YEREL YÖNETİMLER

Körfezdeki koku ve balık ölümleriyle ilgili Büyükşehir'den kriz masası

İzmir Körfezindeki bozuk yumurta kokusu ve balık ölümleriyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi kriz masası kurdu. Yaşananların mevsimlik olduğu ve kısa sürede sorunun biteceği vurgulanırken önlemler tek tek masaya yatırıldı.

Abone Ol

GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Körfezinde yaşanan pis koku özellikle Bayraklı başta olmak üzere kıyı şeridinde etkili oldu.

ÖLÜ BALIKLAR KIYIYA VURDU

Bozuk yumurta kokusu benzeri bir kokunun ardından balık ölümleri meydana geldi. Ölü balıklar sahile vurdu. Bazı vatandaşlar bu balıkları toplayıp evlerine götürdüğü görüldü.

KRİZ MASASI KURULDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi yaşanan olayın uzaması üzerine kriz masası kuruldu. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı  Tülay Yeşillik, Şube müdürlerinden oluşan heyet yaşananları ve önlemleri masaya yatırdı.

29 DERECEYE YÜKSELMESİ...

Sorunun; Körfez suyunun ilk kez 29 dereceye yükselmesiyle nedeniyle tek hücreli canlıların (planktonların) popülasyonundaki artıştan kaynaklandığı vurgulandı.

KÖRFEZDEKİ KİRLİLİK DE SEBEP!

Öte yandan uzmanlar tek sebebin bu olmadığını, Körfez'deki kirliliğin de hem koku hem de balık ölümlerinde etkili olduğunu bildirdi.

Son 3 günde tonlarca ölü balığın toplandığı da ifade edildi. 

BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal medya hesabından şu açıklama yapıldı: 

Değerli İzmirliler,

Son zamanlarda İzmir Körfezi'ndeki şikayete konu olan koku; körfezdeki besin tuzlarının fazlalığına bağlı olarak deniz suyu sıcaklığının küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin sonucu ani artması ile birlikte  (29 derece gibi çok yükseklerde seyretmesi) tek hücreli canlıların (planktonların) popülasyonundaki artıştan kaynaklıdır. 

Plankton sayılarının aşırı artması önce bulundukları sudaki oksijen oranının düşmesine sonrasında ise ortamda tüketilebilecek oksijen kalmaması sebebiyle plankton ölümlerine neden olmaktadır. 

Bu ölümlerin sonucunda ortamda kötü koku oluşmaktadır. Ayrıca bu canlıların popülasyonundaki aşırı artış; bulundukları suyun yüzeyinin kızılımsı-kahverengi bir görünüme bürünmesine de neden olmaktadır. Bununla birlikte; plankton patlaması sudaki Çözünmüş Oksijen miktarını oldukça azaltmış (1’in altına düşmüş) ve beslenme ihtiyaçlarını planktonik organizmaların yoğun olduğu bölgelerde karşılayan balıkların ölümüne sebebiyet verdiği düşünülmektedir. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Deniz Koruma Şube Müdürlüğümüz de hem deniz süpürgesi hem de karadan temizlik çalışması yapmaktadır.