Hale Halime YILDIRIM / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Arıtma Tesisindeki 4. Fazın bittiğini, açılışına CHP Lideri Özgür Özel’i davet ettiğini açıkladı. Tugay, 4. Fazın yanı sıra yüksek maliyetli başka projelerin de tamamlandığının müjdesini verdi.

“4. FAZ BİTTİ, TEST DENEMELERİ YAPILIYOR”

“Çiğli 4. Fazı yakında açıyoruz çok mutluyuz. 4.faz bitti. Şu anda test denemeleri yapılıyor her şey çok iyi gidiyor” diyen Tugay, “Hiçbir aksilik yok. Süper bir 4. fazımız oldu. 28 Nisan günü çevre düzenlemesiyle birlikte hazır hale gelecek. Sayın Genel Başkanımızı davet ettik. Açılışı mutlaka onunla yapmak isteriz. Körfez açısından çok önemli bir yatırım ve çok uzun süredir tamamlanması bekleniyordu. Bittiği zaman Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi olacak. Genel başkanımız da bu konuda duyarlıydı ona da güzel bir haber olarak verdik. ‘Bitti ve açılışı için sizi bekliyoruz’ dedik. 28 Nisan için ön hazırlığımızı yaptık. 28’inde açacağız” dedi.

“MALİYETİ BÜYÜK, UZUN YILLARDIR BEKLEYEN PROJELERİ BİTİRDİK”

Tamamlanan projelere ilişkin bilgi veren Başkan Tugay, “Birkaç tane daha başka büyük proje var. Emiralem’de ve Seyrek’te altyapı projelerini tamamladık. Biri 300-400 milyon biri 500-600 milyon bedelinde maliyetleri olan büyük ve uzun yıllardır bekleyen işlerdi. Bunlar bitirildi. Gaziemir Sarnıç üst karayolu köprüsü bitti. Şu anda onun da sadece korkulukları ve peyzaj düzenlemesi yapılıyor. Onu da 23 Nisan’dan sonra en yakın fırsatta hizmete açacağız” açıklamasında bulundu.

“ADAY ADAYI İKEN KARABAĞLAR ARITMAYI YAPMACAĞIMIZI SÖYLEDİM”

Karabağlar Arıtma Tesisi’ne yönelik de bilgi veren Tugay şunları kaydetti:

Bu proje geçen dönemde projelendirilmişti. Karabağlar'ın şehir merkezinde bir arıtma tesisi yapılması öngörülmüştü. Bizim seçim kampanyamızda bu konu gündeme geldiğinde, ben bu konuyu aday adayı iken çalışmalara başlamıştım. Helil Başkan da Çevre Mühendisi onun da görüşünü aldık. Ama bizim arkadaşlarımız da görüşlerini belirttikten sonra bu projenin bazı sakıncaları olacağına dair kanaatimiz oluştu. Bu nedenle de kampanya sürecinde de dedim ki ‘bunu yapmayacağız.’

“YERİN ALTINA GİZLENMİŞ BİR PROJE YAPILABİLİR”

Karabağlar’ın bir arıtmaya sahip olabilmesi, kirli suyunun arıtılabilmesi  için bir tesis yapılması gerçekten İzmir’i rahatlatır. Ancak yeri ile ilgili ve projenin kendisi ile ilgili bazı sakıncalar var. Belki yerin altına gizlenmiş bir arıtma tesisi yapılması fikri üzerinde çalışma yapabiliriz.  Ama asla görüntüsüyle, kokusuyla insanları rahatsız etmeyecek şekilde bir proje geliştireceğiz. Yurt dışında pek çok yerde örnekleri var. Şehrin merkezinde olan ama yerin altına gömülü olan arıtma tesisleri var. Bizde bunu yapabiliriz. Ama yeniden bir projelendirme gerekiyor. ÇED toplantısı bu sürecin tamamlanması için gerekiyordu. Bir dosya açılmış, süreçlerin adım adım takip edilmesi gerekiyor.  Beklediğimiz itirazlar geldi. O itirazları haklı görelim. Bu projeyi iptal edeceğiz"