Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan meclis toplantısı İzmir Kaya Termal Otel’de, İzmir Büyükşehir Belediye (İzBB) Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi.
TUGAY: “ÜYE SAYIMIZI ARTIRACAĞIZ”
Başkan Tugay açılış konuşmasında, “Türkiye’de daha sağlıklı çevrede daha sağlıklı toplumun yaşam sürmesi için bazı kararlar alacağız. Hem üye sayımızı artıralım hem de üyelerimizi aktif çalışmaya davet edelim diye yola çıktık. Bugün 27 Ekim günü yaptığımız bu genel kurul önümüzdeki dönemin başlangıcı olarak düşünebileceğimiz bir gün" dedi.
“SICAKLIK 4.9 DERECE ARTACAK”
Küresel ısınma ve yarattığı sorunlara değinen Tugay, "Ortalama sıcaklıkların dünyada nasıl yükseldiğini görüyoruz, böyle devam edersek bu yüzyılın sonunda 2100 yılında 4.9 derece ortalama sıcaklık artacak. Bu bir felaket. Dünyadaki yaşamın sağlıklı şekilde devam edebilmesi mümkün değil. Beraberinde yağışsızlık, kuraklık yaşanıyor. Kar yağışındaki azalma yıllık yüzde 15 seyrinde olacak diye hesaplanmış. Böyle giderse 100 yılın sonunda yüzde 65’i sıcak gün olacak yılın. Çok yağışlı günler de yüzde 30 daha fazla olacak. Kurak günlerin sıklığında bir artış, ıslak günlerin sıklığında da bir azalma olacak" ifadelerini kullandı.
Tugay'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
“1 YILDA 68 BİN 440 KİŞİ KİRLİ HAVA NEDENİYLE ÖLDÜ”
2022 yılında hava kirliliği ölçülmüş. Sağlıklı hava diyebileceğimiz sadece 4 ilimiz var tüm Türkiye’de. Nüfusun yüzde 92’den fazlası kirli hava soluyor. Kömür, petrol ve doğalgazın enerji arzındaki payı yüzde 82,8. Kullandığımız elektriğin ise 3’te 1’i kömür yakarak üretiliyor. O yüzden elektrik için de temiz enerji diyemeyiz. Hava kirliliği daha normal olsaydı 2022 yılında 68 bin 440 ölüm gerçekleşmeyecekti, bu kadar insan hava kirliliğinden öldü. Bu ölüm sayıları geçen yıllara oranla daha yüksek.
“HAVA SICAKLIĞINDAN KAYNAKLI ÖLÜMLER ARTACAK”
Hem dünya hem de Türkiye’de nüfus yaşlanıyor. Havanın ısınması sonucu artan sıcaklıklar nedeniyle 100.000 kişiden 5.2’si hayatını kaybediyor, bu oran yüzde 62’ye yükselecek diye hesaplanıyor.
“GÜVENLİ GIDA STRATEJİK PLANI HAZIRLANMALI”
Gıda güvenliğiyle ilgili sorunumuz var. İklim kriziyle bağlantılı gıda üretiminde düşüş var. Gıda güvencesizliği pek çok hastalığa yol açıyor ve açlığa da neden oluyor. Gıdanın üretimi, tüketimiyle ilgili her kentin stratejik planı olmalı. Çok az sayıda ilçede böyle bir çalışma var. Bunu Türkiye’deki tüm kentlerimizin yapması gerektiğini düşünüyoruz. Kentsel tarım, gıda üretimi önemli amaçlardan biri olabilir.
“NELER YAPABİLİRİZ?”
Sağlıklı olmak kişisel bir şey değil, toplum bir ürünüdür. Sağlık haktır, kentli haklarının en önemli bileşenlerinden biri sağlıklı ortamda yaşama hakkıdır. Yerel yönetimler bunu destekler. Bu nedenle sorunlara yönelik çözümler üretebiliriz. Bizler danışma kurulu, tematik toplantılar, bilgi ve deneyim paylaşımı, yerinde gözlem, eylem planları, eğitim programları, iyi uygulamaları görünür kılmak, iyi uygulamaları ödüllendirmek, ağımızı genişletmek gibi adımları atmayı düşünüyoruz.