GÜNDEME BAKIŞ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde İzmir Körfezi'ndeki çevre felaketi çözmek için oluşturulan bilim kurulu geçtiğimiz pazartesi günü 15 maddelik eylem planını açıkladı. Açıklanan planda hangi kurumun ne yapacağı tek tek belirtildi.

Bakan Yardımcısı Varank İzmir Körfezi için konuştu: Herkes üstüne düşeni yaparsa başladığımız işi bitireceğiz! Bakan Yardımcısı Varank İzmir Körfezi için konuştu: Herkes üstüne düşeni yaparsa başladığımız işi bitireceğiz!

Körfez eylem planı krizi... Tugay imzalamadı! Körfez eylem planı krizi... Tugay imzalamadı!

AÇIKLIĞA KAVUŞMASI GEREKİYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, daha çok Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gerekenlerini anlatan eylem planıyla ilgili GÜNDEME BAKIŞ’a konuştu. Tugay, “Burada mesele metni imzalamak ya da imzalamamak değil. Açıklığa kavuşması gereken konular var. Ben görüşmelerimi sürdürüyorum ve bunların netleşmesini istiyorum. Bizim yapacağımız çalışmalar için Dünya Bankası kredi finansmanı var. Biz görüşmeleri yaptık, bakanlığın onaylaması gerekiyor. Sözlü olarak ‘yaparız’ diyorlar. Somut bir şey  yok ama…Toplantı da söyledim. Körfezin daha fazla kirlenmesinin önüne geçmek için önlemlerin alınmasından bahsediyorlar. ‘Biz tedbirleri alacağız ve bakanlık kontrol edecek’ diye belirttiler. Fakat mevcut kirlilik, akıntı olmadan duran kirlilik nasıl temizlenecek? Eylem planında yok. Daha ileri vadedeki plana almışlar” dedi.

BAKANLIK KANALLARA ONAY VERMİŞTİ, PEKİ ŞİMDİ NE DEĞİŞTİ? 

Tugay, şunları söyledi:
“Dedim ki 2017 yılında sirkülasyon ve navigasyon kanalı için bakanlığın, şuanki hükümetin onayladığı bir proje var. Yapılması gerektiğini söylemişler. Dipten çıkan çamurun adacık haline getirilmesi için onay çıkmış. Bakanlığın böyle kararları var. Eyleme planında yok sayılıyor. Kanallardan bahsedilmiyor. Bakanlık doğru bulduğu şeyi neden şimdi doğru bulmuyor. Netlik olması lazımBize görev veriyorlar. Biz onları zaten yapıyoruz, yapacağız. Gerekli izinlerin verilmesi yurtdışından finansal kaynakların önünün açılması gerekiyor. Sonuçta Bakanlıktan gelmeyecek para. Bazı noktalardan açık bahsedilmiyor. Kirliliğe neden olan unsurlardan bazıları derslerden gelen kirlilik ve Sanayi kökenli kirlilik…İnsanlar unutmamalı arıtmalar sadece belediyenin arıtmaları değil. Bizim dışımızda işletilen pek çok arıtma var. Eylem planında bunları göremedik. Belediyeden istemekle olmuyor. Bakanlığın da inisiyatif alması gerekiyor. Akıntı oluşması lazım. Hazırlanan eylem planını eksik buluyorum. Önemli olan gerçekten körfezin temizlenmesi... Kağıda yazmamız değil uygulamaya koymamız önemli. 15 maddeyi uygulandığınızda körfez temizlenmiyor”