GÜNCEL

İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan: Afet Bölgesinde 22 seyyar eczane kuruldu

İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan:  Afet Bölgesinde 22 seyyar eczane kuruldu
Abone Ol

Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, afet bölgesindeki ilaç ihtiyacına ve bölgeye gönderilen ilaçlara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Sayılkan, afet bölgesinde ihtiyaç duyulan tüm ilaçların Türk Eczacılar Birliği'nin organizasyonuyla karşılandığını kaydetti. 

"İLAÇLAR İHTİYACI OLANLARA ULAŞTIRILIYOR"

Sayılkan, ilaç ihtiyacı için depremin ilk günü 100 milyonu geçen bir bütçe oluşturulduğunu belirterek, "Belki de şu anda bölgede en iyi giden iş ilaç hizmeti. Çünkü bizim üst birliğimiz Eczacı Odaları ile birlikte çok güzel bir organizasyon yaptı. Depremin duyulduğu günün ilk saatlerinde bir sistem kuruldu. Her eczacı kendi bütçesi oranında bağışta bulundu, bir havuz oluşturuldu. Havuzdaki bütçe ilk gün 100 milyon lirayı geçti. Bu havuzdan afet bölgesinde ihtiyaç duyulan ilaçlar, depremde hasar görmeyen en yakın depolardan Kayseri, Erzurum, Adana, Sivas gibi depolardan hızlı bir şekilde bölgeye gönderilmeye başlandı" dedi. 

"22 NOKTADA SEYYAR ECZANE KURDUK"

Seyyar eczanelerin deprem bölgesini kapsayan tüm illerde hizmet verdiğini anlatan Sayılkan, "Depremin ikinci günü yani Salı günü akşamında da Tır Eczane ilk önce Kahramanmaraş'a gitti, şu anda da 22 noktada seyyar eczane oluşturduk. konteyner ya da çadır eczaneler. Oluşturulan kaynak parayla her gün devam eden bir sistemimiz var. Vatandaşlarımız bu çalışmayı öğrendikten sonra da gelerek, 'Ben de 100 lira - 200 lira vermek istiyorum' diyerek  katkıda bulunuyorlar, bu havuzda para birikiyor ve afet bölgesine sürekli ilaç transferi yapılıyor. Günde birkaç servis şeklinde gerçekleştiriliyor. Halka ücretsiz ilaç veriyoruz 22 noktada, istedikleri ilaç olmasa bile hemen 1 gün sonra getirtip teslim ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

"GÖNÜLLÜ ECZACILAR HALKA SERVİS EDİYOR"

Sayılkan, "Bölgede acil ihtiyaç duyulan ağrı kesici, darbeye bağlı ezik, yara, yanık pomatları, tansiyon ilaçları, kalp ilaçları, antibiyotik, öksürük şurupları ücretsiz ve gönüllü eczacılar tarafından servis ediliyor oradaki halka" diye konuştu. 

"İZMİR ECZACILARI HATAY'DAN SORUMLU"

İzmirli eczacıların Hatay ilinde görev yaptığını anlatan Başkan Sayılkan, "Biz İzmir eczacıları Hatay'dan sorumluyuz. Bir grup gitti, bir grup daha gidecek. 4-5 günde bir bölgedeki 10 kişilik grubu değiştiriyoruz. O arkadaşlarımız gidip orada bir süre görev yapı dönüyorlar. Sistem bu şekilde çalışıyor" dedi. 

"YAPILMASI GEREKEN NE VARSA ONU YAPIYORUZ"

Eczacıların ilaç ihtiyacının yanı sıra diğer ihtiyaçlar noktasında da elini taşın altına koyduğunu aktaran Sayılkan, "Eczacılardan gelen çorap, çocuk kıyafeti, battaniye, kazak, eldiven gibi malzemeleri de bölgeye gönderdik. Bir kamyonumuzu Bornova Belediyesi aracılığıyla gönderdik. 300 adet battaniye gönderdik. Dün de İstanbul'dan kalkan kargo uçağıyla yardım malzemelerini bölgeye gönderdik. Biz eczacı kimliğimizle ilaç hizmetini sağlıyoruz, vatandaş olarak da bölgede ihtiyaç duyulan diğer yardım malzemeleri kapsamında deprem bölgesine yapılması gereken ne varsa onu yapmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu. 

"İLAÇTA İKİNCİ EL OLMAZ"

Sayılkan, vatandaşların evlerinde kullanmadıkları ilaçları bölgeye gönderdiklerine dikkat çekerek, "İlaçta ikinci el olmaz" uyarısında bulundu. Bu durumun çok sakıncalı olduğunu dile getiren Sayılkan, "Vatandaş evindeki kullanmadığı ilaçları göndermeye çalışıyor. Bu çok sakıncalı. İlaçta ikinci el olmaz. Gereksiz zaman ve emek kaybı oluşuyor evden gelen ilaçları elerken. Eczacılar ilaç sorununu hallediyor. Vatandaşlarımız başka konuda bağış yapsın" dedi. 

Türk Eczacılar Birliği'nin seyyar eczane konum bilgilerine https://afet.teb.org.tr