Endonezya'nın Sulawesi adasındaki bir mağaranın duvarına en az 51.200 yıl önce çizilmiş olan resim, üç insan benzeri figürün bir yaban domuzuyla etkileşimini tasvir ediyor. Ne yaptıkları tam olarak net değil, ancak bilim insanları, bunun bir anlatıyı aktarmak için çizildiğine ikna olmuş durumda.

Avustralya'nın Brisbane kentindeki Griffith Üniversitesi'nde arkeoloji profesörü olan Adam Brumm, "Tam olarak neler olduğunu bilmiyoruz... ancak sanatçının bu görsel ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri aracılığıyla bize bir hikaye anlatmak istediğini görebiliyoruz" dedi.

Brumm, bunun bir av sahnesi olabileceğini ya da "51.000 yıl önce Sulawesi'de bir grup avcı-toplayıcının ateş etrafında oturmasının, insanlar ve hayvanlar arasındaki ilişki hakkında fantastik bir hikayeyi anlatan bir sanatçı tasviri" olabileceğini söyledi.

Resim, Güney Fransa'daki Lascaux Mağaraları'nda bulunan ünlü Taş Devri at ve bizon tasvirlerinden 30.000 yıldan daha öncesine ait.

Ayrıca, en eski ikinci sanat eseri olan Sulawesi'de bulunan bir av sahnesinden en az 3.000 yıl önce çizildiği tespit edildi.

Brumm, "Hikaye anlatıcılığı, insan evriminin son derece önemli bir parçasıdır ve hatta muhtemelen bir tür olarak başarımızı açıklamaya bile yardımcı olur, ancak erken dönem sanatında, özellikle çok erken dönem mağara sanatında buna dair kanıt bulmak son derece nadirdir." diye ekledi.

Çalışma Nature dergisinde yayınlandı.