Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İzmir Ticaret Odası'nda soruları yanıtlayarak önemli açıklamalarda bulundu. 

"İZMİR FAYI HAREKETE GEÇERSE BAYRAKLI'NIN HALİ NE OLUR"

Görür, "İzmir'de zemin sıvılaşması olan yerler taşınmalı mı" sorusuna, "Kötü zeminlerde ve üstelik de İzmir fayı gibi bir fayın olduğu yerlerde bina yapımında özenli olmak lazım. Eğer orada zemin etüdünü göz ardı ederseniz, yapı parametresine göre bir şey yapılırsa sıkıntı olur. Anlaşılıyor ki bu pek yapılmamış, yeterince zemin iyileştirmesi ve fore kazık yapılmamış. Deprem bakımından tehlikeli. Bugün zarar görmemişse yarın görmemesini hiç kimse garanti edemez. Sisam depremi 70 kilometre mesafe, sismik dalgaların hareketi sonucu orada bina yıkıldı. Zemin ve bina ilişkisi bu kadar zayıfsa yarın orada İzmir fayı harekete geçerse oranın hali ne olur" yanıtını verdi. 

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"

İzmir fayına yönelik de konuşan Görür, "İzmir fayı dediğinizde Manisa grabeninin güney fayıdır, İzmir'e kadar delir. Bu fay büyük deprem üretebilir, 7 büyüklüğünden deprem üretebilecek büyüklükte, körfeze gidiyor. Körfez etrafında sağlam zemine tutturulmamış bina yapmazsanız orada çok acı çekeriz. Mikro bölgeleme çalışması bittikten sonra beleye ve hükümet bu konuda bir önlem düşünecektir" ifadelerini kullandı.

"YÖNETMELİĞE GÖRE YAPILMIŞSA KORKMAYIN"

Görür açıklamasını şöyle sürdürdü: 

Yönetmelik zemin sıvılaşmasını da öngörerek yapılmış. Siz doğru hesapla bu işleri yaparsanız, zeminin depremi büyütme parametrelerini hesaplamış iseniz, doğru işçilik ve doğru malzeme varsa o binadan korkmayın. Hasar görse bile sizi o binadan sağ çıkartır. 

"İZMİR TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLABİLİR"

İzmir aydın bir kent, doğru işleri yaparak Türkiye'ye örnek olabilir. Depreme dirençli kenti oluşturabilir. Tek korkum, o kadar hata yapmışız ki belediye başkanalrı ve hükümet o hatayı düzeltmeye korkuyor. 5 bin bina varsa ayaklar geri geri gidiyor.  Belki 1 -2 senede dönüşüü yapamazsınız ama 15 senede yaparsınız. 

"DÜŞEY BİNA DEPREMDE YIKILACK BİNA DEMEK DEĞİLDİR"

İzmir Büyükşehir Belediyesi iyi bir ekiple mikro bölgelendirme çalışmasını yapıyor. Bu çalışma çıktıktan sonra İzmir'in neresi sağlam, neresi çürük, neresi sıvılaşmış bunlar ve birçok şey belli olur. İzmir belediye başkanı ve Valisi onu önüne koyduğunda kenti bilimin ışığında yönetir. Yüksek bina da yapılır ama tarım alanları akılsızca bina yapımına tahsis edilmez. Arsaları kaybetmemek için fazla yatay mimari yapıp tarım arazilerini betonlaştırmamak için düşey çıkılabilir. Düşey bina depremde yıkılacak bina değildir.