Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 yılında çıktığı 'S' plaka ihalesi ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla ihalenin iptal edilmesi yönünde karar aldı. İhaleye İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası itiraz etmişti.
MAHKEME LEHİMİZE KARAR VERDİ
Konuyla ilgili açıklamada bulunan İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert "Bir önceki dönemde dava açıldı. Pandemi sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi plaka dağıtmıştı. Onunla 2020 senesinde dava açmıştık. Okul taşıtları olan arabalar okulların kapalı olmasından dolayı iki sene boyunca yattı. Biz bu süreçte Büyükşehir'i mahkemeye verdik. Mahkemeden lehimize karar çıktı. İptal edildi. İhaleye 400 'S' plaka çıkmıştı. 283 tanesi alınmıştı" dedi.
MAHKEME'DEN HUKUKİ DEĞERLENDİRME
Mahkeme'nin hukuki değerlendirmesi şu şekilde:
Aktarılan kurallardan, büyükşehir belediyesi sınırları dâhilinde toplu taşıma hizmetlerini yürütmenin ve bu amaçla toplu taşma vasıtalarının işletilmesi ve işlettirilmesinin kamu hizmeti olarak münhasıran büyükşehir belediyelerine imtiyaz olarak verilmiş olduğu, toplu taşma vasıtalarını işlettirmenin imtiyaz sözleşmesi, ruhsat verme, kiralama veya hizmet satın aşma yoluyla gördürülebileceği anlaşılmaktadır.
Belirtilen usullerden herhangi birinin seçilmesi yoluyla toplu taşıma hizmetinin özel hukuk kişileri eliyle sağlanması hâlinde büyükşehir belediyesinin kanunlarla kendisine verilen ulaşım hizmetine ilişkin imtiyazdan vazgeçmiş sayılacağı, vazgeçme iradesinin ise, ancak, belediye imtiyaz verilmesinde görevli ve yetkili kılman belediye meclisince ortaya konulması hâlinde geçerli olacağı sonucuna varılmaktadır.
Bu itibarla, büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki "S" plakalı araç sayısının 400 adet artırılmasına ihtiyaç bulunduğuna ilişkin kararı alma yetkisi UKOME'ye ait olmakla birlikte bu ihtiyacın büyükşehir belediye tarafından mı karşılanacağı yoksa üçüncü kişilere mi gördürüleceği konusunda karar alma yetkisinin büyükşehir belediye meclisine ait olduğu dikkate alındığında, dava konusu ihaleye ilişkin olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nce herhangi bir karar aşılmaksızın tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk, davanın reddi yolundaki temyize konu Mahkeme kararında ise hukukî isabet bulunmamaktadır. Belediye encümeninin yetkileri bakımından konuele alındığında ise, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca belediye meclisi kararına dayalı olarak yapılacak ihalenin encümence anılan Kanun hükümlerine göre yürütülmesi gerektiği anlaşılmaktadır.