Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile kesinleşen seçim tarihinin ardından siyasi partiler seçim startını verdi. Birçok siyasi parti milletvekili aday adaylığı başvuru süreci tamamladı, ittifaklar ve Cumhurbaşkanı adayları da belli olmaya başladı. Siyasi partilerin seçim yarışı için çalışmalarını hızlandırmasıyla birlikte siyasi gündem de ısındı.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun siyasette yaşanan son gelişmeleri, bu gelişmelerin oy oranlarına nasıl yansıdığını, ittifakları, Cumhurbaşkanı adaylarını ve ayrılıkları değerlendirerek, birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu.  

"CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE 50 ARTI 1'İ ELDE ETMEK İÇİN GENİŞLİYOR"

Cumhur İttifakı'nın genişleme hamleleri ve bu hamlelerin sandığa nasıl yansıyacağını anlatan Prof. Dr. Tosun, "Genişleme hamleleri, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemininin bir sonucu, yüzde 50 artı 1'e ihtiyaç var. Yapılan kamuoyu araştırmaları ve genişleme çabasının anlattığı da Cumhur İttifakı yüzde 50 artı 1'lik oy oranına sahip değil. Dolayısıyla bu tür partileri dahil ederek yüzde 50 artı 1'e ulaşmak istiyorlar" dedi.  

"HÜDA PAR, MHP SEÇMENİNDE KIRILMA YARATMAZ"

HÜDA PAR'ın, Cumhur İttifakı'na dahil olmasının MHP seçmeninde nasıl bir etki yaratabileceğini değerlendiren Tosun, "Milliyetçi seçmen biliyoruz ki MHP ile İYİ Parti arasında ayrışmış durumda. Daha kök milliyetçisi olarak değerlendireceğimiz seçmen kitlesi MHP'de, daha ılımlı, pragmatik, liberal, pragmatik seçmen İYİ Parti'de temsil ediliyor. Şu an MHP'nin kalan seçmen kitlesi kemikleşmiş, ideolojik bir seçmen. Dolayısıyla ideolojik seçmenin refleks gösterip, bir kırılma yaratması HÜDA PAR'ın Cumhur İttifakı'na katılmasıyla gerçekleşebilir mi bunu öngörmek kolay değil. MHP'nin bunu kendi seçmen tabanına anlatması gerekiyor, anlatabilir mi; bu MHP'nin kampanya sürecinde kemik seçmenine vereceği mesajlarla ilgili. Ancak her koşulda, ne tür birliktelikler olursa olsun, bu seçmen kitlesi için MHP'nin adı ve etiketi dahil, o partide kalmak için bir gerekçe. Kim olursa olsun ortak aday bence kolay kolay kopmazlar. Çünkü MHP'de temsil edilen ideolojik seçmen de biliyor ki bu genişleme Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için. Dolayısıyla kampanya döneminde MHP tarafından anlatılacak ve seçmen ikna edilebilir. Dolayısıyla ciddi bir kırılma yaşanmayabilir. Sinan Oğan da MHP seçmeni kesiminde itibar gören bir isim. MHP'li siyasetçilerin ikna kabiliyeti belirleyici olacak" açıklamasında bulundu. 

"İNCE YARIŞA GİRERSE SEÇİMİN İKİNCİ TURA KALMA İHTİMALİ VAR"

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan'ın 100 bin imzayı geçerek Cumhurbaşkanı adayı olmasının, seçim sonuçlarına etkisine yönelik değerlendirme bulunan Tosun, Sinan Oğan'ın milliyetçi seçmen üzerinde bir etkisi olur ise bu hem Recep Tayyip Sayın Erdoğan açısından hem de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu açısından bir miktar etkisi olabilir. Çünkü özellikle MHP ve İYİ Parti'den destek alabilme ihtimali var, onu yok sayamayız. Burada partilerin direktifleri mi yoksa adayların ideolojik cazibeleri mi etkili olacak, onu öngörmek kolay değil ama genel olarak bakıldığında burada Sinan Oğan'dan çok Muharrem İnce faktörü önemli. 2 aylık süreçte, İnce'ye yönelik destek artarsa seçimin ikinci tura kalma ihtimali göz ardı edilemez ama bir uzlaşma sağlanır ise Millet İttifakı ve Muharrem İnce arasında, o takdirde ciddi, güvenili araştırma sonuçlarını dikkate aldığımızda; seçim ilk turda da sonuçlanabilir. İnce yarışırsa ikinci tura kalma ihtimali yok değil, var" ifadelerini kullandı.  

"AĞIRALİOĞLU KATI MİLLİYETÇİ REFLEKSLE HAREKET ETTİ"

6'lı masada yaşanan "Akşener krizi" ve İYİ Parti Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun açıklamarına ilişkin konuşan Prof. Dr. Tosun, "Meral (Akşener) Hanım, Kemal (Kılıçdaroğlu) Bey'in adaylığına karşı değildi bence ama seçilip seçilemeyeceği konusunda; Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş'ın aday olması durumunda daha rahat kazanılabilecek bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu düşünüyordu. Ancak Kemal Bey aday olduktan sonra,  Kemal Bey'in seçilmesi için her türlü desteği verecek. Ağıralioğlu'nun açıklamasına baktığımızda, yöntemi eleştiriğini söylüyor. CHP'nin Kemal Bey'i bir anlamda zorla dikta ettirdiği yönündeki argümanlardan yola çıkıyor ama ben bunun ardında ideolojik bir refleksinin de olduğunu düşünüyorum. Özellikle Ağıralioğlu'nun katı milliyetçi reflekslerini dikkate aldığımızda... Meral Hanım, Ağıralioğlu'nun açıklamarı üzerine herhangi bir değerlendirme yapmadı. Dolayısıyla bir değerlendirme yapsaydı idi bu etkili olurdu, yapmadı. Yani parti tabanında sınırlı bir etki yapabilir ama sonucu tayin edecek ölçüde Ağıralioğlu'nun açıklamalarının karşılığı olmadığını düşünüyorum" dedi. 

"HDP SEÇMENİ KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK VERİR"

HDP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini anlatan Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, "HDP'ye oy veren seçmen, partisinin adayının çıkmaması durumunda, partisinin işaret ettiği adaya destek verme oranı çok yüksek. Yani 3 HDP seçmeninden en az 2 tanesi partisinin işaret ettiği adaya oy vermeye yatkın bir kitle. HDP ya da genel olarak Emek ve Özgürlük İttifakı bu konuda bir açıklama yapmadı, bir adaya işaret etmedi ama kamuoyundaki çeşitli zamanlardaki açıklamalarından, desteklerinin Kemal Bey'e olacağı yönünde izlenim ediniyoruz. HDP seçmeni ağırlıklı olarak Kemal Bey'e destek verir. Burada İYİ Parti seçmeni ve Memleket Partisi'ne oy vermeyi düşünen seçmen, son gelişmeler karşısında yani HDP'nin aday çıkarmaması karşısında, Cunhurbaşkanlığı sonucunu tayin etme noktasında daha fazla öne çıktı. Seçimin kaderi hem İYİ Parti içindeki milliyetçi refleksi çok güçlü olan seçmene bir de Memleket Partisi'ne oy vermeyi düşünen seçmene bağlı. Ancak 2 aya yakın kampanya süredi var, bu süreç önemli bir süreç, seçmeni kim ikna ederse gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse parlamento seçimlerini alacak" açıklamasında bulundu.