Arkas, Türkiye’nin en köklü gruplarından… İzmir’de Gabriel J. B. Arcas’ın 1902 yılında kurduğu ithalat şirketiyle temelleri atıldı. 1935 yılında Gabriel J.B. Arcas vefat edince Marsilya’da yaşayan oğlu Lucien Gabriel Arcas Türkiye’ye çağırılır. Şirketteki görevi devralan Lucien Gabriel Arcas, 1944 yılına kadar Gabriel J.B. Arcas Halefi Lucien Gabriel Arcas adını verdiği şirketiyle baba mesleğini sürdürür. 1943 yılı şirket için bir dönüm noktasıdır. Güçlü bir armatörlük şirketi sahibi olan Fratelli Sperco, Lucien Gabriel Arcas’a acentesi olması için teklif götürür. 1944’te ise Lucien Gabriel Arcas, kendi adına bir deniz acenteliği kurar ve aile denizcilikle tanışır. Yıllar içinde gemilerin sayısı artar, acente büyür. Tren nakliyesi işine de girilir.
1964 yılında Lucien Arkas üçüncü kuşağı temsilen işin başına geçer. 1966 yılında turizm faaliyetlerini sona erdirip ithalat işleriyle ilgiyi keser. Deneyimini, bilgisini ve tüm enerjisini deniz ticaretine yöneltmeye karar verir.
TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA İLK KONTEYNER YÜKLEMESİNİ YAPTI
Arkas, 1978 yılında Türkiye’den Avrupa’ya ilk konteyner yüklemesini yaparak ülkemizde bu taşımacılık sisteminin yerleşmesine öncülük eder. Yolculuğuna bir asrı aşan süredir devam eden Arkas, bugün ana iş kolları olan denizcilik, liman işletmeciliği ve lojistik hizmetlerinin yanında otomotivden, sigorta hizmetlerine, gemilere yakıt ikmalinden bilgi sistemlerine ve turizme kadar birçok farklı sektörde faaliyet gösteriyor.
Arkas, merkezi Türkiye’de olan ancak Kuzey Afrika, Batı Avrupa oradan Güney Akdeniz’e uzanan bir coğrafyada, toplam 24 ülkede 61 ofisi ve 66 şirketi ile 8 bin 300 kişiyi istihdam eden İzmir merkezli uluslararası bir holding. Holding bünyesindeki Marport, 2024 yılında 200 milyon dolar yatırım ile rıhtım geliştirme çalışmalarına ek olarak 4 adet STS vinç aldı. Arkas Line, Amerika’ya servis vermeye başladı. Arkas, 240 milyon dolar yatırımla filosunda gemi sayısını 53’e, TEU kapasitesini ise yüz binin üzerine çıkardı.
“2025 TASARRUF YILI, TABİ ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN DEMİYORUM, GARİBANIM ZATEN TASARRUFTA”
Dün, 60 yıldır şirketin başında olan Lucien Arkas ile sohbet etme fırsatı buldum. Arkas’a 2024 yılının nasıl geçtiğini sordum. Önce gülerek “Çok zor sorular soruyorsun, Maliye Bakanı mıyım ben” dedi. Arkasından da 2025’in zor bir yıl olacağını vurguladı.
Arkas, “2025 yılının kolay geçmeyeceğini herkes biliyor ama herkes hesabını iyi yaparsa sıkıntı olmaz. Biraz tasarrufa girmek lazım, hepsi bu. 2025 biraz tasarruf yılı olacak herkes için. Tabi asgari ücretli için demiyorum, garibanım zaten tasarrufta. Ondan bahsetmiyorum bütün kesimlerden söz ediyorum” diye konuştu.
“ŞU ANDA VAR OLAN YATIRIMLARI TAMAMLAMAK BÜYÜK BAŞARI”
“Tasarruf kemer sıkmak, yatırım yapmamak anlamına mı geliyor” diye sordum. Şu cevabı verdi:
“Tasarruf başka yatırım başka. Tasarruf yatırım yapmamak anlamına gelmez. Bizde de çok yatırım var. Zaten 4-5 yıl evvelden başlıyor yatırımlar. Bugün yaptım, yarın tasarruf edeyim olmaz ki… Planlarını yaparsın, yatırımlarını tamamlamak için çalışırsın. Yeni işlere girer misin dersen, şu anda var olanları tamamlamak başarı.”
“60 SENEDİR ŞİRKET YÖNETİYORUM, KRİZİN HER TÜRLÜSÜNÜ GÖRDÜM”
Lucien Arkas’a yaşadığımız ekonomik sıkıntıları geçmiştekilerle kıyaslamasını istediğimde ise “Türkiye neler gördü… Her dönemin kendine göre problemleri var. Ben 60 senedir şirket yönetiyorum, krizin her türlüsünü gördüm. 1964’ten bu yana o geldi, bu bu gitti, o girdi bu çıktı... Genç ülke Türkiye. Bu büyük bir avantaj. Türkiye’nin çok değerli insanı, çok değerli toprağı ve konumu var. Türkiye hacıyatmaz gibi. Ben ona benzetiyorum, yatıyor kalkıyor, yatıyor kalkıyor. Bazen çabuk kalkıyor, bazen ağır ama muhakkak kalkıyor. 2025’te kalkmaz, 2026’da kalkar ama mutlaka kalkar” diye yanıtladı.
TÜRKİYE’YE İNANAN VE GÜVENEN KAZANIR”
Lucien Arkas’ın bir duayen olarak 2025 için tavsiyelerini de merak ettim. “Ben hep Türkiye inandım ve güvendim. Herkese tavsiyem de o: Türkiye’ye inanan, Türkiye’ye güvenen kazanır. Ben 60 senelik iş hayatımda bunu öğrendim. Tecrübem bana bunu gösterdi” dedi. (Patronlar Dünyası\Necla DALAN)