Filozof Jean Paul Sartre'nin felsefede özgürlük çalışmalarının konu alındığı 'Özgürlüğün Felsefesi' etkinliği Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Felsefe Kültür Sanat Derneği iş birliği ile Muğla'da gerçekleşti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın video konferans ile katıldığı etkinlikte, Prof. Dr. Aliye Karabük-Kovanlıkaya, Prof. Dr. Buket Korkut-Raptis, Prof. Dr. Ertuğrul Rufayi Turan ve Dr. Özgür Emrah Gürel konuşmacı olarak yer aldı. Önceki gün düzenlenen etkinlikte, Aliye Karabük-Kovanlıkaya 'Kayıtsızlık, Keyfiyet ve Özgürlük', Buket Korkut -Raptis 'Etik Açıdan Özgürlük', Ertuğrul Rufayi Turan 'Niçinsiz Yaşam', Özgür Emrah Gürel ise 'Özgürlük ve Devrim' konularında konuşmalar yapıldı.
'MUĞLA'MIZI MUĞLA YAPAN KÜLTÜR MERKEZİ OLMASIDIR'
Muğla'nın geçmişinden gelen bir felsefe tarihi olduğuna değinen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Felsefenin ve bilimin doğduğu topraklara sahip olan Muğla, kendine özgü idealleri, mücadelesi ve entelektüel birikimiyle ülkemizde ve dünyada özel bir yere sahiptir. Muğla'mızı Muğla yapan şey onun bir kültür merkezi olmasıdır. Haklarımızın, özgürlüklerimizin sosyal, ekonomik, politik, teknolojik boyutlarını titiz bir şekilde tartışmaya açtığımız ölçüde onları geliştirebilir ve ilerleyebiliriz. Bunun için de her şeyden önce taze ve cesur düşüncelere ihtiyacımız vardır. İşte; taze ve cesur düşüncelerle ilk buluştuğumuz yerlerden biri de felsefedir. Felsefe sayesinde, aramızdaki farklılıkları birer uzaklaşma olarak değil birer zenginleşme olarak kucaklayabiliriz. Bu şekilde birbirimizin yaşamlarını zorlaştıran değil kolaylaştıran insanlar olabiliriz. Birbirimize yaklaşabiliriz" dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Felsefe ve Yaşam Akademisi üyesi olan Dursun Yıldırım, "Felsefe ve Yaşam Akademisi'nde felsefeyi yalın ve anlaşılır bir şekilde tartışıyoruz. Bu etkinlikle felsefenin akademik düzeyden ziyade halka indiğini görebiliyoruz. Burada yer alan konuşmacılarla da aydınlanacağımı düşünüyorum" dedi. Etkinliğe katılan Uzman Felsefeci Cansu Karababa, “Felsefe ve Yaşam Akademisi etkinliklerine katılıyorum. Felsefenin halka inmesi gerektiğini düşünüyorum. Etik, ahlak ve özgürlük kavramıyla ilgili herkesin bir fikrinin olması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ertuğrul Rufayi Turan 'Niçinsiz Yaşam'ı hakkında konuştu.
Etkinliğin iş birlikçisi olan Felsefe Kültür Sanat Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Apaydın da “Kültür kenti olarak anılan Muğla'da böyle bir etkinliği yapmak çok anlamlı. Ülkemizde özgürlüklerimizin katledildiği zamanda bu etkinliği yapmamız çok değerli. Özgürlük hayatımızın her alanında olan bir kavram. Bu sebeple farkındalığı bizler için çok önemli, etkinliğimizde de bu konunun tartışmasını yapıyoruz" diye konuştu. (DHA)