GÜNDEME BAKIŞ - Sayıştay Dairesi Başkanlığı, Konak Belediyesi’nin 2023 denetim raporunu açıkladı.
BİLANÇO VE TAŞINMAZ İCMAL CETVELİ ARASINDA FARK!
Belediyeye ait taşınmazların toplam değeri 3 milyar 178 milyon 306 bin 014,29 TL olarak görünmesine rağmen, bilançoda 250 Arazi ve Arsalar, 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri ile 252 Binalar Hesaplarında 3 milyar 378 milyon 342 bin 539,55 TL olarak yer aldığı ortaya çıktı. Buna göre, taşınmaz icmal cetveli ile bilanço arasında 200 milyon 036 bin 525,26 TL fark bulunduğu görüldü.
ASGARİ ÜCRET DESTEK PRİMİ BÜTÇEYE KAYDEDİLSİN
Asgari ücret destek primi tutarının uygulamanın başladığı 2016 yılında 298 bin 551,15 TL, 2017 yılında 1 milyon 656 bin 268,79 TL, 2018 yılında ise 1 milyon 252 bin 686,06 TL olmak üzere toplam 3 milyon 207 bin 506,00 TL tutarında olduğu tespit edildi. 2020 ve 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporlarında da konu edilmesine rağmen 2023 yılında da devam ettiğine dikkat çekildi. Raporda, “Belediyenin emanet hesaplarında tutulan 2018 yılı ve öncesine ilişkin asgari ücret destek primlerinin genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir” denildi.
GİDERLER ÜST SINIRI AŞTI!
2023 yılı içinde temmuz ayındaki memur personele yapılan seyyanen zam, asgari ücret zammı, enflasyon oranındaki artış gibi öngörülemeyen orandaki artışlardan kaynaklı olarak kanuni sınırın geçildiği ortaya çıktı. Raporda, “Kurum cevabındaki husus anlaşılır olmakla birlikte, Belediye tarafından yapılacak personel alımlarının, yapılacak zamlar da dikkate alınarak kanuni sınırın aşılmasına sebep olmayacak şekilde yapılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.
EĞLENCE VERGİSİ ALIN!
Belediye sınırları içinde eğlence vergisine tabi faaliyetlerde bulunan işletmelere eğlence vergisi tahakkuk ettirilmediği ortaya çıktı. Raporda, “Eğlence hizmeti sunan işletmelere eğlence vergisi tahakkuku yapılmamak suretiyle Belediye Gelirleri Kanunu’na uyulmadığı gibi, belediyenin gelirlerinde kayıp yaşanmasına da sebep olunmaktadır. Dolayısıyla, söz konusu işyerlerine ilişkin envanter çalışmalarının titizlikle yapılması, eğlence vergisine ilişkin mükellefiyet, tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin en kısa süre içerisinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.
GECEKONDU FONU HESABINDA YER ALAN PARALAR BAŞKA KALEMLERE GİTTİ!
Gecekondu gelirleri ve imar barışından elde edilecek bazı gelirler için oluşturulan fonda biriken tutarların ilgili mevzuata aykırı olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Raporda, “Yapılan incelemelerde, gecekondu gelirleri için oluşturulmuş vadeli banka hesabından 316.982,46 TL tutarında belediyeye ait cari hesaba virman yapıldığı görülmüştür. Cari hesaba aktarılan toplam meblağın tamamının belediyenin vadesi geçmiş vergi, sigorta, emekli keseneği borçlarının ödenmesi için kullanıldığı anlaşılmıştır. Bu şekildeki uygulama ise anılan Kanun’da belirtilen amaçlara uygun değildir. Bu itibarla, İdarenin ilgili gelir kalemlerinin bir fon hesabında toplanması ve Kanun’da belirtilen amaçlar doğrultusunda kullanılması gerekmektedir” denildi.
HURDA SAYIŞTAY'A TAKILDI
Belediye bünyesinde hurdaya ayrılan demirbaşların, toplanması, ambara giriş, satış ve imha işlemlerine ilişkin kurumsal bir düzenleme bulunmadığı, hurda yönetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilmediği tespit edildi.
TİS’TE AYKIRILIK!’
Belediye ile TÜM YEREL-SEN arasında imzalanan ve yürürlük süresi 01.01.2023 ile 31.12.2023 tarihlerini kapsayan Sözleşmenin bazı maddelerinde mevzuata aykırı hususlara yer verildiği görüldü.
Raporda, “Kamu idaresi cevabında, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na göre, Belediye ile TÜM YEREL-SEN arasında 01.01.2023 ile 31.12.2023 tarihlerini kapsayan toplu sözleşme imzalamış olup, süre bitiminde yapılacak olan yeni sözleşmede bulgu maddesindeki uyarılar dikkate alınarak, gerekli değerlendirmelerin yapılacağını belirtmektedir. Sonuç olarak; imzalanan sözleşmelerin mevzuatta belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yapılması, sosyal denge tazminatının tutarının belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkin hükümler dışında herhangi bir hüküm konulmaması gerekmektedir” denildi.