YEREL YÖNETİMLER

Selvitopu 4,5 yılını ve gelecek dönem hedeflerini anlattı... Projeleri de sosyal belediyeciliği de artırdık!

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 4,5 yılını ve gelecek dönem için hedeflerini anlattı. Selvitopu birçok projeyi hayata geçirmenin yanı sıra, sosyal belediyecilik faaliyetlerini de artırdığını kaydederek, gelecek dönemde sosyal yardımların daha fazla olacağını aktardı. İzmir'de yaşanan trafik ve yollardaki çukurların sonlanması için de çözümler ortaya koyan Selvitopu, "Kentin bir patronu olmalı, maalesef kentimizde patron çok" dedi.

Abone Ol

Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu 4,5 yılını anlatarak, yeni dönemde hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Belediye başkanlığında ikinci dönemini tamamlamak üzere olan Selvitopu, kurumsal kimlik ve bütçe dengesinin, belediyelerin iş yapabilme, hizmet üretebilme kapasitesi açısından önemine dikkat çekti. 

Selvitopu'ndan yerel seçim açıklaması... Karabağlar'da AK Parti'nin işi zor Selvitopu'ndan yerel seçim açıklaması... Karabağlar'da AK Parti'nin işi zor

"UYGULAMAYA SOKTUĞUMUZ PROJELERDEN VAZGEÇMEDİK"

"2014 - 2019 yılları arası seçimlerle geçti" diyen Selvitopu, "Neredeyse her yıl 1-2 seçim gerçekleştirildi. Belediyenin kurumsallaşması, kendini toplaması şeklinde çalışmalar yaptık ve projeler uyguladık. Bu dönem pandemi, deprem, sel olayları oldu. Hiçbir zaman hazırladığımız ya da uygulamaya soktuğumuz projelerden vazgeçmedik. Dönemin başında kız yurdunu açtık, Nasreddin Hoca gibi, Yıldız Kenter Kültür Merkezi gibi birçok projemizi hayata geçirdik. Göreve geldiğimde 4 olan semt merkezi sayısı şu anda 18'e çıktı. Ben 'her mahallede bir semt merkezi' demiştim, bu kararlılığımız devam ediyor. Kültür Merkezlerimizi semtlere yayma kararlılığımız devam ediyor. Gençlik Merkezleri ile ilgili projelerimiz devam ediyor. Yeşilyurt Pazaryeri inşaatımız devam ediyor. Sosyal tesis inşaatımız bitti, yakın zamanda faaliyete geçecek. Birçok projeyi hayata geçirdik" açıklamasında bulundu. 

"VAATLERİMİN YÜZDE 80'İNİ HAYATA GEÇİRDİM"

Selvitopu, Karabağlar'da 2 bin 700 hektar alanın planlandığını anlatarak, "Kendi vaatlerimiz olarak da 2019'da verdiğimiz vaatlerimizin yüzde 80'ini gerçekleştirmiş durumdayız. Projemiz de çok, kentin revizyon imar planlarını tamamladık. Bu dönem kısmen uygulamasına da başladık. Osman Aksüner, Aşık Veysel'deki kentsel dönüşüm planlamasını gerçekleştirdik. Bakanlık onayını aldık, uygulamaya geçeceğiz. Yapılan parklar, yolları saymıyorum, onlar zaten rutin çalışmalarımız. Bir hayli asfaltlama gerçekleştirdik. Makine parkımızı güçlendirdik, kurumsallığı artırdık, kalite yönetim belgemizi aldık. Birçok çalışmaları 4,5 yılda tamamladık. Karabağlar her projeye muhtaç, onları peyderpey hayata geçireceğiz. Toplam 2 bin 700 hektarlık alanı planladık. Bu 2 bin 700 hektardan 700 hektarlık alan, dönüşüm alanı, 2 bin hektarda da bu planlamayı gerçekleştirdik" diye konuştu.

"HAYALİMİZ MODERN KARABAĞLAR"

Yeni dönem için hedefleri sorulan Selvitopu, "Tek hayalimiz Karabağlar'ı modern bir ilçe haline getirmek. Günlük yaşamın rahatladığı, insanların mutlu yaşayabildiği Karabağlar'ı yaratmak. Bunun için en önemli adım da planlama. Geçtiğimiz dönemlerde bunu tamamladık. Karabağlar'ın 2050'li yıllara dönük yol haritası, hangi işleri yapacağımız burada belli. Bu planlama çerçevesinde yapılması gereken projeler var, bunları tek tek hayata geçiriyoruz. Yapılan planlamanın kentteki etkisini görmek için imar uygulamalarını gerçekleştirmeniz lazım. İmar uygulamaları Türkiye'de tüm belediyelerin temel sorunlarından birisidir. İmar uygulamalarını layıkıyla yapmadan kenti ileriye taşımanız mümkün değil. Biz de bu doğrultuda imar uygulamalarına yoğunluk verdik. Önümüzdeki dönem de bu artacak, bunun sonucunda da kent modernleşecek, yeni yeşil alanlar, yollar kazanacak. Ulaşım rahatlayacak. Birçok gelişme bu süreçte kendini gösterecek. Bunun yanında da ben noktasal projeler diyorum kültür merkezleri, pazar yerleri, sosyal tesisler gibi birçok projeyi de hayata geçireceğiz" dedi. 

"BAKANLIK ÖNERİMİZİ DEĞERLENDİRİRSE O SORUN DA ÇÖZÜLECEK"

İçinde Demokrasi Üniversitesi Kampüsü'nün de bulunduğu, AK Parti ile ciddi polemiklere neden olan alanla ilgili Selvitopu, "TOKİ konutlarıyla ilgili henüz bir gelişme olmadı. Uzun süredir beklemedeyiz. Bakanlığın o konuda nasıl bir tasarrufu olacak bilmiyoruz. Mahkeme kararından sonra Bakanlığın yeni bir planlama yapması gerekiyor, o henüz bize gelmedi. Önerimizi değerlendirdiler mi bilmiyorum, değerlendirirlerse oradaki o sorun da çözülmüş olacak" açıklamasında bulundu. 

SOSYAL BELEDİYECİLİK HIZ KESMİYOR

Sosyal belediyecilik kapsamında yaptığı çalışmaları anlatan Selvitopu, "Sosyal belediyecilik konusunda çok çalışmamız var. Yurt şu anda hizmet veriyor. 274 kız öğrencimiz orada kalıyor ve belediyemiz finans olarak destek veriyor. Öğrencilerimiz son derece memnun. Karbel dershanemiz var, bin 500 öğrencimize eğitim desteği veriyor. Her yıl sınav sonuçları bizim orada ne yaptığımızın ölçüsü. Semt merkezlerimiz var. Karabağlar'da imkânsızlıklar yüzünden evinden pek çıkamayan kadınlarımızla o merkezlerde iletişim kuruyoruz ve onların dertlerine çare arıyoruz. Spor tesislerimiz var, spor kulüplerimiz yararlanıyor. Spor kulüplerimize maddi ve ayni destekte bulunuyoruz. Çocuklara, gençlere dönük kurslarımız var. Yıldız Kenter Kültür Merkezi, kültür okulu gibi çalışıyor. Çocuklarımız, gençlerimiz, yetişkinlerimiz yararlanıyor. Bu merkezleri artırmak hedefimiz. Mobilya akademide çalışmalar, kurslar var. Nasreddin Hoca'yı ziyaret eden öğrenci sayımız bu yıl 30 bini geçti. Yüzme havuzlarımızdan 60 bin insan yararlandı. Sosyal destek kartımızdan yararlananlar 3 bini geçti. Her ay 3 bin ailenin kartına yükleme yapılıyor ve ihtiyaçlarını alıyorlar. Bunları Karabağlar'da geliştireceğiz çünkü dar gelirli, emekli, yoksul ailelerin oturduğu bir yapımız var. Sosyal destek projelerine önem veriyoruz. Asker ailelerine yardımlarımız sürüyor. Hoşgeldin bebek, taziye paket projelerimiz var" dedi. 

"SOSYAL YARDIMLARIMIZ ARTACAK"

Karabağlar'da bütçe dengesinin oluştuğunu, ve önümüzdeki dönem sosyal yardımların artacağını dile getiren Selvitopu, "Önümüzdeki dönem sosyal yardımlarımızı da artıracağız çünkü Karabağlar Belediyesi kurumsallığa ulaştı. Bütçede dengeyi oluşturdu. Mali açıdan büyük sorunumuz yok. Bütçe dengemiz normal, herhangi bir ödeme problemimiz yok. İstikrarlı bir belediye haline geldi. Yatırımlarımız aksamadan devam ediyor ve edecek. Biz gereksiz, lüzumsuz harcamaları ortadan kaldırdık" ifadelerini kullandı. 

"10 YILDIR BİNEK ARAÇ ALMADIM HİZMET MAKİNELERİ ALDIM"

Selvitopu, birçok belediyenin maaşları ödemekte zorlandığı bir dönemde mali disiplini nasıl sağladığını şöyle anlattı: 

Bazı çalışmalar vardır ötelersiniz, daha sonra yaparsınız. Bunları öteleyerek, yapılması gereken çalışmalara da öncelik verdik. Araç olmadan, iş makinesi olmadan hizmet yapamazsınız. Hizmet makinelerini almanız gerekir. 10 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum Karabağlar'a binek araç almadık ama çok sayıda iş makinesi aldık. Tır, kepçe, finişer, asfalt makinesi ve asfalt kazıma makinesi aldık. Neye ihtiyaç varsa onları aldık. Belediye ekipman olarak güçlendi ve daha rahat hizmet verebilir hale geldi. Bunlar da hizmet vermemizi rahatlattı.

"HER HARCAMADAN BİLGİM OLUR"

Kontrolsüz harcama yok. Benim her harcamadan bilgim olur. İşçi maaşlarımızla ilgili hiçbir zaman aksama olmadı. Tüm çalışanlarımızın hepsi yakın tarihlerde herkesin maaşı yatar. Arkadaşlarımız da maaşlarının ne zaman yatacağını bilir, bütçelerini ona göre ayarlar. Oradaki aksaklık çalışanlarımızın motivasyonunu bozar. Hiç kimsenin alacağı yok. EYT'den emekli olanların da haklarını ödedik. Bunlar tabi bizi yoruyor ama olacak, doğal. 

"GELİR KAYNAKLARINI ARTIRIP, ALACAKLARIN ÜZERİNE GİDİYORUZ"

Gelir kaynaklarımızı artırıp, alacakların üzerine gidiyoruz. Özel ekipler oluşturup, tebligatlar yapılıyor. Takip ediyoruz. Onun da bütçeye faydaları oluyor. Her hafta toplantı yapıyoruz, ne yaptık, ne kadar yaptık, her hafta masamızda. Bunları takip etmezseniz bütçe dengesini oluşturamazsınız. Belediye Başkanlarının görevlerinden biri de budur, bunu ihmal etmemeniz gerekir. 

"TEKNOLOJİYİ TAKİP EDİYORUZ"

Biz kentin temizliğini yapıyoruz, aksaklık olamaz. Çalışan arkadaşlarımız ve ekipmanlarımızla yapıyoruz. Bütün ekipmanlarımızı yeniledik. Çöp toplamada yeni konteyner sistemleri ve çaça sistemine geçtik teknolojiyi takip ediyoruz, yenileme yapıyoruz. Asfalt kazıma aracı aldık. 3 bin 600 sokağımız var Karabağlar'da.

"ANA ULAŞIM AKSLARI HAYATA GEÇMELİ"

İzmir'de yollarda olan çukurlar, kazıklar ve trafik yoğunluğu ilgili yaşanan sorunların çözümüne ilişkin  görüşleri sorulan Selvitopu'nun açıklamaları şöyle: 

Bunları azaltmanın yolu planlamada öngörülen ana ulaşım akslarının hayat geçmesi. Karabağlar'da da bu sorun var. Bu tabi ki Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda. Bunu yapacak olan Büyükşehir Belediyesi yönetimi, önceliklerini saptarken bunları değerlendirmesi gerekir. Birçok ilçede genelde iç ulaşım sıkıntıları var. Karabağlar'a dışarıda rahat gelirsiniz ama içine girdiğinizde karmaşa var. Trafik karmaşası var, sokaklar düzenli, planlı değil. Karabağlar'ın yarısında zamanında özel parselasyon dediğimiz, emlakçıların yaptığı parselasyon var. Bunlar bir plan bakışına göre yapılmış sokaklar değil. Bunları planlı hale getirmeniz gerekir. Planlarda ana ulaşım aksları belirlenmiş, bunları açmanız gerekir. O zaman kent içindeki ulaşım rahatlar, kentsel gelişim ve dönüşüm de hızlanır. İnsanların konut alırken en başta baktıkları konulardan biri de ulaşımdır.

"KENTİN BİR PATRONU OLMALI"

Kent planları boşa yapılmıyor. Biz 2050 yıllarına dönük planlamayı yaptık diyoruz. O planlamanın aşama aşama uygulanması lazım. Uygulama etaplarını saptamamız lazım. Belediye olarak bundan sonra yapacağımız iş bu. Belediye olarak bunları yaptığımız takdirde o kazmalar dökmeler azalabilir. Başka türlü bunun azalma şansı yok. Bu işleri yapan kurumların da düzenli çalışması lazım. Kanunlarımızda var ama başka kanunlarla bu koordinasyon sağlanamıyor. Büyükşehir Belediyesinin altyapı ve ulaşım koordinasyon merkezleri var. İşlerlik anlamında, yasal anlamda sıkıntılar var, bunların giderilmesi lazım. Önüne gelenin kentte kazı yapmaması lazım, yapıldıktan sonra hızlıca kapatılması lazım. Bizim belediye olarak bunları takip etme, kapatma noktasında sıkıntımız yok ama başka kurumların yapmaması dolayısıyla onun bize yansımaları var. Vatandaş da 'bu, şu kurumun işi demiyor, belediye yapmıyor' diyor. Bu Karabağlar Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi fark etmez, biz belediye olarak sorun gördüğümüz her yerde onu çözmeye çalışıyoruz. Önemli bir problem yoksa o çukuru kapatıyoruz. Ama kente müdahale eden çok sayıda kurum var. Kentin bir patronu olmalı, maalesef kentimizde patron çok.

"ASFALT VE YAMA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

İlçede asfaltlama çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğine dikkat çeken Selvitopu, "Biz bu dönem yani 2019 döneminden itibaren bu konuda tedbirler aldık. Asfalt plentimiz 1986 yıllarında yapılmış, rahmetli Suha Baykal döneminden kalmış bir plentti. Biz onu revize ettik, şu anda doğalgazla çalışıyor. Yeni bir plent haline getirdik. Ürettiğiniz asfaltı neyle sereceksiniz asfalt finişeri gerekir, aldık. Asfalt dökeceğiniz sokakta üst üste bu işler olmuyor, işin tekniğine de aykırı, kazıcı aldık. Ekipmanı oluşturduk. Ona göre personelimiz de oluştu. Geçtiğimiz yıldan beri Karabağlar'da her yıl muhtarlarımızla da görüşerek, mahalledeki sorunları dinleyerek, öncelikleri saptayarak bütün mahallelerimizde bu çalışmaları yürütüyoruz. Tabi yağışlı havalarda yapmanız mümkün değil. Yama ve diğer tadilatlar hiçbir zaman aksatılmıyor. Asfalt serim çalışmalarımız da devam ediyor. Ben de her mahalleye mutlakla gidiyorum" dedi. 

"MODERN KARABAĞLAR YOLUNDA BİRÇOK ADIM ATTIK"

Selvitopu sözlerini şöyle sonlandırdı: 

Hedefimiz modern, çağdaş, insanların rahat ettiği Karabağları yaratmak. Bu yolda birçok adım atıp, birçok projeyi hayata geçirdik. Bir dönem daha görev verildiğinde bunu ileriye taşımak  bizim borcumuz.