GÜNDEME BAKIŞ – Sayıştay Başkanlığı Bakırçay Üniversitesi’nin 2022 yılı denetim raporunu açıkladı. Denetimde farklı bulgulara yer verildi. “Yapım İşi İhalesi Kapsamındaki Yeni Birim Fiyat Tespitinde Ticaret veya Sanayi Odası Onayı Olmayan Rayiçlerin Kullanılması” başlıklı bulguda şöyle denildi:
“Yapım işi sözleşmelerinde yer almayan ve sonradan yapılmasına gerek duyulan imalat kalemlerine ait yeni birim fiyatların belirlenmesi sırasında kullanılacak rayiçlerin Ticaret ve/veya Sanayi Odasına onaylatılmadan kullanıldığı tespit edilmiştir. Üniversite tarafından yapımı gerçekleştirilen “İzmir Bakırçay Üniversitesi Deniz Baykal Kültür Merkezi Muhtelif Tadilatları Yapım İşi” ihalesinde kullanılan yerel rayiçlerin, ticaret ve/veya sanayi odasınca onaylanmış uygulama ayına ait rayiçler yerine piyasa fiyat araştırması yöntemi ile tespit edildiği, onaylanmamış rayiçlerin yeni birim fiyat olarak kullanıldığı ve ödemelere esas alındığı tespit edilmiştir. Kamu idaresi cevabında, tespit edilen hususlara bundan sonra yapılacak ihalelerde dikkat edileceği ifade edilmiştir. Sonuç olarak, Üniversitenin yapım işlerinde kullandığı rayiçlerin, yeni birim fiyatların belirlenmesi sırasında Ticaret ve/veya Sanayi Odasına onaylatılmaması Yapım İşleri Genel Şartnamesi’ne aykırılık teşkil etmektedir” denildi.
MEVZUATA AYKIRI
“Kanun’da Sayılan Haller Dışında Dolu Kadroya Vekalet Ettirilmesi” başlıklı bulguda ise yönetim uyarıldı ve şöyle denildi:
“Üniversitenin bazı fakülte sekreteri ve şube müdürü kadrolarına, kadronun dolu olmasına rağmen başka bir personelin 657 sayılı Kanun’da sayılan haller dışında vekâleten görevlendirildiği tespit edilmiştir. Üniversitede, çeşitli kadroları işgal eden personele esas kadrosu dışında başka bir görev verildiği ya da pasif tutulduğu halde, dolu olan bu kadrolara başka personelin vekâleten atandığı görülmüştür. Oysa esas olan, kadroyu işgal eden kişi tarafından ilgili görevin yürütülmesidir. Kamu idaresi cevabında ilgili görevlendirmelerin iptal edildiği ve kişilerin kendi kadrolarına atandığı, bundan sonraki süreçte de bu tür görevlendirmelerin yapılmayacağı ifade edilmiştir. 657 sayılı Kanunu’nun 86’ncı maddesinde belirtilen şartlar oluşmadığı halde dolu kadroya vekâleten görevlendirme uygulaması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir”
SÖZLEŞME YAPILMAMIŞ
“Doğrudan Teminle Yapılan ve Belli Bir Süreyi Gerektiren Alımların Sözleşmeye Bağlanmaması” başlıkta bulguyla ilgili ise, “Üniversite tarafından doğrudan teminle alımı gerçekleştirilen ve alımın bir süreyi gerektirdiği bazı hizmet alımlarında sözleşme yapılmadığı görülmüştür. Yapılan denetimlerde, Üniversite tarafından doğrudan teminle yapılan ve alımı belli bir süreyi gerektiren otobüs kiralama, gezi, su kaçaklarının tespiti gibi bazı hizmet alımlarında ve 22’nci maddenin (c) bendi kapsamında yapılan yazılım güncelleme hizmet alımında sözleşme imzalanmadığı tespit edilmiştir. Kamu idaresi tarafından belli bir süreyi gerektiren tüm işlerde sözleşme yapılması konusunda daha dikkatli olunacağı bilgisi verilmiştir. Alımı belirli süreyi gerektiren işlerin sözleşme yapılmadan gördürülmesi, işin nasıl ve hangi şartlarda yaptırılacağı, işin yapılamaması veya yapılan işte herhangi bir aksaklık çıkması durumunda ne yapılacağı, yüklenicinin hatası varsa bunun nasıl telafi edileceği vb. gibi hususların çözümsüz kalmasına sebebiyet verebilecektir”