Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP, 4 Eylül Çarşamba günü Sivas'ta başlatacağı tüzük kurultayı için gün sayıyor. Partililerdeki en büyük merak konusu ise tüzük kurultayının seçimli kurultaya dönüp dönmeyeceği doğrultusunda…

4 - 5 Kasım 2023’te Ankara’da yapılan 38. olağan kurultayın üzerinden henüz 1 sene geçmemişken ve 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde CHP, Türkiye’de birinci parti konumuna yükselmişken, delegasyonun Genel Başkan değiştirmek için bir adım atabileceği görüşüne pek az ihtimal verilmesine karşın, seçimli kurultay için yeter imza sayısının toplanabileceği görüşünü savunanlar da mevcut…

LİSTE DIŞI KALANLARA DİKKAT ÇEKİLİYOR

CHP’nin eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İzmir’in eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bu kapsamda hareketliliğini artırdığını anlatan partili kaynaklar, Kılıçdaroğlu öncülüğünde hazırlanan delege listelerine ve özellikle de yeniden aday gösterilmeyen kurultay delegesi belediye başkanları, belediye başkan adaylığına ve meclis üyeliğine başvuru yapan ancak görev verilmeyen, liste dışı bırakılan kurultay delegelerine dikkat çekiyor. 

Son kurultayını 2 adaylı olarak gerçekleştiren CHP’de, kazanan 2’nci turun sonunda belirlendi. İlk turda Özgür Özel 682 oyla yüzde 49.93 oranında oy alırken, Kemal Kılıçdaroğlu ise 664 oyla yüzde 48.61 oy oranına sahip oldu. İkinci turda ise Özel yüzde 59.44’e tekabül eden 812 delegenin oyunu alarak CHP’nin yeni genel başkanı seçildi. Kılıçdaroğlu ise 536 delegenin oyuyla yüzde 39.24’te kaldı. Partili kaynaklar; Kılıçdaroğlu’nun zaten 536 oyu olduğunu, kurultayda Özel’e oy veren fakat liste dışı kalan ve görev verilmeyen delegasyonun da desteğiyle, seçimli kurultay için gereken imza sayısının toplanabileceğini ifade etti. 

149 DELEGE İÇİN İKNA ÇALIŞMASI BAŞLADI MI?

Siyasi Partiler Kanunu, kongrelerde; delegasyonun yarıdan 1 fazlasının önerisiyle gündeme madde eklenebileceğini hükmediyor. İl kongrelerinde belirlenen bin 200, doğal 168 delegenin bulunduğu CHP’de tüzük kurultayının seçimli kurultaya çevrilebilmesi için 685 delegenin imza vermesi gerekiyor. Bu kapsamda da Kılıçdaroğlu ile Soyer’in 149 delegeyi daha ikna edebilmenin yollarını aradığı ve illerde çalışma başlattığı parti kulislerinde konuşulanlar arasında yer alıyor. 

SOYER’İN LANSMANI DAHA KOLAY

İzmir’de Soyer’e yakın isimler; Kılıçdaroğlu’nun da Soyer’in de genel başkan adayı olabileceğini, delegasyonla yapılan görüşmelerde, delegasyondaki çoğunluğun 2 isimden hangisine karar vereceği noktasında bekleyiş olduğunu bildirirken, diğer siyasi partilerle girdiği yarışlarda 9 defa, kendi partisi içinde de son kongrede seçim kaybeden Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna lanse edilmesindense Soyer’in genel başkanlık için lanse edilmesinin daha kolay olduğunu savunuyor. 

İMAMOĞLU AYRINTISI

Soyer’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüştüğü ortaya çıktı. Parti kaynakları; seçimli kurultay için İmamoğlu’nu işaret ederek böyle bir kurultayın olabilmesi için partide oldukça güçlü olan İmamoğlu’nun “tamam” demesi gerekiyor.

ÖZEL’İN MASASINDA SEÇİMLİ KURULTAY YOK

CHP Lideri Özgür Özel’in ise, kurultay öncesinde söz verdiği tüzük değişikliğini gerçekleştirmek üzere çalıştığı, hedefinin bir sonraki genel seçimlerde iktidar olduğu ve masasında seçimli kurultay olmadığı aktarıldı. 

TÜZÜĞE GÖRE SEÇİMLİ KURULTAY MÜMKÜN DEĞİL

Öte yandan partililer tüzüğü göre; seçimli kurultay olmasının mümkün olmadığını savunuyor. Partililer, “Olağanüstü kurultayın gündem maddesinde seçim maddesi eklenmezse, genel başkanlık için oylama yapılması mümkün değil. Olağanüstü kurultayla ilgili parti tüzüğünde ayrı madde mevcut. Kurultayda delegenin yarısından fazlası seçim istese bile PM’den bunun için yetki alan genel başkan ‘seçim olsun’ demezse, seçime gidilmez” değerlendirmesinde bulundu.