GÜNCEL

Uzmanından önemli domuz eti tüyoları... Hangi eti yediğinizi biliyor musunuz?

İzmir’de birçok şubesi bulunan ve kendi büyükbaş hayvanlarını yetiştiren Hizmet Kasabın sahibi Kemal Kılınak, tüketicinin domuz eti ya da diğer tek tırnaklı etlerinden nasıl korunacağını anlatarak, hayvan kesim belgesine dikkat çekti. Tüketicinin restoranlarda ete ilişkin kesim belgesini sorabileceğini belirten Kılınak, bu belgede kesim tarihi başta olmak üzere hayvana ait tüm bilgilerin yer aldığını dile getirdi.

Abone Ol

Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Türkiye’de yaşanan tek tırnaklı kategorisinde olan domuz eti skandalının yankıları sürüyor. Vatandaş, tek tırnaklı et ve taklit ile tağşişe uğramış ürünlere maruz kalmamak için restoranlarda yemek yemekten de çekiniyor.

Peki gittiğimiz restoranlarda ne yediğimizi bilmemiz mümkün mü? İzmir’in tanınmış ve köklü kasaplarından Hizmet Kasabın sahibi Kemal Kılınak, restoranlarda yediğimiz yemeklerde kullanılan etin hangi hayvandan üretildiğinden, o yemekte hangi baharatların kullanıldığına varana dek hepsini bilmenin mümkün olduğunu anlattı. Kılınak, başta et olmak üzere tüm gıda maddelerinde belge ve numune sunumuna dikkat çekerek, şeffaf hizmetten çekinmeyen restoranlarda gönül rahatlığıyla et tüketilebileceğini kaydetti.

“ETİN BELGESİNİ SORUN”

Tek tırnaklı etlerinin en çok köfte, lahmacun, pide ve sucuk gibi yoğun baharatın kullanıldığı gıdalara karıştırıldığını belirten Kılınak, “Gittiğiniz restoranda yediğiniz yemekte kullanılan etin hangi hayvana at olduğunu restorana sorabilirsiniz. Bunların belgesi var, eğer size bu belgeyi sunmaktan imtina ediyorsa o zaman şüphe duyabilirsiniz. Restoran kendisi kesim yapmıyor, eti bir kasap ya da imalathaneden alıyorsa yine bu eti belgeyle alıyor. Hayvan kesim belgesi, etin temin edildiği hayvanın renginden, yaşına, kilosuna, hangi tarihte kesildiğine ve taşındığına varana dek tüm bilgileri barındırıyor. Böylelikle tükettiğiniz etin bayat olup olmadığını da bilirsiniz” dedi.

“RESTORAN NUMUNE SAKLIYOR MU?”

Bunun yanı sıra aslında, restoranlar her gün kullandıkları malzemeden müşterinin geri dönüşü için numune de saklamalıdır. Bunu yapan birçok restoran mevcut.  15 gün boyunca o numuneyi dolapta muhafaza edebilecek yeri olması gerekir. Böylelikle karşılaşılacak ileriye dönük bir sorunda zehirlenme, alerji ya da şüphe durumunda bu numune anında laboratuvara gönderilebilir. Kullandığı malzemeye güvenen, taklit ve tağşişten sakınan, müşterisinin geri dönüşüne, sağlığına önem veren restoran numune saklamayı gocunmadan yapar. Bu kriter de gönül rahatlığıyla yemek yemenizi sağlayacak anekdotlar içinde yer almalı” diye konuştu.

“TÜKETİCİ KENDİ ÖNLEMİNİ ALMALI”

“Sağlık Bakanlığı vatandaş yerine numune ve hayvan kesim belgesi sorgulaması yapmıyor mu” sorusunu da yanıtlayan Kılınak, “Sağlık bakanlığından teftişe gelenler genelde mekanın temizliğine bakıyorlar. Et ya da diğer gıda ürünlerini sıklıkla laboratuvara götürüp incelemiyorlar. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı tarafından verilen belgeler önemli ancak tüketici de kendi önlemini almalı” ifadelerini kullandı.