GÜNDEME BAKIŞ – Koza Altın Dikili’deki projesinden vaz geçmiyor. Şirket geçtiğimiz haziran ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurarak ÇED sürecini başlatmıştı. Danıştay’ın iptal ettiği proje sonrası Koza Altın A.Ş; altın kırma ve eleme tesisi projesinde revizyona gitti ve yıllık kapasiteyi 360 bin tondan 500 bin tona çıkardı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ

İzmir Büyükşehir belediyesi ilk projeyle ilgili olumsuz görüş bildirmişti. İzBB, “Bahsi geçen proje alanı Kozak Bölgesi sınırları içinde kalmakta olup, bu bölgede Türkiye'nin en önemli fıstık çamı ormanları bulunmaktadır. Burada yaşayan yöre halkının ana geçim kaynağı fıstık çamı ormanlarından elde edilen çam fıstığıdır. Ancak 2009 yılından beri çam fıstığı eldesi konusunda ciddi anlamda verim düşüklüğü yaşanmaktadır. Kozak Bölgesi'nin tüm mahalle sınırlarında son 10 yılda fıstık çamı ağaçlarında önemli ölçüde kozalak ve küner verim düşüklüğü görülmektedir. 2019 yılında bahsi geçen verim düşüklüğü ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Ormancılar Derneği "İzmir İli Bergama İlçesi Kozak Yaylası'nda Fıstık Çamı Ormanlarında Kozalak Verimindeki Azalmaların Araştırılması'" projesi hakkında protokol imzalamış ve proje onaylanarak alanın eski verimine dönmesi için çalışmalara başlanmıştır. Bu bölgedeki fıstık çamı ormanlarının ekosistem ve mikroklimatik iklim özelliği dolayısıyla Türkiye'nin önemli coğrafyalarından biri olarak değerlendirilmesi ve korunması gerekmektedir. Alanda yapılacak ormancılık ve tarımsal üretim (fıstık çamı) faaliyetleri dışındaki her türlü çalışma bu özel bölgenin yok olması anlamına gelmektedir. Söz konusu bölge; kırma eleme tesisleri, taş ocakları vb. kaynaklardan dolayı toz emisyonlarının etkisinde kalmaktadır. Bundan dolayı verimli tarım alanlarının, çam fıstığı üretiminin, üzüm yetiştiriciliğinin, fauna, ağaç ve bitki dokusunun zarar göreceği, bununla birlikte doğal yapının ve ekolojik devamlılığın bozulacağı düşünülmektedir” görüşünü savunmuştu.

BAKANLIKTAN YENİ HAMLE

Projeyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İZMİR ili DİKİLİ ilçesi sınırları içerisinde KOZA ALTIN İŞLETMLERİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan ÇUKURALAN ALTIN MADENİ 500.000 TON/YIL KIRMA ELEME TESİSİ projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, ÇED Yönetmeliği'nin 11. maddesi kapsamında Bakanlığımıza sunulmuş olup, inceleme değerlendirme süreci başlamıştır. Proje ile ilgili olarak 25/10/2024 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecektir” denildi.