Açıklamada, İzmir’in İstanbul kadar yüksek deprem kaynaklı afet riski taşıdığına dikkat çekildi. Ancak, kentte jeolojik ve jeoteknik mikrobölgeleme etütlerinin tamamlanmadığı veya yaygınlaştırılamadığı belirtildi. Beş ilçe belediyesinde jeoloji mühendisi bulunmaması, binaların zemin ve temel etütlerinin yeterince denetlenmemesi ciddi bir sorun olarak öne çıktı. 30 Ekim 2020 İzmir Depremi’nden bu yana afet yönetimi konusunda ilerleme sağlanamadığı, kentin büyük riskler altında olduğu ifade edildi.
Afet Yönetimi ve Toplanma Alanları Sorunları
Şube, İzmir’in acil durum planlarının ve toplanma alanlarının yalnızca kâğıt üzerinde olduğunu, yurttaşların afet anında ne yapacağına dair bilgi ve farkındalığının yetersiz olduğunu vurguladı. Düzenli tatbikatların yapılmaması, afet yönetim kapasitesini etkisiz kılıyor. Kentin su, elektrik, iletişim altyapıları ile hastaneler ve itfaiye gibi kritik tesislerin depreme dayanıklılığına ilişkin şeffaf bilgi eksikliği eleştirildi. İzmir’de toplanma alanlarının sayısı, yer seçimi ve ulaşılabilirliğinin yeterliliği de sorgulandı.
Afet İşleri Daire Başkanlığı Eleştirisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Afet İşleri Daire Başkanlığı’nı Deprem ve Kentsel İyileştirme Dairesi ile birleştirmesi, Şube tarafından “büyük bir hata” olarak nitelendirildi. Görev tanımları farklı olan bu birimlerin ayrı yapılandırılması gerektiği belirtilirken, mevcut birleşmenin yapıyı hantallaştırdığı ve etkinliği azalttığı ifade edildi. Afet İşleri Daire Başkanlığı’nın, her türlü afete hazır, uzman kadrolarla donatılmış bir birim olması gerektiği savunuldu. Şube, belediyeyi bu kararı gözden geçirmeye ve liyakatli yöneticilerle daha etkin bir afet yönetimi oluşturmaya çağırdı.
Deprem ve Afet Ayrımı
Depremin bir doğa olayı, afetin ise kötü yönetimin sonucu olduğu vurgulanan açıklamada, gelişmiş ülkelerde doğa olaylarının afete dönüşme oranının azaltıldığı, ancak Türkiye’de yoksul vatandaşların ölüm riski altında yaşamaya mahkûm edildiği belirtildi. Afet sonrası iyileştirme ve yeniden inşa süreçlerine dair net bir yol haritasının olmaması, olası bir büyük depremin ardından krizleri derinleştirebilir.
Yönetimlere Çağrı
Şube, merkezi ve yerel yönetimleri etkili, şeffaf ve bilim temelli önlemler almaya davet ederek, yurttaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. İzmir’in afet yönetimine ilişkin eksikliklerin acilen giderilmesi gerektiği vurgulandı.