Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Akçay Caddesi Planları, ilçenin trafik sorunu, belediyenin mali yapısı ve eski Migros olarak bilinen Gaziemir’in girişindeki arazinin akıbetine ilişkin GÜNDEME BAKIŞ’a açıklamalarda bulundu.

Whatsapp Görsel 2024 11 05 Saat 13.25.47 52218D6C

“BELEDİYE BAŞKANI ALTERNATİF YOL PLANLARINDAN BAHSETMEMİŞTİ”

Bir önceki dönemde mecliste yaşanan tartışmalar nedeniyle kent gündeminden düşmeyen Akçay Planları, geçtiğimiz günlerde planların iptaline yönelik kamuoyuna yansıyan mahkeme kararıyla birlikte tekrar gündeme geldi. Süreci anlatan Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, “Akçay Caddesi Planları geçen dönem meclisinde tartışmalara sebebiyet vermişti. Ben de meclis üyesiydim ve Gaziemir Belediyesinin bu planlarının yüzde 39 zayiatla geçmesine karşı oy kullanmıştım. O günkü koşullar bugün olsa yine karşı oy kullanırım. Biz o dönemde, ‘Gaziemir’de trafik sorunu var. Bu sorunun çözülebilmesi için mülkiyet sahipleriyle görüşülerek zayiat oranlarının artırılması, yüzde 45’e çıkartılması, mülkiyet sahiplerinin rızasıyla Akçay Caddesi’nin genişletilmesini istiyoruz’ demiştik. Benim tek talebim buydu. Bu İzmir halkının da talebi, sabah işe gidip gelirken zorlanıyorsunuz, uçağınızı kaçırıyorsunuz trafik sorunundan dolayı. O zamanki belediye başkanımız ise ya bilmiyordu ya da bilgi sakladı, bize Gaziemir için alternatif yol planları olduğundan hiç bahsetmedi. Ben o alternatif yol planlarından haberdar olsaydım belki farklı düşünebilirdim” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 11 05 Saat 13.23.21 50821B0C

“YENİDEN PLANLAMA ÇALIŞMASI YAPILACAK”

Akçay Caddesi Planlarının yeniden çalışılacağını aktaran Işık, “Bugün de Akçay Caddesi’nin trafik yükünün azaltılabilmesi için o planların başka şekilde yapılmasını çok doğru bulmuyorum. Bunu Büyükşehir ve biz birlikte planlayarak trafik sorununu çözmekle mükellefiz. Bizde yüzde 39’la geçen, benim karşı oy kullandığım plan, Büyükşehir’de yüzde 45’le düzelterek geçti. Ben o zaman tamam doğru yolda ilerleniyor, diye düşünmüştüm. Sonra mahkeme süreçleri oldu. 6-7 dava açan komşumuz oldu, bunlardan 1 tanesi sonuçlandı, diğer sonuçlarla birlikte de bu alanın yeniden çalışılması gerekecek. Bu yeni planları yaparken de Akçay Caddesi’ni iyileştirmenin yanında başka alternatiflerimizin olduğu bilgisi de bizde mevcut” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Görsel 2024 11 05 Saat 13.23.20 3992Bf71

“TRAFİK SORUNUNA NEŞTER: TUGAY ÇOK HIZLI ÇALIŞIYOR”

Tüm İzmir’de yaşanan ancak Gaziemir’in özellikle Optimum AVM güzergahında çok daha sıkışık hale gelen trafik sorununun sorulması üzerine konuşan Başkan Işık, “Bu proje benim değil, Büyükşehir’e aday olan neredeyse tüm siyasi parti adaylarının projesiydi. Gaziemir’in hem sağından hem solundan birer yolun açılması gerektiğini herkes ilan etti. Bu çalışmalar da belli noktaya gelmiş. Gaziemir Belediyesi ya da herhangi bir ilçe belediyesinin gücüyle bunu yapma şansımız yok ancak sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay bu konuda çok hızlı çalışıyor. Havaalanı kavşağından Selwey tarafı Nasreddin Hoca Heykeli güzergahından otobana bağlanacak bir yol; Sarnıç’ta köprüye çıkmadan Otokent Kavşağına bağlanacak bir yol projesi var. Tahmin ediyorum yukarıdaki yol biraz daha hızlı ilerleyebilir. İkisinin de şu anda hem güzergah tespitleri hem de kamulaştırma maliyetleri hesaplanıyor. Kısa sürede de Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın inisiyatifinde bunun açıklamaları yapılacaktır. O yolun çalışmaları başladığında 5 yıllık süreçte ben biteceğine inanıyorum çünkü Büyükşehir Belediye Başkanımız çok kararlı bu konuda. Tabi ki ben de çok mutlu olacağım” açıklamasında bulundu.

“ÜSTÜ YEŞİL ALAN ALTI OTOPARK OLACAK”

Geçtiğimiz dönem Gaziemir’in girişinde bulunan eski Migros alanına üstü yeşil alan olacak bir yeraltı otoparkı yapılacağının müjdesini veren Işık, “Eski Migros alanı için Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Merkezi sözleşmesi yapılmış ama nasıl bir kültür merkezi olacağının içeriği yoktu biz göreve geldiğimizde. Sadece kültür merkezini tanıtan bir broşür hazırlanmış, güzel bir hayal kurulmuş. Ekonomik koşullar uygun olsa öyle bir kültür merkezini yapmakta herhangi bir sakınca yok. Sosyal demokrat bir insan olarak böyle bir kültür merkezi bana keyif verir ama bir de gerçeklere bakıyorsunuz; o merkez için 2 milyar maliyet çıkıyor bugünün rakamlarıyla. Böyle bir kültür merkezini yaptığınızda istediğiniz sonuca varabilir misiniz? Bana bir abimiz geldi, ‘Niye düşünüyorsun, burayı bir ticaret merkezi yap, ver kiraya ne maaş derdin olsun, ne yatırım derdin olsun’ dedi. Baktığınızda haklı ama bir de kent estetiği var. Gaziemir’in girişine devasa bir bina dikip para uğruna bu kente yazık etmemek lazım. Bu kentin çocukları ilerde bizden hesap sorarlar. Biz de şöyle düşündük, kentimizin en büyük sorunlarından biri otopark sorunu. Büyükşehir Belediyemizle görüştük, geçmişte verilen arsaya karşılık buraya zemin uygun olursa 2 katlı yeraltı otoparkı, üstüne yeşil alan ve yeşil alana da kent estetiğini bozmayacak, göze hoş gelebilecek birkaç gelir getirici unsur istedik. Sağolsun Cemil Başkanımız da hoş karşıladı ve kabul etti. Şimdi o projeyi çalışıyorlar. Büyükşehir’den arkadaşlar 15 günde bir gelip bizimle görüşüyorlar. Tahmin ediyorum Cemil Başkanımız ve bizim dönemimizde ilk açılacak birkaç büyük projeden biri bizim Migros alanı projemiz olacak” diye konuştu.

Whatsapp Görsel 2024 11 05 Saat 13.23.20 Bd19A42B

“PARAM OLSA BORCUMU ÖDERİM”

Aynı zamanda mali müşavir olan Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, son günlerin tartışma konularının başında gelen belediyelerin SGK ve vergi borçlarına yönelik ise şu açıklamalarda bulundu:

Belediyelerin SGK ve vergi borcu tüm siyasi partilerin sorunudur. Belediyelerde ne oluyor da borç birikiyor buna bakmak lazım. Bizim ciddi bir borcumuz var geçmişten kalan ama Gaziemir’de gelir problemi var. SGK Bölge Müdürümüzle, ilgili bürokratlarımızla birlikte gidip görüştük. Bizim verecek yerimiz yok, sorun burada. Yoksa ben Mali Müşavir olarak bu borcu ilk önce öderdim. Ancak sizin bu belediyede kente hizmet edebilmek için var olan yapının korunması için, belediyeyi sabah açıp akşam kapattığınızda belli bir meblağa ihtiyacınız var. Size bunun yüzde 50’sinin altında bir gelir geliyorsa yatırım yapamıyorsunuz, bazı borçlarınızı ödeyemiyorsunuz. Bu sadece CHP’li belediyeler değil tüm siyasi partilerin belediyeleri için geçerli. Bugüne kadar da en kolay vazgeçilen devlet borçları olmuş, çünkü devletin bir cebinden alıp diğer cebine koyuyorsunuz. Burada tabi ki mahsuplaşmalı, bu para ödenmeli ama ödeyemiyorsanız da yapacak bir şeyiniz yok. Ben bir Mali Müşavir olarak geçmişe dönüp, neler olmuş, belediyeler neden borçlanmış diye baktım. Belediyeler bu paraları bir yere harcadıkları için borçlanmamışlar, para yetmediği için borçlanmışlar. Borç ödemeye gelince de, olsa param ilk ödeyecek kişi benim, dünya kadar indirimden mahrum kalıyorum.

“BORCUMU ÖDEYEMİYORUZ CANIMI MI ALACAKSIN’ NOKTASINDAYIM”

Gaziemir’in topraklarında büyük kuruluşlar var, havaalanı, askeriye, serbest bölge, fuar bizde ve biz bu alanlardan kuruş para kazanamıyoruz belediye olarak. Yeni imar, inşaat alanlarım yok, dolayısıyla da gelirim yok, ödeyemiyorum borçlarımı. Bu saydığım kuruluşlara giden araziler nedeniyle de belediyeye bir mülkiyet kalmamış, kalanlar da bir şekilde değerlendirilmiş. Şu anda bizden satılabilir durumda arsa isteniyor. ‘İstiyorsanız belediyeyi alın’ diyorum. ‘Belediye binasını almayız, cami yeri almayız, hastane yeri almayız’ diyorlar. Başka verecek yerim yok ki. Olsa samimi olarak verelim, SGK’da kalacaksa, SGK benim yerimi alıp topluma hizmet edecek bir hastane yapacaksa arsam olsa feda olsun. Ben burada çocukların park alanı, kadınların etkinlik binası olabilecek bir arsayı kimseye vermek istemem ama borcum varsa, onu da ödemekle mükellefim.  ‘Borcumu ödeyemiyorum canımı mı alacaksın’ diye bir söz var biz artık bu noktadayız.

“BİRKAÇ GAYRİMENKUL İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ”

Arkadaşlarımız yapıcı davranmaya çalıştı ama onları da kısıtlayan bazı kurallar var. Elimizde olan birkaç gayrimenkul için meclisimizden karar çıkardık, çalışmalar devam ediyor. Yeni bir kaynak yaratabilirsek borç bizim borcumuz.

Whatsapp Görsel 2024 11 05 Saat 13.23.19 E07305Df

“5 MİLYON TAKSİDİ DAHİ ÖDEYEMEM”

Benim meclisteki çıkışım şuydu, 1960’lardan başlayarak 10’ar yıllık aralıklarla belediyelerin sigorta ve vergi borçları değil diğer cari borçları da; hizmetten kaynaklanan ne kadar borcu varsa devlet 100’er yıllık vadelerle Merkez Bankası bilançosuna aktararak bunları sildi. Biz bir tek CHP’li belediyelerin borcunu silin demiyoruz, Gaziantep Belediyesi’nin de silinsin. Ya da bize nefes aldıracak bir yapılandırma yapılsın. Borcu 36 ay taksitlendirdim, öde dediğinde 25-30 milyonluk taksitler çıkıyor. Bugün bana 5 milyon taksit öde deseniz, ödeyemeyiz. Çünkü gelirim belli.

Whatsapp Görsel 2024 11 05 Saat 13.23.19 392E9E78

Görevde olduğu süre boyunca hem tüm ilçeyle hem de belediye çalışanlarıyla huzur süreci başlattığını anlatan Işık, “Türkiye’de sadece belediyeler değil tüm kurumlar zorda, Bakanlıklar da, Valilikler de diğer kurumlar da zorda. Bizim patronumuz devlet, devlet refah içinde olmazsa, altta çalışan da refah içinde olmaz. Biz bu durumdayız. Hane halkı da mutlu değil. Halkın ve kentin ihtiyaçlarını kendi olanaklarımızla çözmeye yöneldik, pazaryerleri, parklar, ulaşım sorunu gibi sorunlarımız var. Bunları kendi bütçemizle çözmemiz mümkün değil, Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay ve ilgili bürokrat arkadaşlarımızla da konuşup yoğun bir planlama çalışması başlattık. Şimdi planlama çalışmalarımız son aşamada. Kente kazandırdığımız en önemli şey huzur, güleryüz ve barış. Toplumla ve çalışma arkadaşlarımızla barıştık. Bu bize keyif veriyor” diye konuştu.