Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye (İzBB) Başkanı Cemil Tugay, Egemenlik Binasında orman yangınlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Büyükşehir’in tüm olanaklarıyla sahada olduğunu ve 10 ilden de yardım geldiğini anlatan Tugay, “113 itfaiye personeli yardımcı olmaya geldi. Sözün burasında bize yardım için personel ve araç gönderen tüm belediyelere teşekkür ederim. En büyük teşekkürü ise bizim itfaiye personelimiz hak ediyor. 8 tane itfaiye erimiz yangın söndürme sırasında yaralandı, ikisinde kırık kemiği oluştu. Kol kemiği kırılan arkadaşımız kırık koluyla 1 saat boyunca yangına müdahale etmeye devam etti. Yangının olduğu her yerde oldular. Ancak bazı işyerleri, evlerin yanmış olmasına rağmen yanmaktan kurtardıkları alanların ne kadar çok odluğunu doğru değerlendirmenizi isterim. Bizzat kendi gözümle de gördüm, Zübeyde Hanım Mahallesinde TOKİ evlerinden birine sıçradı yangın, tüm binalara sıçrama riski vardı, ,itfaiyemiz diğer evlerin yanmasına engel oldu. Küçük sanayi sitesinde bazı işyerleri yanmış olsa da tüm dükkanların yanma riski vardı. Arkadaşlarımızın fedakârca mücadele ettiğini, nefes alınamaz bir ortamda işyerlerinin büyük çoğunluğunun yanmasına engel odluklarını hatırlatmak isterim” dedi.

M R37634~1

“ELEKTRİK TELLERİNDEN YANGIN ÇIKIYOR!”

“Bayındır’da köylerin tamamı yanabilirdi, itfaiyemiz ve oradaki vatandaşların kendi tankerleriyle yaptığı çalışmalarla yangınlar engellendi” diyerek, “Bu yangınlar neden çıkıyor ve çıkmaya devam edecek mi?” sorusunu yanıtladı: Tugay’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Dünyada yapılan değerlendirmelerde yangınların yüzde 95’inin insan eliyle çıktığı bilinir. Bizde diğer ülkelerden farklı olarak elektrik sistemi problemi var. Bu konu mutlaka değerlendirilmesi ve önlem alınması gereken bir konu. Menderes’te çıkan yangının elektrik telinden çıkan kıvılcımlarla başladığını Valimiz açıkladı. Diğer bir yangının da elektrik tellerinden çıktığını biliyoruz.

M R37518~1

“YERLEŞİM ALANLARINA YANGIN KORİDORU”

Yangınlar ufacık sebeplerden çıkabiliyor. Bazı vatandaşların gözaltına aldığını öğreniyoruz. Ancak kimin tam olarak ne yaptığını bizde bilmiyoruz, piknik yaparken ve anız yakarken bu yangınların çıktığını biliyoruz. Herhangi bir yangın başladıktan sonra ne kadar hızla yayıldığını dikkatle incelerlerse tahmin edilenden çok daha hızlı yayıldığını göreceklerdir. Sebebi kuraklık, sıcak hava, rüzgar… Bunlar iklim krizinin sonuçları. Yangınların kolay çıkması ve yayılması tamamen yüksek sıcaklık ve kuraklıkla ilgili. Bu da tüm vatandaşlarımıza çok daha dikkatli olma sorumluluğu getiriyor. Bu yangınlar olmaya devam edecek, istemediğimiz kadar çok yangınla karşılaşmaya devam edeceğiz. Bu önümüzdeki yılların da sorunu olacak. Yaşam şeklimizi bunu göre ayarlamalıyız. Yangınlar sıkça ormanlık alanlarda çıkıyor ve daha sonra hızla yayılıyor. Ormana komşu olan yerleşim birimleri ve tesisler risk altında. Bu da ormanlık alanlara bitişik yerleşimde olan alanlarda ilave önlemler almamız gerektiğini bizlere düşündürüyor. Tüm yerleşim alanlarını gözden geçirmeli, yangın koridoru çalışmaları yapmalıyız. Bu üzerinde en çok çalışacağımız konulardan olacak.

M R37699~1

“HÜKÜMET AFETİ YÖNETEMİYOR, İŞBİRLİĞİNDEN KAÇINIYOR”

Afetler bölgesel olarak gerçekleşiyor. Yaşattığı etkiler de yerelde kuvvetli hissediliyor. Gelişmiş ülkelerde afetler yerel yönetimler tarafından yerinde yönetiliyor. Bizim de yerel yönetimlerin kapasite ve kuvvetlerini artırmaya ihtiyacımız var. İnsan kaynağı, ekipman, araç verilmiyor bizde yerel yönetimlere. Bu halkımızın tamamının sorması gereken sorularla ilgili bizim düşüncelerimiz. Yerel yönetimlere kaynak ve kuvvet aktarmak yerine şu an tam tersi yapılıyor, siz karışmayın biz halledeceğiz diyor. Yangın söndürmede başarısız olunmasında anlayacağınız gibi merkezi yönetim doğal afet ve yangınları yönetemiyor, işbirliğinden kaçınıyor. Afetleri koordinasyonla çok daha az zararla atlatabiliriz. Bunlar kader değil. Ankara’dan talimatla bu işler yönetilmemeli, vatandaşın daha çok yardım beklediği yerel yönetimlerle koordinasyon için çalışmalı.

“BAKANLIKTAN İTFAİYECİ ALIMI İÇİN AYNIT BEKLİYORUZ”

Biz elimizdeki tüm imkanları seferber ederek afetleri göğüslemeye çalışıyoruz. Karşıyaka’da yanan alan 14 futbol sahası kadar. Kaç tane ağacın yandığını da ortaya koyacağız. Biz belediyemizin itfaiyesini daha çok kanunun biz verdiği yetki içinde yerleşim yerlerindeki yangınları söndürmek için yapılandık. Bunu yaparken 1500 civarında kadroya sahip olmamıza rağmen 730 itfaiye çalışanımızla hizmet verdik. 2022 yılında belediyemiz 120 itfaiye eri almak için başvuruyor, 1,5 yıl sonra bakanlık 50 kişi için izin veriyor. 19 Ağustos yangınlarından hemen sonra yeni başvuru yaptık, 300 itfaiyeci için izin istedik, şu an onun yanıtını bekliyoruz. 800 civarında eksiğimiz olmasına rağmen, 120 tane istendiği halde 50 kişi için izin verdi bakanlık ve 1,5 yıl bekleterek. Daha fazlasına ihtiyacımız var. Kademe kademe artıracağız.. Cevabı tüm şehir bekliyoruz.

“HANE BAŞI 50 BİN TL YARDIM”

Yangınlar boyunca bir sürü vatandaşımız mağdur oldu. Sosyal hizmetler, itfaiye, afet işleri daire başkanlıklarımız sahada ön değerlendirme yaptı. Bu değerlendirme sonrasında saptamaları oldu. Karşıyaka ve Bayraklı bölgesinde 20 ev 45 işyerinin yangından etkilendiğini bulduk. 10 hayvan yaralı olarak kurtarıldı. Bunlar hayvan hastanelerinde bakıma alındı, iyileşiyorlar. Yamanlar’da 53 vatandaş İZELMAN’ın yurtlarına yerleştirildi. İhtiyaçları karşılanıyor. Biz yangında ağır, orta hasar görev ve evini kullanmayan vatandaşlarımız için her haneye 50 bin lira yardım yapma kararı aldık. Yapmaya başladık.

“ALIŞVERİŞ KARTI DAĞITIYORUZ”

Hijyen malzemeleri ve temel ihtiyaç malzemelerini karşılamaları için alışveriş kartları dağıtılıyor. Doğançay, Onur, Latife Hanım, Zübeyde Hanım mahallerinde hasarlı evler tespit edildi. Bu evlerdeki vatandaşlarımızın 31’i çocuk, 10’u engelli, 44’ü kronik hasta. Bunlarla ilgili ihtiyaçlar için çalışma yaptık. Kırsal bölgede Bayındır’da 5, Tire’de 10, Ödemişte 1 toplam 20 bağımsız birimi de hasarlı tespit ettik.

“CUMHURBAŞKANI SÖZÜNDE YAVAŞ KALIRSA AKTİF ROL ALIRIZ”

Dün Cumhurbaşkanımızın evi yananlara evini yeniden yapma sözü verdiğini hepimiz duyduk, memnun olduk ama daha önce olduğu gibi mağduriyet yaratacak bir yavaşlık içinde olurlarsa, mağduriyeti gidermek için Büyükşehir olarak aktif rol alacağız aktif rol alacak.

“YEM DAĞITIYORUZ”

Yanan alanların bir kısmı hayvancılık, tarım yapan vatandaşlarımızın mağduriyetine neden oldu. Daire başkanlıklarımız ilk günden itibaren tespitleri yaptılar. Detaylı olarak tüm bölgelerde nasıl mağduriyet yaşandığını döküme ettik. Bazı vatandaşlarımızın hayvanlarını kaybettiği, arı kovanlarında mağduriyet olduğu, Bayındır’da zeytinlik kaybı olduğunu ve bazı üreticilerimizin traktörleri, iş makinelerini yandı. Bunlar ilgili acilen hayvanların nakli, kovanların nakli, mera alanları yandığı için yem yardımında bulunma çalışmalarını başlattık ve devam ediyoruz. Yem ihtiyacı olan yurttaşlarımıza acilen yem temin ediyoruz.

“SU DEPOSU DAĞITIYORUZ”

Su deposu, sulama tesisatı yananlara yardımcı oluyoruz. Bahçe ve bostanı olan vatandaşlarımızın 12 sine 5’er tonluk su deposu dağıtımı yapıyoruz. Arılarını kaybeden vatandaşlarımıza kovan yardımı yapacağız. Bal ormanları inşa edeceğiz. Yanan ağaçların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için de çalışma başlattık. Ağaçlar inceleniyor, budamaları, kök bakımı, sulanması, beslenmesi için özel gübre takviyeleri çalışmalarıyla kurtarabildiğimiz kadar ağacı kurtarmak istiyoruz. Daha önce çıkan yangınlarda orman kendini yeniler denilmişti, bugün oraların sadece küçük makilik olduğunu görürsünüz. Kaybettiğimiz ormanlar geri gelmiyor. Kurtarabildiğimiz ağaçları kurtarmalı ve bu alanda bilgimizi geliştirmeliyiz. Bunu birçok bilim insanı ve üniversite ile paylaştım, onlar da görüşmeler yapıyorlar. a

“BİZ SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ”

Uçak alımı konusu oldu, mevzuat gereği belediye şu anda uçak alamıyor. Böyle bir alım için orman bakanlığı ile protokol yapılması, ulaştırma bakanlığı ile protokol gerekiyor. Böyle bir adım atılmış değil. Havadan müdahalenin yetersiz olduğunu gözlemlediğimiz için vatandaşların talebi üzerine gündeme geldi. Bana da ‘neden uçak, helikopter alıp havadan müdahale etmiyorsunuz’ diye sordular. Bırakın havayı, karadan itfaiyemizin yangına müdahale etmesi bakanlığın iznine tabi. Bazen bazı noktalara siz girmeyeceksiniz dediler orman bölge müdürlüğü yetkilileri ve itfaiye ekiplerimiz giremedi. Karada bile durum böyleyken, belediyeye hava için izin verilmesi çok zor. Afetlere ve yangınlara sonrada türetilmiş AFAD gibi kurumlar üzerinde değil, nöbette olan yerel yönetimlere yetki verilmeli. Böyle daha doğru ve etkili müdahale olur. Bize devletimiz, bakanlıklar sizin yörenizde olan orman yangınlarına müdahale için bizim elimizde yeterli uçak ve helikopter yok, siz alın, onlardan da yardım alalım derlerse Cumhurbaşkanımızın  söylediği gibi biz sorumluluk alamaya hazırız.

SOYER’İN TOPLADIĞI PARANIN AKIBETİNİ AÇIKLADI

Tunç Soyer zamanında 2019 yılında uçak kampanyası başlatılacağı, bir miktar para toplandı ama uçak alınmadı eleştirisi var. Ben o kampanya bilgilerini aldım, İzmir küllerinden doğacak bağış kampanyası başlatılmış, toplanan paranın kullanımı için valiliğe birçok madde bildirilmiş, biri de hava aracı. 1 milyon 700 bin TL para toplanmış, bu arka uçak alımı için yetersizdir. O günkü şartlarda belediye yetkilileri bu parayla 50 tane römork almışlar, 50 çeşit bitki fidanı 30 bin tane alınmış, bunlar 200 dönümlük yere dikilmiş. 2 tane de prefabrik yapı alınarak ağaçlandırma hizmetleri için kullanılmış. Nerelerde kullanıldığı bilgisi de valiliğe bildirilmiş. Devletin nerede olduğunu bildiği parayı sosyal medyada ve siyasette kullanılmasını etik görmüyoruz.

SAYGILI’YA YANIT: “MİLLETİN VİCDANINA HAVALE EDİYORUM”

AK Parti İzmir İl Başkanı Sayın Bilal Saygılı bana bazı sorular sordu, her türlü polemikten kaçınmak istediğim için, sorunlarla başa çıkmak yerine laf kavgasına girmemek için cevap vermedim. Bazı saygısızca ifadelerle bizi suçlayanları milletimizin vicdanına havale ediyorum. Sayın Başkan soruların cevabı sahada olan herkesin bilgisi dahilinde. Benim çağrım ise, lütfen bu kısır tartışmaların dışına çıkalım. Bu ülkeyi falanca partinin kurumlarıyla falanca partinin kurumları diye ayırmayalım. Lütfen yardımcı olun hep birlikte yeni yangınlar çıkmaması ve çıkan yangılara en etkili müdahale için bir araya gelelim. Halkımız bizden kısır tartışma beklemiyor.