Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - CHP’nin 38. Kurultayında Genel Başkan seçilen Özgür Özel, partide gençleşme hareketi başlattı. Özel, bu hareketle birlikte 31 Mart yerel seçimleri için belediye başkan adaylarında da gençlere kadro ayırdı. Özel yeni adaylarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve 30 ilçe belediyesinden 28’ini kazandı. İzmir’de birçok ilçede, meclis üyeliği ve örgüt geçmişi de olan gençlik kollarından gelen genç başkanlar göreve başladı.

“DÜNYA BELEDİYELERİ GİBİ YÖNETECEĞİZ”

İzmir’in genç belediye başkanlarından olan Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, göreve geldiği günden beri yaptığı çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunarak, gündemi değerlendirdi. Yiğit, genç belediye başkanlarının İzmir’e hareket getirdiğini kaydederek, “Benimle birlikte, örgütte görev yaptığım çok yakın arkadaşlarım belediye başkanı oldu. Biz hep ‘Bir tane genç belediye başkanımız olsa, çok iyi örgütleniriz’ diyorduk, gecenin sonunda bir baktık ki hepimiz belediye başkanı olmuşuz. Bundan sonraki süreçte de İzmir için ve Türkiye için gençleşme hareketi hayırlı olacak diye düşünüyorum. Gençliğin avantajları var, tabi ki dezavantajları da vardır, belki bir takım tecrübe eksikliği diyebilirsiniz, hepimiz ilk defa belediye başkanı oluyoruz ancak çoğumuzun meclis üyeliği tecrübesi var. Belediye içindeki yapıları hemen değiştirebilme şansınız yok. Türkiye’nin ekonomik durumu belli, belediyelerimiz maalesef mali durumu bozuk belediyeler. Ancak gençliğin avantajları daha çok, bilimle, teknolojiyle çok fazla ilişkimiz var, bunları daha çok kullanabiliyoruz. 2025 yılında dünyada belediyeler nasıl yönetiliyorsa bizler de o teknolojiyle yönetmeyi amaçlıyoruz” dedi.

“SGK VE VERGİ BORÇLARI 20 YILA DAYANIYOR”

Nasıl bir belediye devraldığını anlatan Yiğit, “Türkiye’deki tüm kurum ve özel işletmeler gibi belediyelerimizde de ekonomik buhran var. TÜSİAD’ın bile açıklamaları oldu. Böyle ekonomik koşullardan belediyemizin etkilenmemiş olması imkansızdı, çok sayıda maaş alacağı, ikramiye alacağı, SDS farkı, cari borçlar, esnafa borçlar ve bunların üstüne devlete olan borçlar vardı. İlk olarak emekçilerimizin tüm alacaklarını sıfırladık. Mali disiplini sağladık, cari ödemeleri iyi noktaya getirdik. SGK borçları ise 20 yıllık, uzun zamana dayanıyor. Bu alanda da çalışmalara başladık, çok kıymetli birkaç yerimizi teklif ettik. Tabi ki biz devlete olan borcumuzu da ödemek istiyoruz. Bu noktada bize birtakım ayrıcalıklar tanınabilir ama bizim de bu borçları ödemek çaba sarf etmemiz gerekir. Ben bu konuya tamamen eleştirel bakmıyorum ama bunun bize karşı baskı unsuru olarak kullanılmaması da gerekiyor. Birlikte, mutabakat haline bir süreç gelişmeli diye düşünüyorum. Yapılandırma görüşmelerimiz devam ediyor, umuyorum önümüzdeki haftalarda bu sorunu çözeceğiz” diye konuştu.

“70 KALEM BELEDİY UNSURUNU ARTIRACAK GELİR YARATTIK”

Belediyede mali disiplini sağlamak adına birçok hamle yaptığını dile getiren Yiğit, “Yaklaşık 70 kalem belediye geliri artıracak unsur bulduk, yaklaşık 50 kalem de tasarruf kalemi bulduk. Hepsini uyguluyoruz. Genel Merkezimize de ilettik bunları, Genel Merkezimizin de bize tavsiyeleri vardı, hepsini harmanlayıp, uygulanabilir hale getirdik. Sosyal belediyecilikten taviz vermiyoruz çünkü halkımız çok zor durumda. Orta direk dediğimiz kesim bile fakirleşti günümüzde. Şunu söyleyebilirim, gelirlerimiz ciddi manada arttı, tasarruflarımızı oluşturduk. Belediyeye geldiğimde bir bütçe belirlenmişti, ben bu bütçeyi küçük bulmuştum ve o zaman bana ‘Başkanım bu bütçenin anca yüzde 70’i gerçekleşebilir, biz bütçeleri hep yüksek tutarız, maaş kalemleri veya ödemelerle ilgili düzeltme yaparız’ demişlerdi. Biz ise geldik ve o bahsedilen bütçeyi de yaklaşık yüzde 30 aştık. Bu sene de ciddi bir bütçe belirledik ve onu da aşacağımıza inanıyorum. Ben bir iş insanıyım, belediyeden daha büyük bir işletmeyi yönettim. İşimi nasıl yapacağımı biliyorum. İleride Balçova Belediyesi ekonomik anlamda çok iyi olacak” açıklamasında bulundu.

“RANT BİRKAÇ KİŞİNİN CEBİNE GİRİYORSA KÖTÜDÜR”

Balçova’da köklü değişiklikler yapacağını vurgulayan Yiğit, “Bizim belediyemiz Anadolu’daki birçok belediyeden daha kötü durumda, yüzde 1’in altında imar geliri var. İmar geliri olmayan bir belediye felçli, problemli bir belediyedir. Çok zor yönetilebilir bir belediyedir. İmar çalışmaları da uzun süren çalışmalar olduğu için ben geldiğim ilk günden itibaren planlamayla ilgili, şehri nasıl büyüteceğimizle ilgili çalışmalara başladım. Burada da kriterim; kentin yeşil dokusuna zarar vermeden, kentin siluetini bozmadan, ulaşım koridorlarını yıpratmadan plan çalışması yapabilirsek bu kente fayda sağlar. Bu toprak üstündeki değerlemedir. Biz de maalesef rant kavramı kötü kullanıldı. Çünkü rant bahsettiğim kriterlerle sağlanırsa tüm topluma eşit miktarda dağıtılırsa iyi bir şey ama birkaç kişinin cebine giriyorsa kötü bir şey. Biz birkaç kişinin cebine götürtmeden, tüm planlanan sahalarda, tüm hak sahiplerine maksimum fayda sağlayarak belediyemize, İzmir’imize, Türkiye’mize maksimum fayda sağlayarak para kazanmasını sağlayarak bir model oluşturmaya çalışıyorum. O model de çok iyi gidiyor, çalışmalarımız çok iyi noktada. Tahminimce 1-2 ay içinde birçok iş sonuçlanacak noktaya gelecek” dedi.

“SOSYAL YARDIMLARI ARTIRDIK”

Sosyal belediyecilik alanında çalışmaların artarak devam ettiğini belirten Yiğit, “Balçova’da çok fazla emekli var, emeklilerimizin durumu da herkesin malumu, ciddi ekonomik sorunlar yaşıyorlar. Balçova’da geçmiş belediye başkanlarımız tarafından, Mehmet Ali Çalkaya Başkanımıza da özellikle teşekkür ederek, sosyal belediyecilik alanında ciddi işler yapılmış. Biz bunları hem devam ettirdik hem de eksik gördüğümü alanları bir üste taşıdık. Bu belediyede sosyal yardım kalemlerinin hepsi kullanılıyor. Yeni doğandan, askere gidene, evlenen, öğrenciye, emekliye, yaşlıya, dar gelirlilerimize katkı sağlıyoruz. Biz geldiğimizde 50 yardım kalemi varsa biz bunu 70’e çıkarttık. Enflasyonun altında eziliyoruz hepimiz, biz de halkımıza elimizden gelen desteği veriyoruz. Tüpe, ilaca kadar yardım ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“REZERV ALAN OLUŞTURUP DÖNÜŞÜMÜ BAŞKA YERDE YAPACAĞIZ”

Kentsel dönüşüm alanında yapılacak çalışmalara ilişkin de bilgi veren Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit şunları söyledi:

Balçova şehrin tam geçiş noktası, terminal gibi görebiliriz. Bu geçişin olduğu yerde yerinde dönüşüm ciddi şekilde yoğunluk oluşturuyor. Planlamaya ada bazında başladık, biz yerinde dönüşüm yapacağız ama bunu yaparken de mutlaka arsa rezervi oluşturup, kentsel dönüşümü başka yerde de değerlendirebiliriz. Buradaki herhangi bir çürük ev, depremde yıkılma riski taşıyan binayı alıp, katma değeri yüksek olan bölgede konut sahibi yapıp, modern yaşam koşullarıyla onun bir daire sahibi olmasını sağlarız. Buradaki arsasını, dairesini yeşil alana, yola katabiliriz. Çünkü dönüşümde müteahhit payı var, yoğun ve bitişik nizamlı apartmanların olduğu Balçova’da tamamen yerinde dönüşüm zor. Şehrin siluetini bozarız, yeşil dokumuz maalesef yok.

“DİKEYE KARŞI DEĞİLİM”

Dikeye karşı değilim, dikey olmalı şehrin metropolünde ama bunun plan notlarıyla, zemin XA proje güçlendirmeleriyle yapılması gerekiyor. Depremde çürük binalar yıkılıyor, çok sağlam yapılan, günün şartlarına uygun teknoloji kullanılan dikey binalar yıkılmıyor. Dikeyde büyüyerek, aday bazında projeler oluşturarak, parklar, yeşil alanlar, yollar oluşturulabilir.

“DEĞİŞİMİN DEĞERİ YÜKSEK OLACAK”

Kendimize ait alanlarımız var, sıfırdan bir kent yaratıyoruz. Katma değeri yüksek konutlar yapabiliriz, toplu taşıma gelir, altyapısı iyi olur, yaşam alanları olur. Burada yaşayacaklarına orada yaşamayı tercih ederler. Değişimin de değeri yüksek olacak.