Ekim ayına girilmesiyle birlikte sonbahar mevsiminin etkileri hissedilirken, kış öncesinde beslenme alışkanlıklarında değişikliğe gidecekler için doktorlardan peş peşe uyarılar geldi. Özellikle kış aylarında tercih edilen pırasa ve ıspanak gibi yiyeceklere dikkat çeken doktorlar, lezzetli olmaması öne sürülerek önyargı ile yaklaşılan pırasa hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı. 

TÜRKİYE'DE DEĞERİNİ BİLEN YOK 

Soğuk havalarda görülen grip gibi hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasını sağlayan pırasa, Türkiye'de bolca üretilmesine rağmen arzu edilen düzeyde tüketilmemekte. Doktorlar, kalbi besleyen ve vücuttaki kolesterolün atılmasını kolaylaştıran bu yiyeceğin, sağlıklı bir beslenme listesinde mutlaka yer alması gerektiğini vurgulamakta. 

Özellikle içerdiği flavonoidler ve kamferol sayesinde, kan damarlarında meydana gelecek hasarların önlenmesini sağlayan pırasa, bol miktarda folat içererek kalp sağlığını destekler. Antioksidan özellikleri taşıyan gallik asit bulunduran mucizevi yiyecek, yaşlanmayı geçiştirerek vücutta ortaya çıkacak kırışıklıklara engel olur. 

Pırasa, ayrıca barındırdığı sülfürlü bileşikler sayesinde başta kolon kanseri olmak üzere ağır hastalıklara karşı da koruyucu etki yaratır. 

PIRASA YEMEĞİ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Faydalı olmasının yanı sıra kolay saklanabilen ve zor bozulan pırasa, buzdolaplarının alt bölümlerinde yıkanmadan bir hafta saklanabilir. Dondurucuda ise pırasaları 3 ay boyunca ilk günkü tazeliğiyle koruyabilirsiniz. Pırasalar pişirilmesi halinde 48 saat içerisinde tüketilmeli ve bu süreçte buzdolabında saklanmalıdır. 

Besin değerleri açısından eşsiz olan pırasa, yalnızca bir porsiyon tüketilmesi halinde kan pıhtılaşmasında önemli rol üstlenen K vitamini ihtiyacının yüzde 30'unu karşılar. Aynı oranda pırasa tüketimi ayrıca günlük alınması gereken manganezin yüzde 13'ünü ve C vitamini ihtiyacının yüzde 6'sını tamamlar. 

Bu faydalı özellikleri karşın pırasa, yüksek miktarda oksalat içeriyor oluşu nedeniyle bolca tüketilmesi halinde kalsiyumun vücutta kullanılma süreçlerini sekteye uğratabilir. Aynı zamanda oldukça gaz yapan bir sebze olduğundan pırasa, sindirim sistemi sorunu yaşayan insanların çok iyi pişirerek, küçük porsiyonlarda tüketmesi gereken bir yiyecektir. 

PIRASA İLE YAPILABİLECEK YEMEKLER

Pırasa, salata çeşitlerinde soğana alternatif olarak kullanılabilir. Kahvaltılarda hazırlanan omlet ve menemenlerle karıştırılabilir. Patates ile birlikte karıştırılması halinde bir püre formunda çorba ile birlikte tüketilebilir. Bu tür hazırlamalarda pırasanın sahip olduğu keskin tadı dengelemek için yiyeceklere et suyu ilave edilebilir.