Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)-İZMİR'deki Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Derya Burkankulu, sezaryen oranı düşük olan hekimlerden biri olarak, 1-7 Ekim Normal Doğum Haftası kapsamında düzenlenen Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'na davet edildi. Toplantıya Dr. Burkankulu ile birlikte katılan hastanenin başhekimi ve yenidoğan uzmanı Prof. Dr. M. Yekta Öncel, "Normal Doğum Eylem Planı ülkemiz için önemli. Yenidoğan uzmanları olarak normal doğumun hem bebeğe hem anneye faydalarını biliyoruz. Bu plan ile birlikte artık tüm hastanelerde gebe okulu olacak hem bebeğin hem de annenin konforunu sağlayan 'anne dostu' hastaneler artacak, biz de bu anne dostu hastanelerden biriyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 3 Ekim'de Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Törene, primer sezaryen oranı en düşük olan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından biri olan İzmir'deki Buca Seyfi Demirsoy Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Derya Burkankulu da davet edildi. Etkinliğe İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Burak Öztop ile birlikte katıldıklarını anlatan İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. M. Yekta Öncel, sezaryen oranlarını düşürmede elde ettikleri başarılar ve normal doğumu teşvik edici çalışmalarla dikkat çektiklerini dile getirdi. Normal doğumun bebek sağlığı açısından da önemli faydalar sağladığını anlatan Prof. Dr. Öncel, "Bebek annenin doğum kanalından geçerken yararlı bakterilere maruz kalır. Bebeğin bağırsak florası bu yönde gelişir ve bebeğin bağışıklığına olumlu yönde katkı sağlanır. Bebek normal yoldan doğduğunda akciğerlerindeki sıvılar daha hızlı şekilde boşalır. Doğumdan sonra olan solunum hastalıkları normal doğumlarda sıklıkla ortaya çıkmaz ve bu bebeklerin yoğun bakımda yatma riskleri daha az olur. Normal doğum gerçekleşirse annenin ağrısı daha az olur. Anne daha motive ve daha iyi olduğu için sütü daha erken gelir. Bu bebeklerin emzirme oranları daha yüksek olur" diye konuştu.

'ANNE DOSTU HASTANEYİZ'

Emine Erdoğan himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantıda Normal Doğum Eylem Planı'nın açıklandığını söyleyen Prof. Dr. Öncel, toplantıya Sağlık Bakanlığı yetkilileri, dekanlar, başhekimler ve normal doğum oranları yüksek, primer sezaryen oranı düşük olan hekimlerin davet edildiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: "Normal doğum eylem planı ülkemiz için çok önemli. Yenidoğan uzmanları olarak normal doğumun hem bebeğe hem anneye faydalarını biliyoruz. Normal Doğum Eylem Planı ile birlikte artık tüm hastanelerde gebe okulu olacak hem bebeğin hem de annenin konforunu sağlayan anne dostu Hastaneler artacak, biz de bu anne dostu hastanelerden biriyiz. Ebelerin daha aktif hale gelmesi ve yetkilerinin genişletilmesi söz konusu. Her gebeye bir ebe uygulamasının başlatılması ile hem ebe gebeliği takip edecek hem de bir gebelik koçu gibi doğum sürecinde destek verecek. Anne dostu hastane olarak burada anne adayları, doğum, lohusa (TDL) odası dediğimiz odalarda sancısını çekiyor. Doğumu aynı odada yapıyor. Taburcu olana kadar da aynı odada kalma fırsatı buluyor. Daha konforlu bir şekilde tek kişilik bir odada doğum sürecini yaşıyor ve oradan taburcu oluyor. Hastanemizde suda doğum üniteleri var. Seçilmiş gebelerde suda doğum da gerçekleştirebiliyoruz. Aynı zamanda anne doğumu yaptıktan kısa bir süre sonra bebekle tensel temas kuruyor. Anne bebek uyumunu arttırıyoruz. Bebek de daha erken emiyor. Anne sütünün faydaları için de bizim için normal doğum çok önemli."

'ARTAN SEZARYEN ORANLARI TOPLUM SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR'

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Derya Burkankulu ise sağlıklı bir gebelik süresinin ortalama 38 ile 40 hafta arasında olduğunu belirtti. Sezaryen yönteminin tıbben mecburi durumlar dahilinde gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Burkankulu, "Çoğunlukla hastalarımıza ortalama sağlıklı gebelik süresi olan 40'ncı haftada normal spontane vajinal doğumu önermekteyiz. Kendiliğinden doğum ve gebelik süreci fizyolojik bir süreçtir, bir hastalık değildir. Sezaryan ameliyatı gerekli tıbbi koşullar altında yapılmalıdır. Toplum sağlığını artan sezaryen oranları maalesef olumsuz etkilemektedir. Uzun vadede anne ve bebek sağlığını tehdit etmektedir. Bu da ülkeye maddi ve manevi birtakım yükler getirir. Güvenli anne bebek bağlanmasını ve süresini uzattığı için doğum sonrası depresyon riski sezaryenle doğum yapanlarda daha fazladır. Bilimsel çalışmalarla bu durum desteklenmektedir" ifadelerini kullandı.

'ANNE BEBEK SAĞLIĞI GELECEĞİN EN ÖNEMLİ YATIRIMIDIR'

Anne adaylarını normal doğuma yönlendirdiklerini anlatan Uzm. Dr. Derya Burkankulu, erken temas ve emzirmede gecikmelerin bebeğin ileriki ruhsal, fiziksel, bedensel gelişimini olumsuz etkileyebildiğini söyledi. Güvenli anne bebek bağlanması için annelik hormonu salgılanması gerektiğini dile getiren Burkankulu, "Sağlıklı gelişim için vajinal doğumu tercih etmeliyiz. Hastanemizde gebe okulumuz var. Her doğumun mucize olduğunu unutmamalıyız. En doğal şekilde yaşanması hepimizin sorumluluğundadır. Anne bebek sağlığı geleceğin en önemli yatırımıdır. Doğal olan fizyolojik olan vajinal doğumdur. Annelerin günlük hayata dönüş süreleri de kısa olur" dedi. Normal doğum korkusunun eğitimsizlik ve yeterince bilgiye sahip olmamaktan kaynaklandığına dikkat çeken Dr. Burkankulu, şöyle konuştu:

"Bu korkuyu aşmak için özelleştirilmiş, yüz yüze ve online eğitim programlarımız var. Annenin gebe kaldığı tarihten itibaren süreci 3'e ayırıyoruz. Neler yapılması gerektiğiyle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Doğum korkularını yenmelerini sağlıyoruz. Doğum yapmış annelerle konuşmalarını sağlıyoruz. Bunun için bilgilendirme broşürlerimizi dağıtıyoruz. Emzirme danışmanlarımız var. Doğum sonrası hastalara mutlaka anne bebek bağlanmasını sağlamak için destek veriyoruz. Sağlıklı olan vajinal durumdur. Gebeliği fizyolojik bir durum olarak kabul etmeliyiz." (DHA)