GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer, Ekol Tv’de Armağan Çağlayan’ın programına katıldı. Gündeme Bakış, Soyer’in programda söylediklerini özetle topladı. Soyer, “Ara bana iyi geldi. Hala çalışıyorum. Ama çok uzun zamandır fırsat bulamadığım işleri de yapıyorum. Kitap yazmaya başladım. Hayalini kuruyordum. Yerel yönetim deneyimleri...Sakin şehir hikayesi..Felsefe, edebiyat...Beni heyecanlandıran bir şeye başladım” dedi.

ADAY GÖSTERİLMEYİNCE ÇOK ÜZÜLDÜM

“Aday gösterilmeyince kırıldınız mı?” sorusuna Soyer, “Çok. Çok üzüldüm. Severek çalıştım. Geceme gündüzüme kattım. Hiç yorulmadım. Büyük bir aşkla çalıştım. Aşk karşılıksız kaldı. Aşk devam ediyor benim açımdan. Karşılıklı devam ediyor. Bir dönem daha arzu ettim. Olmaması nedeniyle çok üzüldüm” dedi.

KARAR VERİCİLERİN İRADESİ HALKIN GÖRÜŞÜ İLE ÖRTÜŞMEYEBİLİYOR

“Eşinizle birlikte fazla modern olmanızın etkisi var mı aday gösterilmemenizde” sorusuna ise Soyer, şöyle yanıt verdi:

“Olabilir...Birden çok sebep olabilir. Halk düşmanı diye roman vardır. Hakikaten halk için çok fazla iş yapmak istediğiniz zaman karşılığını bulmayabiliyor. Bunu gerçekleştirmeyen irade, o başka bir şey. Halkın iradesi, sizden gördükleri sizinle ilgili düşündükleri sizin konumlandırdıkları yer, karar vericilerin iradesi ile örtüşmeyebiliyor. Ciddi bir yerel yönetim reforma ihtiyacımız var"

ODUN KOYMAK ZORUNDA DEĞİLSİN!

Soyer, “CHP’de İzmir için biz ne yaparsak yapalım seçimi alırız düşüncesi var mı? sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Ben bunu 2019 seçimlerinden önce de söyledim. Şöyle bir ironik bir ifade var. ‘Odun koysan seçilecek yere odun koymak zorunda değilsin’ Bu bir mecburiyet değil. Neden böyle yapasınız ki? O rahatlığı siyasi elitlerde bunu görüyorum.  İpuçlarını gördük. Maalesef böyle bir şey var. Burada ne kadar etkili oldu bilemiyorum”

AKIL ALACAK GİBİ DEĞİL

Soyer, sürekli CHP’nin tartışılıyor, konuşuluyor olması ile ilgili şunları söyledi:

“Gerçekten layığı ile ile muhalefet yapmadığını düşünenler olabilir. Bir başkası iktidarın algı yaratma aaaç ve gereçleri o kadar güçlü ki, kendisini konuşturmuyor diyor olabilir. Hangisi baskın bilmiyorum. Neden bu? Cumhurbaşkanı adayı olacak isimler konuşuluyor. AK Parti genel başkanı bir dahaki seçimde aday olamayacak. Onun yerine birisi gelecek. Seçim vaktinde olacaksa onun yerine başkası olması zorunluluk. Yalın bir gerçek varken burada tamamen olasılıklar üzerinden bir süreç tartışılıp duruyor. Akıl alacak değil.

PARTİDE BÖLÜNMÜŞLÜK VAR

Parti içerisinde düşünce farklılıklarını çok önemserim. Olması gerektiğini düşünürüm. Aksi takdirde ayrışmalar kişisel sebeplerden oluşabiliyor. Partinin içindeki bölünmüşlük görüntüsü bir düşünce üzerinden olsa burada taraf olmayı arzu edebilirim. Şuanda bir fikir üzerinden, ideoloji üzerinden ayrışma yok. Parti içerisinde ayrışma olacaksa muhalefet yapma üzerinden olmalı. Bu yok.

İKTİDARA ALTERNATİF OLACAĞIMIZ DÜŞÜNCESİ OTURMADI

Eksikliğini görebiliyorum. Bir yoksulluk edebiyatı var. Herkes bunu söylerken haklı. Çare ne söylüyoruz peki? Burada büyük boşluklar var. Bizim fikre, düşünceye ihtiyacımız var. Şuanda alternatifi yarattığımızı düşünemiyorum. Seçmen şunda cezalandırma yoluna gitti. Bizi ödüllendirme noktasına gelmiş değil. 4 milyon AK Partili seçmen sandığa gitmedi. Bizim toplumda iktidara alternatif olacağımız düşüncesi oturmadı. İkna edici olmamız lazım.  O da fikirle eylemle olur.

ADAYLIK KONUSUNDA AYRIŞMA VAR

“Partide Cumhurbaşkanı adayı konusunda ayrışma var mı?” sorusuna ise Soyer, “Doğruluk payı var. Kamuoyunda da konuşuluyor. Fikir üzerinden olsa bu yarış eyvallah. Sadece o mu olsun bu mu olsun üzerinden konuşuluyor. Sanki üçüncü bir isim olamazmış gibi...neden böyle bilmiyorum. Algılar olguların önüne geçti”