Uluslar arası Travel Turkey İzmir Fuarı 13. kez yapıldı. Fuar İzmir’de yapılan fuarı gezme imkanı buldum. Mermer ve gelinlik fuarlarından sonra en yoğun katılım gözüme çarptı. Fuara 43 farklı ülkeden bin 284 firmanın katılması, turizmden 2023 yılında 75 milyar dolar gelir ve 65 milyon turist hedefleyen Türkiye için oldukça umut veriyor. Fuarda birçok otel ve seyahat acentası da düzenledikleri kokteyller ile turizmcileri buluşturdu. Ben de Boyalık Beach Hotel Çeşme, Kilim Otel ve Altınyunus Otel’in düzenlediği kokteyllerde turizm sektörü temsilcileri ile bir araya gelerek sohbet ettim. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, ETİK Yönetim Kurulu Üyesi ve ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Orhan Belge ile birlikte pek çok kurum temsilcisi ile sektörü değerlendirme imkanı bulduk. Temsilcilere 2020’den beklentilerini sorduğumda hepsi de 2020’den daha umutlu olduklarını söylediler. Hepsinin de ortak tespiti ise İzmir’in turizm pastasından daha fazla pay alması için direkt uçuş sayılarının artırılması oldu.

Yabancı turist sayısı artacak
ETİK Yönetim Kurulu Üyesi ve ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Orhan Belge ile yaptığımız sohbette Çeşme ve İzmir turizminin geleceğini konuştuk. Belge, İzmir’in turizm konusunda Antalya’dan daha çok avantajı olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Antalya'da olmayanlar İzmir'de var. Kültür ve inanç turizmi var. Çeşme’deki rüzgar ve hava hiçbir yerde yok. Ancak her şeye rağmen yatak kapasitesinde çok eksiğimiz var. İzmir bugün hak ettiği yerde değil. Geçen yıllara göre iyi olabiliriz ama yeterli değil. 2020'de yabancı turist sayısının yüzde 30’arın altına düşeceğini sanmıyorum. Eylül ve Haziran'da ise bu rakamın yüzde 50'lerin üzerinde olacağını öngörüyorum. Eğer 12 ay turizmi yaşatacaksak hem iç pazar hem de dış pazara yönelmeliyiz. Bunun için gayret etmek lazım. İnşallah 2020'de bu sayı artacak. Çünkü bizim hizmet anlamında özverimizle, sabrımızla yurtdışındaki otellerle kıyaslanmayacak kadar öndeyiz.”

Orhan Belge-Oğuz Özkardeş-Bilge Durdu-Mehmet İşler

Direkt uçuş ve tanıtım eksikliği
Belge’ye İzmir turizminin dezavantajlarını ya da eksiklerini sorduğumda ise bana tek yanıt olarak direkt uçuş sayılarının yetersizliğinden ve artırılması gerektiğini söyledi. Evet gazeteciliğe başladığımdan buyana gündemde olan İzmir’e direkt uçuşlar ne yazık ki istenilen seviyeye gelmedi. Her platformda gündeme getirilse de sıkıntı hala sürüyor. Belge’de bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor: “Londra'ya giderken İstanbul'a gitmek zorunda kalmamalıyız. Bırakın Londra'yı Selanik'e bile giderken İstanbul’a uğruyoruz, gelirken de aynı. Selanik ile İzmir arası 1 saat, ama ben 5 saat önce yola çıkmak zorundayım. Direkt uçuş olursa İzmir'de turizm önemli bir mesafe alır. Valilik bize yurt dışı fuarla konusunda büyük destek oluyor. Özellikle stant konusunda yardımcı oluyor. Acenteler direkt uçuş olursa bizimle çalışmaya hazır olduklarını belirtiyorlar. Selanik'ten buraya gelen bir potansiyel var, eğlenceyi çok seviyorlar. Ancak Selanik’ten önce İstanbul sonra İzmir güzergahı nedeniyle bu potansiyeli de iyi kullanamıyoruz. Ayrıca Çinliler ve Japonlar burayı tanıyor, özellikle zeytin zeytinyağına çok düşkünler. Bu örnekler de gösteriyor ki İzmir'de turizm pastasının büyümesi için direkt uçuşların artması lazım. Bir de tanıtım sorunumuz var. Fuarlar yetmiyor. İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelere tur operatörleriyle, belediye başkanlarımızla ve kent yöneticilerimizle çıkartma yapmalıyız. İzmir benim için bir elmas ancak biz bu güzelliği yeterli derecede dünyaya duyuramıyoruz.”

Turizm, kültürel kaynaşma demek
Belge’ye katılmamak mümkün değil. Zaten Fuara katılan ETİK Başkanı Mehmet İşler de, ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir de benzer görüşlerini dile getirdiler. Uluslar arası Travel Turkey İzmir Fuarı’na büyük destek veren ve İzmir’in uluslar arası arenada daha çok söz sahibi olması için EXPO gibi birçok projede yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte Ankara’nın da desteğini alarak, direkt uçuşlar ve kentin tanıtımı için çok güzel şeyler yapılabilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi yıllardır Kemeraltı, Agora ve Kadifekale’nin turizme kazandırılması için önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Yıllardır bu sorunların çözümü için koşturan turizmcileri bu dönemde biraz daha efor harcayarak çözüme biraz daha yaklaşabileceklerini düşünüyorum. Turizm, sadece ülkelerin gelir elde ederek ekonomilerine katkı sağlamasını değil aynı zamanda kültürlerin kaynaşması, insanların hayata daha geniş bir pencereden bakabilmesini sağlar. O nedenle turizmin gelişmesi için hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor.