GÜNCEL

Kozak Yaylası'na yeni mermer ocağı girişimi... "Yörenin çölleşmesi kaçınılmaz!"

Çevre Bakanlığı, Kozak Yaylası’nda açılması planlanan yeni bir mermer ocağı ile ilgili çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını duyurdu. Proje onaylanırsa ÇED sahasında ayda 2 milyon tonun üzerinde su kullanılacak.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Koruma Bölgesinde olan 'ekolojik hassas bölge' statüsündeki Kozak Yaylası, maden şirketlerinin hedefinde. Fıstık çamları ile kaplı olan ve antik kentlere ev sahipleri yapan yaylaya açılması planlanan yeni bir mermer ocağıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattığını duyurdu.

ŞİRKETİN ÇED SAHASINI OYUNU

Eğinka Granit Madencilik, İzmir'in Bergama ilçesindeki Yukarıcuma ile Terzihaller Köyleri arasında mermer ocağı açmak için izin istedi. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre 96.18 hektarlık ruhsat sahasının 24.75 hektarlık ÇED alanında yılda toplamda 3 bin 500 metreküp (9 bin 450 ton) blok mermer üretimi yapılması planlanıyor. Şirket ÇED sahasını da 25 hektarın altında tutarak projeyi de ÇED sürecinden kaçırmayı planlıyor. ÇED Yönetmeliği’ne göre 25 hektar ve üzerindeki sahalar ÇED sürecine tabi tutulmak zorunda.

ALAN FISTIK ÇAMLARIYLA KAPLI

Proje sahası ise İzmir-Manisa 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ormanlık olarak işaretlenmiş sahada kalıyor. Proje sahası en yakın eve 290 metre mesafede. ÇED sahası ve etrafı fıstık çamları ile kaplı. Proje ömrünün 106 yıl olarak belirlenmesi de dikkat çekti. Tel kesme ve sayalama işlemleri ile mermer çıkarılacak sahada günde 77 bin 880 litre ayda ise 2 milyon tonun üzerinde su kullanılacak. Şirket sahibi Ferah İnkaya ise Ege Bölge Sanayi Odası Mermer ve Doğaltaş Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcılığı görevinde bulunuyor.

'YÖREYİ ÇÖLLEŞTİRECEK'

Artı Gerçek’e konuşan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, "13-14 yıl sonra çam fıstığın da iyileşme görüldüğü bugünlerde Kozak Yaylası’ndaki mevcut madencilik faaliyetleri askıya alınmalı, yenilerine de izin verilmemelidir. Firmanın ayda 2 milyon su tüketecek olması, 106 yıllığına planlanan bir madencilik faaliyeti olması bölgede zaten son yıllarda görülen kuraklık düşünüldüğünde bu faaliyetle yörenin çölleşmesi kaçınılmaz. Konuyla ilgili görüştüğüm Terzihaliller ve Yukarıcıma mahallesi muhtarlarımız da köylülerinin projeye şiddetle karşı olduğunu belirttiler. Bergama Çevre Platformu olarak köylülerimizle birlikte Kozak Yaylamızı savunmaya devam edeceğiz" dedi.

KOZAK'TA ÇED SÜREÇLERİ PEŞ PEŞE İPTAL EDİLMİŞTİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yakın zamanda Kozak Yaylası’nda açılmak istenen taş ocakları ile ilgili peşpeşe ÇED iptal kararları vermişti. Kozak Yaylası’nın potansiyel SİT sahası olması iptallere gerekçe gösterilmişti. Bakanlığın Kozak Yaylası ile ilgili başlattığı 'Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi' çalışması ise sürüyor.

KOZAK YAYLASI HAKKINDA

Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, oksijen deposu olarak biliniyor. Kozak Yaylası aynı zamanda yer altı kaynakları açısından da oldukça zengin. Sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeniyle toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık 10 bin nüfuslu özel bir ekolojik havza konumunda. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip. Kozak Yaylası, dünyanın önde gelen, Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanını barındırıyor.