YEREL POLİTİKA

Bakan Kurum Büyükşehir’e yüklendi... Pis su arıtılmıyor İzmir Körfezi can çekişiyor!

Bakan Kurum, İzmir Körfezi ile ilgili konuştu. Körfezde yaşananları “çevre felaketi olarak nitelendirerek, “Hep birlikte eğri oturup doğru konuşacağız. Yaşanan Çevre felaketidir. Körfezin ekosistemi durma noktasına gelmiştir. Körfezimizi ölmektedir. Bu güzelim denizi bu hale gelmesinin sorumluluğu seçim meydanlarında körfezde yüzeceğiz diyen, körfezi temizleyip yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır” dedi.

Abone Ol

GÜNDEME BAKIŞ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bilim insanları ile birlikte İzmir Körfezinde incelemelerde bulundu. İzmir Körfezinin tabiat harikası olduğunu belirterek, “Düşman burada denize dökülmüştür. Mavi vatanın en muhteşem bölgesidir. Bağımsızlığın simge mekanıdır. Cennet parçasıdır. İzmir Körfezi can çekişmektedir. Karadan gelen kirlilik nedeniyle hava alamamaktadır. Bakanlık olarak acı tablo için harekete geçtik. Körfezden deniz suyu numuneleri aldık. Denizdeki atık su amonyak miktarı olması gerekenden 50 kat fazladır” dedi.

KÖRFEZDE OKSİJEN KALMAMIŞ

Kurum, şunları söyledi:

“Evsel endüstriyel atıklar suya arıtılmadan karışıyor. Beraberinde kötü koku problemini getirmekte. Denizdeki canlıları, İzmirlileri sağlığını tehdit etmekte…İzmir körfezindeki oksijen seviyesi çok düşük. Ölçtüğümüz seviye 1.8, yer yer sıfıra düşmüş durumda. Oksijen kalmamış. İZBB yapılan inceleme sonuçlarında kirlilik parametreleri 2020’den sonra ciddi artış yaptığı görüldü. İç körfezde fosfor gibi zararlı maddeler 2 kat üzerinde. İç körfezde deniz su hareketliliği sirkülasyonu durma noktasına gelmiştir.

KÖRFEZ’İN BAZI NOKTALARINDA YAŞAM KALMADI! TARİHİN EN KÖTÜ DURUMUNDA

Körfezimizin bazı noktalarında yaşam kalmadı. Balıklarımız oksijensiz kaldıkları için ölmüştür. Körfezimize dökülen derelerden alınan numunelerin sonuçları işler acısı. Derelerde organik kirlilik açısından tarihin en kötü durumunda. Burada iki önemli husus var. İzmir körfezini temizlemek için büyük kanal projesi yapıldı. Bu proje yağmur ve kanalizasyon şebekelerinin birleştirilmesi nedeniyle 5.5 kat fazla katı maddeyi denize bırakıyor. Körfezimizin hayati sorunu.

OLMASI GEREKENDEN 4 KAT FAZLA

Çiğli atık su tesisini verimli işletilmemesi ayrı bir problem. Bakanlık olarak düzgün işletilmemesinden dolayı uyardık. 5 senede 6 milyondan fazla ceza, 13 ayrı ceza uygulaması gerçekleştirildi. Tesis düzgün çalıştırılmamış. Körfezi her gün bir önceki günden daha fazla kirletilmektedir.  Çiğlik atık su arıtma tesisinden 12 gün önce 23 Ağustos’ta numeneler aldık. Analiz sonucu biz üzdü. Katı madde değeri olması gerekenden 4 kat fazla.

SU ARITILMIYOR

Çiğli atık su arıtma tesisinin kapasitesi günlük 605 bin metreküp. Gelen atık su miktarı 700 bin metreküpü aşmaktadır. Tesise gelen atık su tesiste arıtılmıyor. Katı atık yüksek miktarda denizde yaşamı bitiriyor. Dip çamuru olarak bilinen orta körfeze arıtılmadan aktarılıyor. Körfezimizin dibinde birikiyor. Burada biriken dip çamurunu, derinliği azaltıyor. Canlı yaşamını etkiliyor.

YAŞANAN ÇEVRE FELAKETİ

Hep birlikte eğri oturup doğru konuşacağız. Yaşanan Çevre felaketidir. Körfezin ekosistemi durma noktasına gelmiştir. Körfezimizi ölmektedir. Bu güzelim denizi bu hale gelmesinin sorumluluğu seçim meydanlarında körfezde yüzeceğiz diyen, körfezi temizleyip yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır.

BU İŞİN SORUMLU BELEDİYE

Bu kirliliğin sorumluları yağmur suyu kanalizasyon kanallarını bile birbirinden ayıramayan, kurulu atık su tesislerini çalıştıramayan İzmir körfezine akan dereleri ıslah edemeyen bu işleri yapmaktan aciz olan belediyelerdir. Biz; İzmir’in her zaman yanında olduk. İzmir’de yangın olduk koştuk. Deprem oldu. O depremde Bayraklı’da sokak sokak İzmirli hemşerimizle gezdik. İzmir için yapılması gerekenler ihtiyaçlarını hep birlikte denetleyerek emek vererek mücadele ettik. Bakanlık olarak İzmir için sorumlulukları izleme denetim görevini yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Herkes sorumluluğunu yapacak.

KURULUMUZ YEREL YÖNETİMLERE YOL GÖSTERECEK

Sözleri unutmakla bu işler olmuyor. Bilim kurulumuzu oluşturduk. Hocalarımızla dertli olanlarla yapacağımız toplantıyla neler yapacağımızı konuşacağız. Körfezi geleceği için hangi adımlar atılacağını istişare edeceğiz. Kurulumuz yerel yönetimlere yol gösterecek. Bilim insanları yerel yönetimlerin yol haritalarını belirleyecek. Bakanlık olarak; belediyeler sorumlular ev ödevlerini yapıyor mu yapmıyor mu bunu anlık takip edeceğiz. Eksikleri söyleyeceğiz. Zafiyet söz konusu ise önereceğiz. Harekete geçmeleri için hukuki ve cezai olarak işlemleri yapacağız. İzmir körfezini kaderine terk edilemez, görmezden gelinemez”