EKONOMİ

‘Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması’ gündemde! O ilçelere giriş ücreti önerisi

İstanbul’da araç yoğunluğunu azaltacak yeni uygulama gündemde. İstanbul’un trafiği azaltmayı hedefleyen “Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması” uygulaması konuşuluyor. Pilot olarak ilk olarak Eminönü’nde başlatılması planlanan sistemle, araç sahiplerinin belli bölgeler için giriş ücreti ödemesi önerisi geldi. Eğer plan devreye alınırsa Kadıköy, Eminönü ve Beyoğlu gibi gibi yerlerde trafik yoğunluğu azaltılacak.

Abone Ol

İstanbul’un trafik yoğunluğu için yeni önlemler için öneriler gelmeye devam ediyor. Meggakentte artan trafik sorununa çözüm için bazı noktalarda girişin ücretli olmasına yönelik uygulamanın devreye alınması için öneriler geliyor. 

İstanbul’da yoğun olan noktalara giriş ücretli olacak
“İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP)” kapsamında hazırlanan uygulamalar hayata geçirilirken planın bir parçası olan “Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması” ile araç sahipleri, belirli bölgeler için giriş ücreti ödemesi öneriliyor. İlk uygulama alanı olarak pilot nokta Eminönü seçildi. Diğer yoğunluk alanı olarak tespit edilen Kadıköy de pilot projeye dâhil edilecek.

2030’da trafik yoğunluğunun yüzde 10 azaltılması planlanıyor
Plan kapsamında, trafik sıkışıklığını azaltmak için birçok yenilikçi çözümlerin devreye alınması hedefleniyor. Zirve saatlerde yoğunluğun 2030’da yüzde 10,1, 2040’ta ise yüzde 12,8 azalması öngörülüyor. “Düşük Salım Bölgeleri (DSB)” uygulaması ile çevreye daha fazla zarar veren araçlardan ekstra ücret önerileri sunuluyor.

Kentsel ulaşım planı devreye alınacak
Deniz ulaşımı ve otobüs öncelikli şeritler gibi çevre dostu düzenlemeler artırılacak. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, planın Türkiye’nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı olduğunu ve çevreci ulaşımı teşvik edecek çözümler içerdiğini belirtmişti. 

Eminönü ve Kadıköy pilot bölgeler seçildi
Pilot uygulama olarak seçilen Eminönü, yaklaşık 6 kilometrekarelik bir alanda sisteme dâhil edilecek. Ardından, Kadıköy’ün Moda bölgesi uygulamaya katılacak. Düşük Salım Bölgeleri ile çevreye zarar veren araçlar için daha yüksek bir ücret talep edilecek, çevre dostu araçlar ise düşük tarife avantajından faydalanabilecek.

 Trafik verileri: İstanbul’da kaybedilen 104 saat
TomTom Trafik Endeksi verilerine göre, İstanbul dünya genelinde trafik yoğunluğu sıralamasında 65. sırada yer aldı.

- Ortalama ilerleme hızı: 23 km/s

- Yıllık trafikte kaybedilen süre: 104 saat

- Ortalama 10 km seyahat süresi: 20 dakika 40 saniye

Bu verilere göre, İstanbul’un yanı sıra Gaziantep ve Ankara da trafik sıkışıklığı açısından dikkat çeken şehirler arasında.

'Ücretli giriş toplu taşımayı artıracak'
İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, sistemin daha önce Londra, Stockholm ve Milan gibi şehirlerde uygulandığını ve başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Uygulamanın bazı şehirlerde trafik yoğunluğunu yüzde 40’a kadar azalttığını ifade eden Uyduranoğlu, toplu taşıma kullanımında ise yüzde 5-10 oranında artış yaşandığını vurguladı.

Giriş ücreti uygulaması işe yarar mı?
Uyduranoğlu, sistemin sağlıklı bir şekilde çalışması için şu önerilerde bulundu:

- Pilot uygulamaların sonuçları şeffaf bir şekilde paylaşılmalı.

- Çevre dostu araçlara düşük tarife uygulanmalı.

- Halkın desteği için referandum gibi yöntemlerle toplumun fikri alınmalı.

İstanbul’un trafik sorununa yenilikçi yaklaşımlar
Pilot projeden alınacak sonuçlar doğrultusunda, ücretli giriş sisteminin İstanbul’un diğer bölgelerine de yayılması planlanıyor. Uzmanlar, bu tür uygulamaların hava kirliliğiyle mücadelede ve karbon salımını azaltmada etkili olacağını savunuyor.

Dünyada ücretli araç girişinin uygulandığı şehirler
Dünyanın birçok şehrinde trafik yoğunluğunu azaltmak ve çevreyi korumak amacıyla araç girişine ücret uygulanıyor. Londra, Stockholm, Milan ve Singapur, bu sistemi başarıyla uygulayan şehirlerden sadece birkaçı. İstanbul’da da Eminönü ve Kadıköy için planlanan bu uygulama merak konusu.