Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir’in çok uzun yıllardır süregelen sorunlarının başında trafik, ulaşım, kentsel dönüşüm, sel, körfez kirliliği gibi problemler yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve ekip arkadaşları göreve gelir gelmez, trafiği rahatlatmak için kritik noktalarda alt ve üst geçit, yol genişletme ve alternatif yol projelerini açıkladı. Kordon ve Alsancak’ta yaşanan sel baskını için set çalışmasını hızlıca başlattı. Toplu ulaşımdaki sorunlar için düğmeye basarak, İZBAN’da yaşanan gecikme ve aksamaların ortadan kalkması adına tek elden yönetim dedi ve Bakanlıklara çağrıda bulundu. Basmane Çukuru için takas formülü geliştirerek, meclis gündemine taşıdı, Bakanlıklarla ve TMSF ile yazışmalara başladı, resmi süreçleri başlattı. Balçova Arsa Mağdurlarında önemli viraj geride bırakıldı. Belediyede tasarruf tedbirleri başlatarak, belediyenin ekonomini güçlendirdi. Belki de en önemli sorunlardan olan körfezdeki kirlilikle mücadele etmek için tamamlanması gereken ancak yapımı yılan hikayesine dönen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisindeki 4. Fazın inşasında önemli bir yol katetti.

“BİLİMSEL TEMELLİ DÜŞÜNÜYORUZ”

İzmir’in kronik sorunlarının hemen hepsine el atan ve ortaya somut çözümler koyan İzBB’nin çalışma stratejisini İzBB Başkanvekili ve CHP Grup Başkanı Zafer Levent Yıldır anlattı. Yıldır, yerel seçimlerden 6 ay önce çalışmaya başladıklarını belirterek, “Çok fazla konuyu masaya yatırdık, birçok insana, uzmana danıştık. Ben mühendisim, analitik bir kafam var, diğer arkadaşlarımız da çoğunlukla pozitif bilimlerden gelen arkadaşlarımız. Bilimsel temelli düşündük. Sorunlar belli zaten, o sorunları görmemek için kör olmak lazım. Ulaşım en başta. Eskiden ‘Köylerden kentlere’ denilirdi ama artık öyle değil, İzmir kentlerden göç alıyor. Geçtiğimiz yıllarda en büyük göçü İstanbul’dan aldık. Bunlar İzmir’i zorluyor ve yerel yönetimlerin olanakları sınırlı” dedi.

“SUYU DSİ SAĞLAYACAKTI AMA ÜSTÜ KAPATILIYOR”

İzmir’in gelecekteki en büyük sorunun “Su” olacağını ve bunun olmaması için önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Yıldır, “Su sorununun olacağını öngörüyoruz, İzmir’de önümüzdeki yıllarda büyük problem yaşayacağımızı düşünüyoruz. Araştırdık; İstanbul’da yerüstü su kaynaklarından suyun sağlanma oranı yüzde 99, Ankara’da yüzde 98, İzmir’de ise yüzde 35. Bu suyu vatandaşa kim sağlayacaktı, Devlet Su İşleri (DSİ) sağlayacaktı ama nedense bu konunun üstü kapatılıyor. DSİ’nin bu suyu sağlaması, bizim de dağıtımıyla ilgilenmemiz gerekiyor. Tüm zorluklarımıza rağmen, atık bedeli, su beledi vesaire, kreşlerde yüzde 50 indirim gibi indirimler yapıldı ve biz hala bunları sağlamak için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“MADDİ KAYNAK GİRİŞİMLERİ İÇİN HÜKÜMETTEN ONAY BEKLİYORUZ”

İZSU’nun yatırımları için Büyükşehir’in Bakanlıklardan ona beklediğini hatırlatan Yıldır, “Yerel yönetimler için en büyük sorun maddi kaynaklar. Maddi kaynaklarla ilgili tabi ki girişimlerde bulunuyoruz. İZSU’nun birçok maddi kaynak girişimi var. Her konuda olduğu gibi o konuda da hükümetten onay olmak durumundayız. Onayları bekliyoruz” diye konuştu.

"GEREKSİZ VE KONTROLSÜZ HARCAMALARI ENGELLEDİK"

Belediyede tasarruf tedbirlerinin uygulandığına dikkat çeken Başkanvekili Yıldır, “En büyük kaynağın belediyede gereksiz harcamaları engellemek ve verim sağlamak olduğunu düşündük ve gelir gelmez bunu yapmaya çalıştık. Birçok gereksiz etkinlik, gereksiz harcamalar, kontrolsüz harcamalar nelerse hepsini durdurmaya, engellemeye çalıştık. Hem kendimiz hem de tüm çalışanların buna riayet etmesi için teşvik gerekiyorsa teşvik, engelleme gerekiyorsa engellemeyi yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

SGK BORÇLARINA MENEMEN ÖRNEĞİ: “ÖNCE HİBE EDİLİYOR SONRA BORÇ ÖDENİYOR”

Ülke gündeminde yer alan belediyelerin SGK ve vergi borçlarına ilişkin Menemen Belediyesi’ni örnek gösteren Yıldır, “SGK ve vergi borçlarında… Menemen örneği var, 113 tane arsa satıldı. Kentin geleceğini, gelecekteki planlamasını öngörerek bu satışların yapılması lazım. Bu kontrolsüz, sadece para sağlamayı amaçlayan bir girişim. O nedenle dava açarak, durdurmak istedik bu satışı. İlçe belediyeleri nerede bir toprakları varsa onu SGK’ya vererek borçlarını kapatmaya çalışıyorlar. Menemen Belediyesi’ne de önce hükümet bir şeyleri hibe ediyor, onlar imara açılıyor ya da açılacak, ardından da SGK’ya veriyor ve SGK borçlarını hükümetin ödemesi sağlanıyor. Bizim neden ödenmiyor. Koskoca Büyükşehir Belediyesi ve şirketlerinden bahsediyoruz. Bize de bu tür yöntemlerle ödeme imkanı tanısın” çağrısında bulundu.

“AİDAT TARTIŞMASI YÜKSEK TANSİYONDAN”

CHP İzmir il başkanlığı tarafından AK Partili meclis üyelerinden 'sehven' aidat kesilmesi gündem olmuştu. Sorunun genel tansiyon yüksekliğinden kaynaklı olduğunu dile getiren CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, "Tansiyon yüksek olunca böyle konular haddinden fazla abartılıyor. Herkes üstünde tepiniyor ancak ortada bir kasıt yok. Hiçbir zaman olmamış bir şey bir defa oluyorsa kasıt aramanın anlamı yok" dedi.

“6 AYDIR DİLLERİNE PELESENK OLDU”

AK Partili Meclis Üyelerinin CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nu 'kooperatifler' üzerinden hedef almasını eleştiren CHP'li Zafer Levent Yıldır, "Biz 7 aydır buradayız. Bu konu 6 aydır dillerinde pelesenk oldu. 'Biz paraya doyuramadık'  gibi söylemleri hakkında söylenecek bir şey yok" ifadelerine yer verdi.

“BİZ KENDİLERİNİ YILLARDIR VİCDANİ SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUZ”

TUSAŞ saldırısı sonrası, bir teröristin kardeşlerinin belediyede çalışması ile ilgili İzmir Valiliği’yle yapılan yazışmaya ilişkin konuşan Yıldır, “Valilikten güvenlik soruşturmasının güncellenmesini istemiştik. Ancak Valilikten 'abesle iştigal' etmek gibi laflarla donatılmış bir yazı geldi. Her zaman yasa, yönetmelik diyen insanlar vicdani sorumluluktan bahsediyor. Biz arkadaşları yıllardır vicdani sorumluluğa davet ediyoruz. Şimdi mi akıllarına geldi? Suçun şahsiliğinden bahsedilmesi gerekmiyor mu? Burası hukuk devleti değil mi?" diye konuştu.

“İZBETON’DA HATALAR VAR NE OLDUĞUNU ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

İZBETON ve kooperatiflere yönelik yapılan eleştirilere yanıt veren Zafer Levent Yıldır, "Birtakım hatalar var. O hataların ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Bundan sonra yapacağımız birtakım hamlelerle bu işlerin nasıl düzeldiğini görecekler. Arkadaşlar sabırsız davranıyor ancak bu sorunların ülkenin kötü yönetiminden mi ya da belediyenin yönetiminin mi yetersizliğinden kaynaklandı diye oturup konuşmak gerekirken siyasi değerlendirmeler yapılıyor. Mağduriyet yaşayan insanların mağduriyetlerini gidermenin yollarına bakıyoruz" ifadelerine yer verdi.

“192 YÜRÜYEN MERDİVENİN 43’Ü ÇALIŞMIYORDU”

İzmir’in toplu ulaşımının özellikle son 5 yıl içinde yürüyen merdiven kazalarıyla gündeme gelmesi ve Büyükşehir’in bu konuda yaptığı çalışmaları aktaran Yıldır, "Biz geldiğimiz zaman yürüyen merdiven şikayeti vardı. 192 merdiven var ve 43 tanesi çalışmıyordu. Şu an 5 tanesi çalışmıyor. Orada da eksiklikler var. Oturup bunları konuşmuyoruz, gereğini yapıyoruz. Reklamını yapmak yerine sağlıklı bir şekilde bineceğiniz yürüyen merdivenleri var etmek için uğraşıyoruz" diye konuştu.

BOZTEPE’YE RANT YANITI: “ŞEFFAFLIK BÖYLE SAĞLANABİLİR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Büyükşehir’in imar yetkilerini tekelleştirdiğini öne sürerek yolsuzluk imasına bulunmuştu. Boztepe'nin iddialarına yanıt veren CHP'li Yıldır, "Müteahhitleri çağırdılar’ dedi ama çağırmadık. Ancak bu ülkede müteahhitler var. Onlar da sorun yaşıyor ve bizim onlarla görüşmemiz gerekiyorsa görüşmeliyiz. Mimarlarla görüşmemiz gerekiyorsa görüşmeliyiz. Odalarla görüşmemiz gerekiyorsa görüşmeliyiz. Böylece İzmir'in sorunlarını, genel tansiyonun ne olduğunu, insanlarda gerginlik yaratan problemlerin neler olduğunu anlama şansı buluyorum. Bundan daha yararlı bir şey olabilir mi? Katılımcılık, şeffaflık dediğimiz şey ancak böyle sağlanabilir. Gerginlik sebebiyle bu da abartılı bir konu haline geldi? 'İzmir ranta teslim edildi' diyor. Buna dair ne var ortada?" dedi.

“BİR ANDA 800 MİLYON LİRA ÖDEDİK”

Yıldır, “İlçe belediye başkanlarının en büyük sorunu maddi. 1 trilyonluk SGK alacaklarından sadece 96 milyarını oluşturan yere SGK tahsil için girdi. Cumhurbaşkanı İstanbul'da 'topal ördek' benzetmesi yapmıştı. Seçimlerde yine biz kazandık, insanlarımız belediyeleri bizim yönetmemizi istediler. Arkasından SGK borçlarının tahsil edilmesi gündeme geldi. Hem de büyük bir aciliyetle, yapılandırma bile yapılmaksızın tahsil etmeye çalışıyorlar. Büyükşehir olarak bir anda 800 milyon lira para ödedik. Bu bizi sarsan bir şey. Biz insanlarımızın sorunlarını çözmek için para ayırıyoruz" diye konuştu.

“KİMSEYİ KANDIRMAYIZ, ALDATMAYIZ”

Yıldır körfez kirliliği tartışmalarına ilişkin, “Körfez kirliliği tartışması başladı, hala devam ediyor. Bilim kurulu toplantısına ben de katılmıştım. Başkanımızın öncesinde belli olan bir yurtdışı gezisi vardı. Yurtdışında DSÖ'nün organizasyonuna katılmak için gitti. Onun arkasından da 'burada olmak yerine Avrupa'da olmayı tercih etti' diye yorum yaptılar. Bunları dürüst görmüyorum. Bunları yaptıkları sürece inandırıcılıklarını yitiriyorlar. Belki arada doğru şeyler söyleyecekler ancak o zaman da kimse onlara inanmayacak. Onların en fazla üzerinde durması gereken şey bu. Biz elimizden geldiğince her şeyi paylaşmaya çalışıyoruz. Biz kimseyi kandırmayız, aldatmayız. Biz olsa olsa hata yaparız, o hatayı da uyarsınlar düzeltiriz" açıklamasında bulundu.

“HUKUK DEVLETİNE YAKIŞMAYACAK GEREKÇELERLE KAYYUM ATANIYOR”

Ülke gündeminde olan kayyum politikasına tepki gösteren Yıldır, "Vatandaşın seçtiği insanlara uygulanan zulüm ve zorbalıktır. Ahmet Türk 3 defadır görevden alınıyor. Bir taraftan Bahçeli , Öcalan için mecliste konuşsun diyor. Diğer tarafta da temeli olmadan ve hukuk devletine yakışmayacak gerekçelerle kayyumlar atanıyor. Bu yönetimin acizliğidir" ifadelerini kullandı.