Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Müteahhitler Federasyonu Başkanı İlker Kahraman, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde yıkıma neden olan depremi değerlendirdi. Yaşanan yıkım üzerine konuşabilmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın araştırmalarını bitirmesi gerektiğini kaydeden Kahraman, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun 1999 yılı öncesi yapıldığını anlatarak, mühendislik hizmeti almadığını dile getirdi.

"İHMAL SİLSİLESİ OLABİLİR"

"Ülkemiz çok büyük bir felaket yaşadı. Bu deprem neticesinde on binlerce insanımızın canı gitti. On binlerce yaralımız var. Ölenlere bir kez daha Allahtan rahmet diliyorum. Aziz milletimizin başı sağ olsun" diyen Kahraman, "Bir  kez daha deprem gerçeği ile yüz yüze geldik. Yıkılan binalara baktığımızda büyük bölümü 1999 yılı öncesi yapılan ruhsatlı ve  mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılardan oluşuyor. Deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binaların da yıkıldığını gördük. Dikkate almamız gereken bence bu binalardır. Yapı Denetim ve tüm mühendislik hizmetlerini alan bu binalar neden yıkıldı? Araştırmalar ve hasar tespitleri yapılıyor, ihmali olanlar var mı araştırılıyor. Burada bir  ihmal silsilesi olabilir. Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı hasar tespit ve çalışmaların sonucunu görmek gerekiyor" açıklamasında bulundu.

"MASTER PLANLAR YAPILMALI"

İzmir'de riskli yapı stokunun yüzde 60 olduğunu ve kentsel dönüşüm yapılamadığını belirten Kahraman, "Bu gün yaraları sarma  zamanı, birlik beraberlik zamanı. İzmir ve İstanbul başta olmak üzere ivedi tedbirler almamız gerekiyor. Riskli yapı stokumuz yüzde 60'ın üzerinde. Kentsel dönüşüm yapamıyoruz, master planların yapılarak  öncelik sırasına göre  riskli yapı stokunu eritmemiz gerekiyor" dedi.

"ARSA ÜRETİLMELİ"

Kentsel dönüşüm için arsa üretilmesi gerektiğinin altını çizen Kahraman, "Arsa üretmemiz gerekiyor. Tarım ve orman vasfını yitirmiş  alanların kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak  planlanması ve arsa üretilmesinin sürece önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.