Yaz sezonunda hıncahınç kalabalık olarak görmeye alıştığımız Çeşme'deki boşluk bu yaz en çok konuşulan konular arasındaydı. Tatilcilerin yüksek fiyatlar nedeniyle bölgeyi tercih etmemesinin işletmecileri zor duruma soktuğu görüldü. Bayramların da olduğu bu dönemde otel dolulukları beklentilerin çok uzağında kaldı.

Ağustos ayında ise bölgede doluluk oranları normale dönse de turizmciler, geride kalan sezon ve gelecek için dertli. TÜRSAB İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç, bölgedeki son durumu aktardı.

3713397 26Aa202Aff57B9433Ddd1Fd64650D663

MERİÇ: TEMMUZ-AĞUSTOS DÖNEMİNDE FİYAT AVANTAJIMIZI KAYBETTİK

Şu an zaten sezon sonuna geldik, fiyatların yine düşmeye başladığı döneme girdik. Bununla birlikte bir hareketlenme var, iç pazarda da var, dış pazarda da var. Bu şekilde de devam eder diye düşündüm. Sezon uzadı, yaz uzadığı için. Fiyatlar eylül ayına girdiğimizde yüzde 25-30 düşüyor. Ekim ayında daha da hızlanacaktır. Yani sezon sonunu güzel kapatırız diye umut ediyorum. Tabii üzüldüğümüz nokta, temmuz-ağustos gibi en önemli 2 ayı çok verimli bir şekilde kapatamamamız. Tabii fiyatlar nedeniyle oldu bu. Bu sene temmuz-ağustosta fiyat avantajımızı kaybettik. Bizim en büyük avantajımız oydu. Türk turizmi kendini zaten o şekilde geliştirdi, en iyi hizmeti en uygun fiyatlarla verdi. En ucuz demiyorum, en uygun fiyatlarla rakip olduğumuz ülkelere karşılık en uygun şartları verdik. Çünkü şu an Akdeniz çanağında Türkiye ile yarışacak ülke yok, otel kalitesi açısından, insan kalitesi açısından... Bunun yanında fiyat anlamında da makul bir seviyede olmamız gerekiyor ama fiyatlarımız dövizin baskılanmasından dolayı çok yükseldi.

"2025'TE UMARIM BÜTÜN YILI KAYBETMEYİZ"

Biz bu sene temmuz-ağustosu kaybettik, diğer aylarda bir şekilde idare ettik ama 2025'te umarım bütün yılı kaybetmeyiz. Bütün sıkıntımız o şu an. Erken rezervasyonlar başladı, fuarlar hazırlanıyor, pazarlamalar olacak. Yeni anlaşmalar yapılıyor. 2025'i daha stabil, daha düzgün bir şekilde geçirmemiz için de ekonominin normal koşullara dönmesi gerekiyor. Amaç burada dövizin yükselmesi değil, amaç enflasyon kadar dövizin de yükselmesi. Biz enflasyon kadar dövizin yükselmesini istiyoruz ama biri yükseliyorsa diğeri aşağıda kaldığında sıkıntı başlıyor zaten.

"RESTORANLAR SEZONU KAÇIRDILAR"

Müşteri varsa restoranlara da kayıyor tabii. Yurtdışıyla bir artış var. İç pazar eylülün 15'ine kadar devam eder. Okulların açıldığı tarihe kadar iç pazar hareketlidir, işte biz onun sonuna geldik ve bu iç pazardaki müşteri aslında o gastronomiyi de aslında dolduruyor. Her şey dahil otelin dışına çıkıldığı andan itibaren zaten onlar da para kazanıyor ama yabancıyla onlar kazanamaz. Bodrum, Çeşme, Marmaris gibi yerlerde restoranlar sezonu kaçırdılar maalesef. Yabancılar yüzde 90'dan fazla her şey dahile gittiği için oteller dolar. Bu da güzel bir şey aslında, umut verici bir şey. İnşallah seneye de bütün yılı normal şartlarda götürürüz ve yine hak ettiğimiz yerde, dünyadaki ilk 5'te tekrar devam ederiz.

"YIL SONU HEDEFİNİN YÜZDE 10-15 SAPACAĞINI TAHMİN EDİYORUM"

Yıl sonu hedeflerini tutturabileceğimizi düşünmüyorum maalesef. Yüzde 10-15 sapma olacağını tahmin ediyorum. Şu an bile o rakamlar kendini göstermeye başladı. Genel olarak konuşuyorum, bu bölge zaten handikaplı bölge. Antalya bölgesi dolmadan bu bölgenin dolması zor. Antalya'daki otel standartları olsun, fiyat performansları olsun bu bölgeye göre daha iyi. Çünkü sezonu daha uzun. Antalya'da sezon 7-8 ay iken İzmir bölgesinde, Ege Bölgesi'nde 5 ay, 6 ay en fazla. Dolayısıyla bu maliyeti de artıran bir faktör. Ben genel Türkiye için konuşuyorum, umarım yanılırım.