Hale Halime YILDIRIM / GÜNDEME BAKIŞ - Türkiye-Avrupa Birliği (AB)Mali İşbirliği kapsamında hazırlanan İzmir Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planının (Skup İzmir) proje kapanış etkinliği İzBB Başkanı Cemil Tugay ve Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinska’'ın katılımıyla gerçekleşti. Programa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Altan İnanç, Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık katıldı. Swis Otel’de gerçekleşen toplantıyı bir grup bisikletli protesto etti.
TUGAY: “BEN BU ŞEHRİN DEĞERLERİNİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLİYORUM”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Göreve başladığından beri yakında takip ettiğim bir çalışmaydı bu proje. Biliyorsunuz konuşmalarda nezaketle İzmir’in ne kadar önemli bir şehir olduğuna değindi katılımcılarımız. Ben de bu şehrin misyonlarını, geçmişten bugüne gelen değerlerinin İzmirli için ne anlama geldiğini biliyorum” ifadelerini kullandı.
“PROTESTO YAPILDIĞINI GÖRÜNCE SEVİNİYORUZ”
Tugay, açıklamasına şöyle devam etti:
“Sadece ben değil benimle görev yapan tüm arkadaşlarımız kentimizin çevre dostu iklim dostu, sağlıklı yaşam şartlarının devamı konusunda istekli ve bilinçli. İzmir’in bu güçlü kimliği daha önce de vardı bugün de gelişerek devam ediyor. O nedenle dirençli bir kent, sağlıklı bir kent hepimiz için çok önemli. İzmir sadece İzmir’de yaşayanlar için değil ziyaretçileri için de çok değerli bir yer. İzmir’i Türkiye’nin batıya açılan yarısı olarak görüyoruz. Dünyanın büyük ülkelerinin bankalarının büyükelçiliklerinin olduğu sosyal yaşamın zengin olduğu bir kent olma özelliğini varlığını sürdüren bir şehir. Gülü özellikleri olan bir şehir. Biz protesto yapıldığını görünce seviniyoruz. Çünkü arkadaşlarımız aslında itiraz edebiliyoruz. Onlarla ilgili de bir sıkıntımız yok, bir yanlış anlaşılma olduğunu görüyoruz ve bu konuda iletişime geçilecek.”
“KENT MERKEZİNDE YOĞUN BİR NÜFUS VAR”
İzmir’de kentleşmenin hızla büyüdüğüne ve bu durumun da ulaşım sorununa neden olduğuna değinen Tugay, kent merkezinde çok büyük bir nüfusun bulunduğunu vurguladı. Tugay, şöyle devam etti: “Kentleşmenin hızla büyümesi nedeniyle İzmir’de ulaşım sorunu yaşıyoruz. Oldukça yoğun bir nüfus var kent merkezinde. Bu beraberinde ulaşımı toplu ulaşımı planlama anlamında zor hale getiriyor. Ama tüm zor şartlara rağmen, özellikle toplu ulaşım çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün sürdürülebilir kentsel ulaşım planını finalize ediyoruz. Orada bize hedef olarak gösterilenleri uygulamak elbette en önemli görevlerimizden olacak. Bunları en kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz. İzmir’de bunları hemen yakın zamanda gerçekleştireceğimiz hedefler olarak koyacağız. Amacımız mümkünse çok daha uzun bir süreyi planlamak olacak. Yarın öbür gün ulaşım da neler olacak bilemiyoruz, uçan arabalarla da karşılaşabiliriz. O yüzden gelişmeleri de takip etmek gerek. Şu gün hem temiz havayı sağlamalı hem sağlıklı ulaşımı insanlara sağlamalıyız. Bunu sağlayabileceğimizi ve bu konuda önemli bir mesafe alındığını söyleyebilirim. İnsanlar, sağlıklı koşullarda bir şehir istiyor.”
BAKANLIKLARA DESTEK ÇAĞRISI
Tugay, karbon nötr çalışmalarına da değindi konuşmasında bakanlıklara ve ilgili kuruluşlara da destek çağrısında bulundu. Bunun tek başına belediyenin yapabileceği bir şey olmadığının altını çizen Tugay, açıklamasını şöyle noktaladı: “Bizim için çok çok önemli gördüğümüz bir hedef de nötr şehir olma sözümüz. İzmir’i 2030’a kadar karbon nötr yapacağız diye bir sözümüz. Ama bu sadece belediyenin yapabileceği bir şey değil. İzmir’den aslında bunun beklenmediğinin de farkındayım. Biz ve arkadaşlarımız bu hedefte çalışacağız. Bunun için öncelikle kendi şehrimizdeki tüm kurumların, insanların bu hedefe inanmasını sağlayacağız. Pek çok kurumun taahhütte imzası var ama sanayicilerimiz, STK’lar, üreticilerden başlayarak bu anlayışı özellikle bu sene İzmir’e yayacağız. Burada iki katkıyı bekliyoruz. Başta Ulaştırma Bakanlığı’mız olmak üzere bakanlıklarımızın desteğini bekliyoruz. Onların katkısı olmadan bunu gerçekleştirmek zor. Bir diğeri de Avrupa Birliği, AB’nin de katkılarını bekliyoruz. Hep birlikte bunu başarıyoruz. Ben şehrin başkanı olarak 2029’a kadar görevde olacağım. Bu yolda çok çalışacağıma ve bu onurlu görevi yerine getirerek ilham verebileceğimiz için çalışacağıma söz veriyorum. Türkiye’de şu anda bu etiketi almış tek şehir İzmir. Bu da bizi ayrıca sorumlu hale getiriyor. Bu bir final değil başlangıç. Pazartesi’den itibaren bu konuda oluşturacağımız çalışma gruplarıyla en kısa zamanda hayata geçirebileceğimiz eylemler için çalışmaya başlayacağız. Diğer taraftan bu anlayışı, kent içi ulaşımda çevreci anlayışları benimseyen bir halk, bir şehir olması için de üzerimize düşeni yapacağız. Ben bu planın hazırlanmasında destekleri içi Ulaştırma Bakanlığı’na, AB Türkiye Delegasyonuna, mesai arkadaşlarımıza, katılımcı arkadaşlara ve kurumlara çok teşekkür ediyorum. Şehrimiz için hayırlı olsun. Sağlık bir şehir için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
“BAKANLIK OLARAK GURUR DUYUYORUZ”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Yatırımları Dairesi Başkanı ve İPA Direktörü: Tijen İğci: Bu başarı sadece İzmir için değil Türkiye için yol haritası olma rolü taşımakta. Ortak akılla hareketle güçlükleri aştık. Bu bir plan değil bir vizyonun somutlaşmış hali, bu İzmir’in daha çevre dostu kent olma vizyonunu ortaya koymakta. Böyle bir projenin ortağı olmaktan Bakanlık olarak gurur duyuyoruz. Bakanlık olarak şehirlerimizi geleceğe hazırlamak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.