Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin mevzuatı çerçevesinde Türkiye ve Torbalı ekonomisine yön veren iş ve sanayi dünyasının duayen isimlerinden oluşan TTO Yüksek İstişare Kurulu (YİK), Abdulvahap Olgun başkanlığında toplandı. YİK toplantısında; sanayicinin yer sorunu, kalifiye elaman problemi ve yerel seçim öncesi belediye başkan adaylarına sunulacak talepler hakkında istişare gerçekleştirildi. Torbalı sanayisinin güçlü ve zayıf yönleri ile gelecekteki fırsat ve tehditleri hakkında değerlendirmeler yapıldı. Belirlenen talepler hakkında detaylı bir rapor oluşturulup İzmir Büyükşehir ve Torbalı Belediye Başkan adaylarını iletilecek.

YENİ OSB ŞART

Toplantıda konuşan Olgun, “Günümüzün en büyük problemleri kalifiye elaman sorunu ve sanayicinin yeni yer talebi. Şu anda hangi firmamıza gitsek, ‘Personel tedarik edemiyoruz’ diyorlar. Biz bu sorunu yıllardır gündeme getiriyoruz fakat eğitim sistemimiz ve sanayicinin ihtiyacı noktasında uyuşmazlık yaşıyoruz. Çalışmalarına başladığımız Mesleki Eğitim Merkezi ile daha pratik bir model ve staj imkânları üzerinde duracağız. Bu noktada belediyemizin de desteğine ihtiyacımız var. Torbalı, 1500’ün üzerinde sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapan bir üretim merkezi. Fakat sanayicilerimiz, büyük bir yer sıkıntısı yaşıyor. Tarım alanlarının dışında, orman vasfını yitirmiş alanlarda OSB’lerimizin yeni etaplarının kurulması sanayicilerimizi ciddi manada rahatlatacaktır” dedi.

ULAŞIM SIKINTILARI GİDERİLMELİ

Tespit edilen sorunları paylaşan Olgun "İzmir- Torbalı İZBAN hattının yapılması ile birlikte rayların etrafının kapatılması kente bölünmüşlük meydana getirdi. Yayalar için yapılan üst geçitlerin ise asansörlerinin sürekli bozuk. Ayrıca, Pancar ve Kuşçuburun bölgelerinde İZBAN hatlarından ring seferlerinin oluşturulamaması hem firma sahiplerimizin hem de işçilerimizin büyük sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Kazımdirik, Mithatpaşa, Erdinç Tekirli ve İsmetpaşa caddelerimizde trafik sürekli felç oluyor. Torbalı’da günden güne keşmekeş haline gelen şehir içi trafiğinin, inşa edilecek otoparklarla çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Yaptığımız anketlerde, üyelerimizin büyük ölçüde yol sorunu olduğunu gördük. İhracatta 65 ili geride bırakan ilçemizin; Pancar, Subaşı, Yazıbaşı, Ayrancılar ve Kuşçuburun gibi fabrika bölgelerinde yıllardır yol ve altyapı sıkıntısı yaşanıyor. Belediye başkanı adaylarımızdan bir diğer talebimiz ise DB Tarımsal, Philips Morris ve SFS Dekpaks gibi 20 büyük işletmemizin bulunduğu ve 10.000 kişinin istihdam edildiği merkez sanayi bölgemize ulaşımın sağlandığı Ümit Tunçağ Caddesinin genişletilmesidir” dedi.

METROPOLİS’E ÇOK ÖNEM VERİYORUZ

Torbalı’nın turizm sektöründe canlanmasına çok önem verdiklerini dile getiren Abdulvahap Olgun, “Torbalı’nın tur kapsamına alınmayı hak edecek kadar zengin bir alt yapısı var. Özellikle Metropolis Antik Kenti’nin varlığının bulunmasıyla beraber bu anlamda çok önemli bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Ören yeri olması için büyük çaba gösterdik ve çabalarımız meyvesini almaya başladı. Kazı çalışmalarının başlamasıyla 34 yılda burada birçok şey keşfedildi. Fakat bu tarihi merkezin büyük bir eksiği var: tanıtım. Bu güzel eserlerin, ulusal ve uluslararası mecralarda bilinirliğinin arttırılması için bir an önce kapsamlı çalışmaların yürütülmesi gerekiyor” diye konuştu. Raporda; Kapalı Pazaryeri, Torbalı- Belevi otobanının ücretsiz olması, İlçe Otogarı, Yazıbaşı İmar Sorunu, Otobandan Pancar OSB’ye iniş- çıkış verilmesi, Tır Otoparkı ve Endüstriyel Atık Arıtma Tesisi gibi birçok konu başlığı hakkında detaylı açıklamalar bulunuyor.