Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Ağustos ayı birinci bileşimi Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Meclisin ana gündem maddesi Örnekköy Kentsel Dönüşüm Porjesi oldu. AK Parti, kooperatifleşme yöntemiyle yapılan dönüşüm çalışmasına ilişkin "Rant" ve "Vurgun" çıkışı yaparken, CHP'li İrfan Önal, söz konusu projenin yanı başındaki inşaatın daire satış fiyatlarına ilişkin bilgi verdi. Önal, kooperatifin daireyi 2,5 milyona, özel firmaların ise daha küçük daireyi 5 milyonun üzerinde rakama sattığını kaydetti. Önal, inşaat mühendislerinin çok rahat maliyet hesabı yapabileceğini anlatarak, "Kooperatif bu rakamlarla mı burgun yapıyor. Kooperatif daha ucuz ki vatandaş buradan ev alıyor" dedi.

HIZAL: “BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN İTİBARI BU KADAR UCUZ DEĞİL”

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, dilek ve temenniler bölümünde söz alarak, İZBETON ve Örnekken Kooperatifi arasında imzalanan sözleşme ile Örnekköy Kooperatifi Başkan ve Başkan Yardımcısının şirket ismi değiştirerek, maddi kazanç elde ettiklerini ileri sürdü.  Hızal,  “İZBETON yazı göndermiş sizden bir şirketin taşeron olarak orada görevlendirilmenizi istiyor ve onunla siz sözleşme imzalamışsınız. Bedeli 261 Milyon, bu şirket Ege Taahhüt Tedarik Şirketi olarak kurulmuş 2022’de kurucusu ve tek ortağı Dilek Coşkun, bu Dilek Coşkun tanıdık bir isim mi? Evet, tanıdık bir isim. Bu Dilek Coşkun İZBETON ile kooperatif arasındaki kat karşılığı inşaat sözleşmesini imzalayan kişi yani kooperatifi kuran başkan yardımcılarından biri, başkan ise Şenol Aslanoğlu, bu sözleşmeden sonra Dilek Hanım’ın şirketi isim değiştirip başka bir isim alıyor ve İZBETON ile sözleşme imzalıyor" dedi. 

ADRES AYNI!

Hızal, "Hem isim değiştiriyor hem de bir pay devri yapıyor şirket ortaklığından çıkıyor.  Pay devrini yaptığı isimler ise şöyle; Birincisi Erdal Şaroğlu, İzmir’de bu kişi Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısının eşi ve CHP Tunceli Milletvekilinin kardeşi, Yıldırım Kuruoğulları var bir de o da  Şenol Aslanoğlu’nun çok yakın bir arkadaşı. Şirketin adresi ise Aslanoğlu’nun ticaret odasında beyan ettiği adres ile aynı. 261 Milyonluk iş. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itibarı bu kadar ucuz değil arkadaşlar” diye konuştu.

CHP'Lİ ÖNAL: "BUNLAR ZATEN RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞ"

İBB İmar Komisyonu Başkanı, CHP Meclis Üyesi İrfan Önal, AK Partili Hızal ve Boztepe'nin iddialarına yanıt vererek, AK Parti grubunun algı yaratma çabasında olduğunu kaydetti. Kooperatif eliyle yapılan inşaat projesi ile yanı başında özel bir müteahhitlik firması tarafından yapılan proje arasındaki konut fiyatlarıyla konuyu açıklayan Önal, "Herkesin bildiği şeyi gizli bir bilgi gibi sunmayı anlayamıyorum. Biz hiçbir zaman 'İl Başkanımız kooperatif başkanlığı yapmadı' demedik. İlk günden takıldığınız nokta da, CHPli bir iş adamının kimliğini gizlemeden işe talip olması. İl Başkanı olduktan sonra kooperatifi bıraktı. Yok şirket ismi değişmiş, bilmem ne... Bunlar zaten resmi gazetede yayınlanmış. Bir şirket ismi değişikliği yapılıyor, kamuoyuna da işe talip olduklarını duyuruyorlar" dedi.

"KOOPERATİF DAİREYİ 2,5 MİLYONA MAL EDİYOR"

AK Parti grubuna, İzmir'in kentsel dönüşümünü sağlamak için kooperatiften daha iyi model önerilerinin olup olmadığını soran Önal, "Modelle ilgili daha yapılabilir öneriniz varsa söyleyin yoksa büyük rant dediğiniz iş defalarca ihale edilmiş, encümenden kimse talip olmamış ve şimdi kooperatif eliyle yapılıyor. Bu kooperatifin bir sürü üyesi var, siz çok zekisiniz de bu insanlar neden alıyor, bu insanlar salak mı! Kooperatif 2,5 milyona daire satıyor, yanı başındaki inşaatın müteahhidi 5 milyona daire vermiyor. Nasıl vurgun yapacaklar. Bu kooperatif büyük vurgunlara rağmen daireyi 2,5 milyona mı mal ediyor. Yanı başında müteahhit 5 milyona onun yarı büyüklüğündeki evi satamıyor" çıkışında bulundu.

"DAHA UCUZ Kİ VATANDAŞ ORADAN EV ALIYOR"

Önal şunları kaydetti:

Yan yana 2 inşaat var, biri daha ucuza satılıyor ki vatandaş oradan daire alıyor. Arkadaşlar sizin sebep olduğunu ekonomik kriz var ve bu işi engellemeseydiniz şimdi çok daha fazlası bitmiş olacaktı.

"TESPİTİNİZ VARSA SAVCILIĞA BİRLİKTE GİDELİM"

İçişleri Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Savcılık şunu yapacak diyorsunuz. Bu üslupla biz konuşamıyoruz. Artık geldiğiniz noktada egonuz... Savcılığı, İçişleri Bakanlığını göreve çağırıyor. Sizin işiniz mi bu? Bulduğunuz bir şey varsa beraber savcılığa gidelim. Varsa beraber gidelim. Bu kadar söz hakkı olmayan insanı burada konuşmaya gerek yok.

"İNŞAAT MALİYETİNİ 2 TANE MÜHENDİS ORTAYA KOYAR"

İşin yapılış sürecinde taşeron, firma eksik yapmış olabilir.  Tespit edilen noktada zaten kendi arkadaşlarımız tutanak tutuyor. Bizim gözden kaçırdığımız bir şey varsa savcılığa birlikte gidelim. Bilmeden bu kadar insanları mağdur etmenin faydası yok. Proje 1 gün uzadığında TL'nin değer kaybından dolayı projenin olması zorlanıyor. Orada daire sahipleri gider hesabını sorar. İnşaat maliyeti 2 tane mühendisin ortaya koyabileceği bir çalışma. Daha iyi model öneriniz varsa onu da konuşuruz.

CHP'Lİ AYDIN: "İZBETON İHALE KANUNUNA TABİ DEĞİL"

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise, "Bir meseleyi farklı şekillerle ele almak, anlatmak mümkündür. Bu anlatımınızı bir gizem varmış ve bunun örtüsünü kaldırmış gibi anlatırsanız sanki bir şey varmış algısı oluşabilir. Burada bir gizemin olmadığını anlatacağım. Algılar olgularla sınandıklarında gerçekler otaya çıkar. İki hususa sevindim; kooperatifçiliği desteklediklerini söylediler ‘Ama bu kooperatifçilik değil’ dediler. İyi, en azından kooperatif alerjileri biraz azalmış. İzBB’nin hukuki sorumluluğu olmadığını dile getirdiler, bu da iyi… Bütün bu hikayenin hukuki bir tartışma varmış gibim yapılıp siyasi zemine çekilmesinin sorunu şu; ortada bir kamu kurumu var İzBB, özel hukuk tüzel kişisi olup kamu sermayesine sahip İZBETON var, kamu ticaret hükümlerine ait özel kişilere ait olan kooperatif var. Burada karma sözleşmeden bahsettiğimiz için kavramlarla oynamak, karıştırarak sorun varmış gibi değerlendirmek mümkün. İZBETON ihale kanununa tabi değil. Biz denetlenmekten hiç rahatsız olmadık. Adalet istiyoruz, eşitlik istiyoruz dedik. Üç farklı hukuki statüye sahip kurumun aralarında yaptığı iş ve işlemlerle ilgili hukuki tartışmayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile yapmayalım dedik. O, hukuki tartışmayı yapamaz dedik" diye konuştu.

"MALİYET HESAPLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUYOR MUSUNUZ?"

Aydın şöyle konuştu:

Burada tartıştığımız şey; bir şirket isim değiştirmiş, sonra paylarını devretmiş. Yine algılar, olgular meselesi… ‘CHP İzmir İl Başkanı şöyle yaptı’ diyorlar. Şenol Aslanoğlu bu işlemleri yaparken CHP İl Başkanı değildi ama ısrarla bu unvanını kullanarak konuşuyorlar. İl Başkanı olduktan sonra bu işle ilgili hukuki ve fiili ilişkisini kesti, bunu da biliyorlar. Ama yine de ‘İl Başkanı’nın işlemi’ diyorlar. Bu, doğru bir yaklaşım değil. Yapılan hisse devri işlemini siyasi zeminde tartışırız ama şunu netleştirelim.; karma nitelikte olan bu sözleşmenin, 3 farklı hukuki statüye sahip kurumun tartışmasını hukuki değil, siyasi zeminde yapmak istiyorlar. Olur yaparız. Bir de ‘Eskalasyon’ dediler. Nedir eskalasyon? Yüksek enflasyondan kaynaklı girdi fiyatlarında hızlı artış kaynaklı fiyat belirleyememeyi gidermek için oluşturmuş bir yöntem… Partinizin iktidarı döneminde enflasyonu bu hale getirmeseydiniz kimsenin eskalasyon yapmasına gerek kalmazdı.  ‘Çok büyük fiyat farkı var, kar var’ denildi. Maliyet hesaplarını göz önünde bulunduruyor musunuz?

"SİZ DAHA FAZLASINI YAPIN"

Bugüne kadar İzBB’nin kentsel dönüşümle ilgili performansını yetersiz bulan arkadaşlar bu performansın arttığını ve somut olarak sürdüğünü görünce her türlü engelleme yöntemini kullanıyorlar. Sırf İzBB seçimini kazanmak için insanların konutlarıyla oynamayın, bizi ‘beceriksiz’, ‘başarısız’ durumuna düşüreceksiniz diye o insanlarla oynamayın. Dönüp dönüp de İzBB’nin bütçesini Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesi ile karşılaştırıp ‘Kim daha fazla yaptı’ deyip durmayın.

SOYER: “BU İNSANLAR SAYGIN İŞ İNSANI, ONLARIN İTİBARIYLA OYNAMAYA HAKKIMIZ YOK”

Eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itibarı ayaklar altına alınmıyor. Bu proje tüm Türkiye’ örnek olacak bir projedir. Kooperatifi ilk kez kentsel dönüşümde uyguluyoruz. Tarım da, ulaşım da kentsel dönüşümde uyguluyoruz kooperatifçiliği. İzmir’de kurulan her kooperatifteki insanlar oldukça saygın insanlardır; sanayici, ticaret odasına üye. Elbette taşeron kullanıyorlar. Şu salonda biz onların itibarını ayaklar altına alıyoruz. Biz onlara rica edelim bize bir sunum yapsınlar kooperatifin 200 üyesi var. Davet edeceğim gelirler gelmezler onlar bilir. İzmir’in saygın iş insanları tıkanan kentsel dönüşümün önünü açmış onların onuru ve itibarıyla oynamaya hakkımız yok” diye konuştu.

“SİZ KÖTÜ KOKUYU BAŞKA YERDE ARAYIN”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden pis koku gelmediğini vurgulayan Başkan Soyer, “Bu model Türkiye’ye örnek olacak bir model biz gizlilik ile iş yapmıyoruz, olabildiğince şeffaf herhangi bir iş kolunda karşılaşılmayacak kadar şeffaf. Ne Körfez’den ne de İzmir Büyükşehir Belediyesinden pis koku gelmiyor. Körfezde koku bitti, bizim her yerimiz tertemiz ve imbat kokuyor. Büyükşehir belediyesi tertemiz kokuyor. Siz kötü koku arıyorsanız başka yere bakacaksınız” dedi. 

SOYER: “BU MODELİN GARANTİSİ YİNE İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİDİR”

Kentsel dönüşüm  konusunda tüm İzmirlilerin içi rahat olsun bu modelin yine garantisi İzmir Büyükşehir Belediyesidir. Kendi yaptırdığımız işi beğenmediğimiz, kuşku duyduğumuz için yine yıktıran biziz. İzmirlilerin hakkını korumak için kale gibi ayaktayız. İzmir Halkı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iş yapamaz hale gelmesi için, iş yaptırmamak için her türlü ayak oyunu ve dalevereyi yapanları asla affetmeyecek. İzmirliler hala verilmeyen çöp döküm alanı, satılmak istenen Alsancak Limanı, verilmeyen mezarlık alanları ile  ilgili sizlerden bir şey duymak ister.  Sizlerden  rica tüm meclis üyelerinden gelecek mecliste bu konularda söz almanızı bekliyorum. Biz en büyük kalitede iş yapıyoruz ve göreceksiniz İzmir halkı neyi affedip affetmeyeceğine çok güzel karar verecek.”