GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, geçtiğimiz dönem başlatılan kooperatifleşme modeliyle kentsel dönüşüm ismiyle başlatılan inşa çalışmalarının tıkanma sürecine ilişkin açıklamalarda bulunarak, kooperatiflerle Büyükşehir arasında yaşananları GÜNDEME BAKIŞ TV’de anlattı.
“KOOPERATİF ÜYELERİNİ KIŞKIRTMAK İÇİN…”
Bazı kooperatif yöneticilerinin üyeleri kışkırtmayı amaçladığını, Büyükşehir tarafından yapılacak olan ödemelere ilişkin herhangi bir rakam açıklanmadığını vurgulayan Tugay, “Kendi yaptıkları hesap ve kooperatif yöneticilerinin bazılarının yaptığı hesap bunlar. Maalesef kooperatif üyelerini kışkırtması, öyle gözüküyor. Bizim ağzımızdan bir rakam çıkmadı. Herkes şunu idrak etsin, ben kooperatiflerin elinden almadım, kooperatiflerin yapması gereği olan süre tamamlandığı halde inşaatlar bitmedi. Bazıları çok az seviyedeydi, bazıları yarısına erişmişti. Siz kooperatif olarak ‘biz bu kadar sürede yaparız’ diye taahhüt etmişsiniz hatta uzatma da alanlar var. O süreler tamamlanmış ve bitmemiş “dedi.
“RAPORLAR HAZIRLANMIŞ, BURASI BABAMIZIN ÇİFTLİĞİ Mİ?”
İnşaatlara ilişkin düzenlenen raporları da hatırlatan Tugay, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ‘Burada hukuki hatalar zinciri var, bu şekilde olmaz, kooperatiflerle olan sözleşmeleri feshedin’ demiş. İçişleri Bakanlığından mülkiye müfettişi gelmiş, incelemesini yapmış ve bir rapor düzenlemiş, ‘kooperatiflerle olan sözleşmeyi feshedin’ demiş. Sayıştay denetim yapmış, ‘Burada hatalar var, değiştirilmesi gerekiyor’ diye rapor yazmış. Burası babamızın çiftliği mi, bunları dinlemeyeceğiz, ‘bana ne arkadaşım ben bildiğim gibi yaparım kooperatiflerde istediği gibi uzatsın, bitirsin mi’ diyeceğiz” çıkışında bulundu.
“MÜFETTİŞ TESPİT İSTEDİ”
Tugay’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Bir taraftan mülk sahipleriyle Büyükşehir’in anlaşması var, belli sürede yapacağız, teslim edeceğiz diye taahhüt etmişiz. O insanlar kooperatif üyesi değil ama arsa sahipleri, onlar da ‘Ne zaman bitecek, bu kooperatiflere verdiniz ve bitmedi’ diye isyan ediyorlar. Ben müsaade edin bitirelim ve sizlere teslim edelim diyorum. Önce hak sahiplerine sonra kooperatif üyelerine teslim etme tarafındayız. İnceleme yapan müfettiş, ‘Bundan sonra siz ve İZBETON üstleneceksiniz bu binaların yapımını. Kooperatifle olan mali anlaşmanızın sorun olmaması için inşaatın teslim aldığınız noktada ne seviyede olduğunu mahkeme ile tespit edeceksiniz’ dedi. Mahkemeye başvurduk ve tespiti mahkeme yaptı. Biz kendimiz belirleyebiliriz ama itirazlar olduğunda yine mahkemeye gidecek. O yüzden başından mahkemeye gittik ve tespit istedik. Onların yaptığı tespitlere itiraz ediyor bu arkadaşlar. Mahkeme kararına itiraz edecekseniz edin, belediyeyi neden suçluyorsunuz, biz belirlemedik ki, mahkeme belirledi. Bunlar ‘hayır bizim inşaatımız daha fazla’ diyor, bunu gidip mahkeme ile konuşacaksınız.
“DÖNÜŞÜMÜ BEKLEYEN İNSANLARA KİRA YARDIMI YAPIYORUZ”
Bizim hedefimiz bir an önce inşaatları bitirmek. Ege Şehir ile İZBETON ihalelerini yapacak, bir an önce inşaata başlayacağız, bir an önce insanlara teslim edeceğiz. Para pul işini konuşacağız ama ‘ben paramı ödedim’ diyen varsa hissesini devretsin bize, çıksın artık kendini güvende hissetmiyorsa. Hisseyi devralmaya hazırız. Ben asla insanları sıkıntıya sokacak bir ödeme planı peşinde değilim. Sorun çözülsün. Çünkü gerçekten bizi de çok bunalttı bu iş. Oradaki arsa sahipleri bizim için çok önemli, o inşalara taahhütte bulunmuş Büyükşehir Belediyesi. O insanlar dönüşümü bekliyorlar. Onlara biz kira yardımı yapıyoruz, buradan da masrafımız var.
“HUZURSUZ OLAN HİSSESİNİ BİZE DEVRETSİN”
Bütün taahhüt edilenlerin hepsi yapılacak, hiçbiri eksik kalmayacak. Umarım kimse bizi durdurmaz, çünkü amacımız bir an önce ihalelere çıkıp, yapıp, teslim etmek. Maddi açıdan da kimseyi huzursuz edeceğimizi düşünmüyorum ama huzursuz olan da varsa gelsin belediyeye ‘Ben hissemi satmak istiyorum’ desin. Biz de parasını verelim, gitsin, rahat etsin.
“KİME NEYİ TESLİM ETMİYORSUNUZ!”
Kooperatiften gelen “Devretmiyoruz” çıkışını da yanıtlayan Tugay, “Çok anlamsız ve haksız. O arkadaşlara sorun bakalım şantiye şefi kimmiş, hangi kuruma bağlıymış. Şantiyenin bir şefi olur değil mi; kim müteahhidi oranın. O alanın arsası kime ait, siz kime neyi teslim etmiyorsunuz? Arsa belediyenin, müteahhit İZBETON. Ruhsatta müteahhit İZBETON, şantiye şefi İZBETON’un şantiye şefi, güvenlik görevlisi için izin alınmamış, güvenlik görevlisinin İZBETON’un olması lazım. Bunlar bir araya geldiği zaman kime ne teslim edilmiyor, anlamıyorum. Bu söylemlerde bulunanların siyasetten ziyade kendi hatalarını örtmeye çalıştıklarını düşünüyorum. Üyelerin kafasını karıştırıp, kendilerini aklamak ve belediyeyi de suçlu çıkarmaya çalıştıklarını düşünüyorum.