EKONOMİ

TBMM'de kabul edildi... İade kabul etmiyoruz lafı rafa kalkıyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni düzenlemeyle, tüketiciler artık satın aldıkları mal veya hizmetleri, 30 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden iade edebilecek. Düzenleme, yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Abone Ol

TBMM Genel Kurulunda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde yer alan bir madde daha kabul edildi. 

Genel Kurulda, teklifin ikinci bölümünde yer alan maddeler görüşüldü. Kabul edilen bir maddeye göre, doğrudan satış sistemleri, "doğrudan satış şirketi tarafından oluşturulan ve iş sözleşmesi ile istihdam edilmeyen, bağımsız temsilci, distribütör, danışman gibi kişiler aracılığıyla komisyon, prim, teşvik ve ödül gibi menfaatler karşılığında ürün veya hizmet pazarlanan sistemler" olarak tanımlandı.

Bu sistemde, elde edilen kazanç, sisteme yeni satıcılar kazandırma üzerine değil, doğrudan mal veya hizmet satışına dayalı olacak.

30 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI

Doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olması zorunlu kılınırken, doğrudan satıcılardan, sisteme dahil olma veya kalma için tüketiciye satılacak ürün veya hizmet dışındaki yenileme, paket veya aidat gibi isimler altında ücret talep edilemeyecek.

Ayrıca, doğrudan satıcıya mal veya hizmet alımı üzerinden seviye belirleme uygulanamayacak. Tüketiciler, satın aldıkları mal veya hizmetlerle ilgili olarak 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden cayma hakkına sahip olacaklar.

Doğrudan satış şirketleri, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen şartlara göre tüketicilerin bilgilendirilmesi ve taleplerin iletilmesi için bir sistem kurmakla yükümlü olacak. Bu düzenleme, yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, teklifin bir maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine, birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

SİYASİ PARTİLER GÖRÜŞME SIRASINDA TEPKİ GÖSTERDİ

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, yaptığı konuşmada, "Hiçbir tüketicinin bu kanunun kendisini herhangi bir şekilde güvence altına alacağına dair bir beklentisi yok" dedi ve teklifin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta ise bazı maddelerin kabul edilmesi halinde küresel tekelcilere taviz verileceğini öne sürerek, bu maddelerin tekliften çıkarılması gerektiğini savundu ve teklife güçlü bir şekilde hayır demenin zaruret olduğunu ifade etti.

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, teklifte tüketici kredisi ve konut finansman sözleşmelerinin elektronik ortamda yapılmasına imkan tanınsa da tüketicilerin yeterince bilgilendirilmeden bu sözleşmelere imza atmalarının mağduriyet yaratabileceğini dile getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, teklifin tüketiciyi korumadığını ve çekilmezse 3 yıl içinde 100 milyar liranın üzerinde gelir kaybı yaşanacağını, teklifin çok uluslu şirketleri korumak için yapıldığını savundu.

5 MADDE GEÇTİĞİMİZ HAFTA KABUL EDİLDİ

Kabul edilen maddelere göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin şekil şartı, bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemler yoluyla kurulabilmesine de imkan sağlayarak yeniden düzenlenecek. Buna göre, tüketici kredisi sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak.

Tüketici kredisi sözleşmelerinin mesafeli yolla uzaktan iletişim araçlarıyla kurulabilmesine yönelik düzenleme göz önünde bulundurularak, sözleşmeye bağlı diğer işlemlerin de kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda uzaktan yapılabilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Buna göre, belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin hesap, tüketicinin aksine yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacak.

Aynı hükümler, konut finansmanı kuruluşu ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler için de geçerli olacak.