Meslek hayatımda ekonomi gazetecisi olarak birçok haber ve röportaja imza attım. Bu çalışmalarımda İş insanlarına en büyük sorununuz nedir diye sorduğumda hep ‘yetişmiş, nitelikli teknik çalışan en büyük sorunumuz’ yanıtını aldım. Ve hala da bu sorun en yakıcı bir şekilde devam ediyor. Son yıllarda İzmir’de özellikle Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde özel olarak kurulan meslek liseleri başarılarını hep birlikte görüyoruz. İzmir’de ayrıca özel proje ile Çınarlı Meslek Lisesi de TOBB işbirliği ile iş dünyasının istediği niteliklerde nitelikli işgücü sağlanması için yapılandırılıyor. Bütün bunlar teknik eğitime verdiği destek sayesinde bugün en güçlü ekonomilerden biri olmuş Almanya olabilmek için bizim de mesleki eğitime ne kadar önem vermemiz gerektiğini ortaya koyuyor ancak uygulamaya baktığımızda ne yazık ki bunu göremiyoruz. Bu alanda başarılı okulların bile alınan yanlış kararlarla heba edildiğini görüyoruz.

Menemen’de başarılı örnek

Menemen Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi, kendi alanında başarılı bir okul. Bünyesinde;  553 kalfa adayı öğrenci, 57 kalfa Adayı, 181 usta adayı,  187 usta öğretici adayı olmak üzere toplam 978 kişiye hizmet veriyor. Okul, 2016-2020 arası; 1932kişiye kalfalık belgesi,  1877 kişiye ustalık belgesi ile 823 kişiye usta öğreticilik belgesi verdi.  İşyerlerine ve işletmelere meslek eğitimine gönderilen 553 mesleki eğitim öğrencisi 323 işletmede bu eğitimlerini alıyorlar.  İşletmelere ödenen destekler sayesinde işverenlerin daha fazla mesleki eğitim öğrencisi istihdam etmelerini sağlanıyor. Geçen yıldan bu yama Mesleki Eğitim Merkezi Meslek Lisesi diploması da vermeye başlaması ile öğrenci sayısını daha da artırdı. Önümüzdeki yıllarda Menemen Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi binası kendi öğrencilerine bile yetmeyecek duruma gelecek.

Yanlış karardan dönülmeli

Bütün bunlar dikkate alındığında nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanmasında önemli bir role sahip olan Mesleki Eğitim Merkezi ne yazık ki Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birleştirilerek Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’ne(METEM) dönüştürülmek isteniyor. Birleştirme kararı bölgedeki öğrenciler, veliler ve iş dünyası temsilcilerinin haklı itirazlarına neden oldu. Bana verilen bilgilere göre  bu birleşmenin sakıncaları şu şekilde sıralanıyor :

“Mesleki Eğitim Merkezinin, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile “Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi(METEM)” adı altında yapılandırılması sonucu beklenen verim alınamayacak ve dolayısıyla mesleki eğitime yönelecek bu gençlere yeterli eğitim olanağı sunulamayacak. Bu tip yapılanmalarda mesleki eğitimin her geçen gün işlerliğini ve işlevini kaybettiği görülmektedir. Örneğin: Aliağa Mesleki Eğitim Merkezi ile Aliağa Çok Programlı Lisesinin, Aliağa Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi olarak yapılandırılması sonucunda 2004 yılında 760(Yedi yüz altmış) olan çırak öğrenci sayısı günümüzde 90(Doksan)’lı sayılara düştüğü görülmektedir. Ayrıca, İzmir Valiliği Milli eğitim Müdürlüğü ile Hayırsever Erdinç Cengiz arasında düzenlenen 09/04/2002 tarihli protokol kapsamında okulun, amacı dışında başka bir surette kullanılmayacak veya herhangi bir kamu kuruluşuna tahsis edilemeyeceği yer almaktadır. Söz konusu protokol hükümlerine göre Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi ile Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin “Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi(METEM)” adı altında yapılandırılması mümkün değildir. Menemen Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezinde hâlihazırda 65 şube bulunmaktadır. Mevcut 65 şube için 13 şubeye derslik ataması yapılamamaktadır. Okulların açılması durumunda öğrenciler için derslik ihtiyacı bulunmaktadır. Menemen Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi okul binası iki kurum öğrencilerinin derslik ihtiyacını karşılamakta yetersizdir. Bu durumda iki kurumdan birinin farklı ve bağımsız bir binaya geçmesi pandemi sonrası yaşanacak olumsuzlukları ortadan kaldıracaktır. METEM yapılanması olması durumunda mesleki eğitimin öneminin yeterince kavranamaması ve de binanın yeterli olmaması nedeniyle olumsuz koşul ve ortamlarda eğitim yapılmaya çalışılacaktır.”

Başarılı örnekleri çoğaltmalıyız

Evet karara itiraz eden taraflar iki okulun neden birleşemeyeceğini çok ayrıntılı bir şekilde dile getiriyorlar. Ülkemiz için eğitim özellikle de mesleki eğitim her geçen gün daha da önem kazanırken, alınan bu tip yanlış kararlar ne yazık ki zaten mesleki eğitime olan ilginin birçok nedenden dolayı az olduğu ülkemizde bu okullara ilgiyi daha da azaltacaktır.  Sanayi kenti olan büyük bir bölgeye hizmet veren Menemen Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi’nin bağımsız Mesleki Eğitim Merkezi olması hem öğrenciler hem de bölgedeki işletmeler ve sanayiciler için olmazsa olmazdır. Bu yanlış karardan dönülmesi, başarılı bir kurumun daha ortadan kaldırılmaması için çok önemlidir. Yetkililerin bu kararı yeniden gözden geçireceğine inanıyorum. Bizim ülke olarak başarılı örnekleri daha da çoğaltmamız gerekiyor. Aksi halde ülke olarak önümüze koyduğumuz hedeflerin hiç birisine ulaşamayız. Refah ülkesi olmamız için öncelikle eğitim sistemimizi günün ihtiyaçlarını karşılayan, gelişmelere ayak uyduran, insan kaynağını ortaya çıkaracak şekilde dizayn etmemizden başka şansımız yok.