Kutsal kitaplarda bile yeri olan şifa kaynağı zeytin ve zeytinyağında hasat başladı. Akhisar, Ayvalık ve Milas’ta önümüzdeki haftadan itibaren ardı ardına hasat şenlikleri yapılacak.
Hafta başında da Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç’un katılımı ile İzmir’de yer alan Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde 2019 yılı zeytin ve zeytinyağı rekoltesi açıklandı. Bu sezon sofralık zeytin üretiminin 415 bin ton, yağlık zeytin üretiminin 1 milyon 110 bin ton, dane zeytin üretiminin 1 milyon 515 bin ton ve zeytinyağı üretiminin ise 225 bin ton olacağı öngörülüyor. Sektör temsilcileri de açıklanan rekolte rakamlarının sevindirici olduğunu dile getirdiler.
Teşvik ve KDV indirimi
İkinci dünya savaşından sonra Türkiye gibi birçok ülkede Marshall Yardımlarını alabilmek için ABD mısır özü yağı tüketimi şart koşulmuştu. Hatta insanları margarin tüketmeye yönlendirmek için ‘zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman’ türküsü o dönemde en popüler türkü haline getirilmişti. Ancak zeytin ve zeytinyağı üreticisi her türlü zor şartlara rağmen üretimini artırdı. En sağlıklı besin olarak nitelendirilen zeytinyağı tüketimi de sürekli artıyor. Vatandaşların zeytinyağına ulaşımının daha da kolaylaşması için devletin de destek vermesi gerekiyor. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, rekolteyi açıklarken, kilogram başına 15 kuruşluk destek vereceklerini söyledi ama, artan maliyetler nedeniyle bu desteğin yeterli olması mümkün değil. Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy ise yaptığı açıklamada ihracat gelirinin sürekli arttığı sektörlerine devlet desteğinin şart olduğuna değinerek, yüzde 8 olan KDV’nin de yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini vurgulamış. Zeytin üretiminde İspanya ve Mısır’ın ardından 3., zeytinyağı üretiminde dünya beşincisi olduğunuz bu alanda Türkiye’nin hala büyük bir potansiyele sahip olduğunu unutmadan, ülkeyi liderliği taşıyacak politikalar geliştirilmesi gerekiyor.
Fas arkamızdan geliyor
Zeytinyağı sektörüne önemli katkılar sağlayan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet ise sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesi için çalışıyor. Türkiye’de yaklaşık 180 milyon zeytin ağacı olduğuna işaret eden Tibet, “Artvin'den Şırnak'a kadar 50'ye yakın ilde zeytin yetiştiriliyor. Zeytinyağı üretiminde son yıllarda ciddi bir dalgalanma oldu. AB, üretim ve tüketimle yüzde 70 ile birinci. Biz ise Tunus'la yarışıyoruz. Ancak Fas'ta inanılmaz bir ilerleme var. Fas rekabette bizi zorlayacak gibi gözüküyor. Özellikle İtalya ve Yunanistan geçtiğimiz yıl bizim kadar üretti. İspanya tartışmasız lider. Türkiye'de yıllık kişi başına yaklaşık 2,5 kilogram zeytinyağı tüketiliyor. Daha çok tanıtım yapmamız lazım. Bilgi kirliliği çok fazla. Taklit ve tağşişe yönelme çok fazla. Bunlar sektörümüzün en büyük sıkıntıları” diyor.
Değerini bilelim
Zeytinyağı sektörü temsilcileri hasat mevsimi başlarken devletten beklentilerini sıralıyorlar. Türkiye gelecek yıllarda petrol ve doğalgazdan bile daha değerli hale gelecek zeytin ve zeytinyağının kıymetini henüz yeteri derecede bilemiyor. Hazırlanacak bir stratejik plan doğrultusunda, sektöre verilecek desteklerle dünya lideri olmamamız için hiçbir neden yok. Yeter ki herkes bunu istesin. Ama öncelikle zeytinyağını kötüleyen değil, zeytinyağının faydaları anlatan popüler bir şarkı besteleyerek işe başlayabiliriz.