Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim Ayı Meclis toplantısı İzmir’de, Haytt Regency İzmir İstinyepark Hotel’de, Muğla Belediye Başkanı Ahmet Aras idaresinde gerçekleştirildi. Meclis divanına Bornova Belediyesi Meclis Üyesi Yağmur Yurdakul Özkan ile Konak Belediyesi Meclis Üyesi Emine Işık Doğrusoy seçildi. 

Whatsapp Image 2024 10 25 At 12.09.59

HALEF İLE SELEF KOL KOLA GELDİ

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Belediye Başkanı Ahmet Aras, salona Konak Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği önceki dönem başkanı Abdül Batur ile birlikte giriş yaptı.

Whatsapp Image 2024 10 25 At 12.09.59 (1)

“BELEDİYELER BÜYÜK YÜK ALTINDA”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Başkan Aras, selefi Başkan Batur’a teşekkür etti. Aras, belediyelerde yaşanan sıkıntıları anlatarak “Ülkedeki ortak, çöküş durumları, sorun ve sıkıntılar belediyelerimizden beklentiyi büyük ölçüde artırdı. Belde halkalarımızın ihtiyaçları artış gösterdi. Yıllardır konuşulan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi bazı müdahalelerin gerekli odluğunu hepimiz biliyoruz. Belediyelerin idari ve mali yapısının güçlendirilmesi için bir çalışma yıllardır bekleniyor. Vatandaşlarımızın hızlı ve yerinde hizmet talepleri artmakta. Tabi ki eğitiminden sağlığa, sağlıklı gıdaya kadar birçok konuda belediyeler büyük yük altında. Biz bunu gerçekleştirmeye çalışırken bir taraftan da birikmiş SGK ve vergi borçlarıyla hükümetimizin aldığı kararlarla sıkışmış durumdayız” dedi.

“BELEDİYELERİN SGK BORÇU TOPLAN SGK BORCUNUN YÜZDE 10’U”

Aras’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Belediyeleri ülkenin ekonomisini batıran kuruluşlar olarak görmek çok yanlış. SGK alacağı 900 milyar, belediyelerin SGK borçları ise 90 milyar. Yüzde 10’ununu oluşturmaktadır, bunun ülke ekonomisini batırıyor gibi bir algı büyük haksızlık. İlgili ve yetkilileri uyarmak istiyorum. Belediyelerimizin mali durumlarının bozulması ülkedeki ekonomik gelişmeleri sonucudur. Belediyeler borcunu ödeyemiyorsa ya maaş ödüyor ya da hizmet yapıyordur. Belediye gelirlerinde bir iyileştirme yapılmadı ama yük arttı. Akaryakıt, personel giderleri mal, hizmet giderlerinin artışı… Gelirler aynı kalırken giderlerin çarpan şekilde artması belediyeleri yönetilemez hale getirdi. Belediye yönetimleri bu borçlarla mı uğraşsın  vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamaya mı çalışsın. Hükümetin üstüne düşen belediye gelirlerini artırmaktır. Bu da atla deve değildir. Yol, otopark bizim işimiz ama motorlu taşıtlar vergisi 1 kuruş bile bize yansımıyor. Buradan bize verseler, gelirimiz yükselir. Biz araç, mazot alırken KDV ödüyoruz, biz ticaret yapmıyoruz, bu KDV’de bize biniyor. Bunlar küçük örnekler. Biz Kıyı Ege Belediyeler Birliğiyiz ama turizmle uğraşan, nüfus değişimi olan kentlerde nüfusu 100 bin ama yaz sezonunda 1 milyon oluyor. Altyapı, trafiğe, çöpe, kanalizasyona baskı oluşuyor. Doğal kaynaklar da azalıyor ve ciddi problemler yaşanıyor ama burada da bir iyileştirme yapılmıyor. Sadece turistlere yüklenecek bir kent vergisiyle bu çözülebilir ama bu basit adımlar atılmıyor. Sizlerden aldığımız güçle bu lobiyi Ankara’da artırarak devam ettireceğiz.

“EĞİTİMLERİ YERİNDE, GÖREV BAŞINDA VERECEĞİZ”

Tüm belediyelerimize destek vermeye hazırız. Daha önce yapılan eğitimler sadece bir konferanstan ibaret oluyordu biz eğitimin görev başında, yerinde verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bir araya gelmek tabi ki çok önemli, bunu zaten senede 2 defa yapıyoruz. Bunun dışında da eğitimlerimizi yerinde planlıyoruz. Birliğimizin temel değerleri kapsamında adalet ve eşitliği başa koymalıyız, demokrasi olmazsa olmazımız. Son dönemde dünyada gelişen yerel yönetim anlayışı belediyelerden başlıyor. Belediyelerimizin demokratik uygulamaları ülke demokrasisinin gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Temsili demokrasinin işlemediğini hepimiz görüyoruz, bu belediye de olabilir, hiçbir partiyi kast etmiyorum ben burada, aldıkları yetkiyi kendi kafalarına göre kullanır duruma geliyorlar. Halkın istemediği durumlar da tezahür edebiliyor. O yüzden vatandaşın kent kararlarına katılımı büyük önem taşımakta. Belediyelerimize rehberlik edecek çalışmaları gerçekleştireceğiz.

“BU ÜLKEDE KADIN, ÇOCUK VE SOKAK HAYVANI OLMAK İSTEMEM”

Şeffaflık ve hesap verme çok önemli, vatandaşımız bize yetki verirken, bu para nereye gidiyor diye düşünüyor. Onlar düşünmeden biz ortaya koymalıyız. Son dönemde kadına şiddet, cinayetler, toplumsal şiddet artmış durumda. Bu ülkede kadın, çocuk ve sokak hayanı olmak istemem. Her gün bir cinayet, bir çatışma var. Toplum olarak örseleniyoruz. Bir an önce bu konuda çalışma yapılmalı. Tabi ki bizlerin de bu konuda görevleri var, hep birlikte yapmalıyız. Hükümetimiz bir yere yetişemiyorsa o açığı biz kapatmalıyız. Kapatıyoruz da, belediye artık yol, su ayrımından çıktı. Toplumsal konularda da söyleyecek sözümüzün olması lazım.

“TEMİZ ENERJİ LİSANSINA DESTEK VERECEĞİZ”

Kuraklık tehdit durumunda, çevreye yeni bir gözle bakmalıyız. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Bu konuda da belediyelerimize rehberlik etmeye hazırız. Uluslararası fonlar, yatırımcılar geliyor, belediyelerimizde temiz enerji lisans hakkını para ödemeden bu firmalara ihale ederek yaptırabilirsiniz. Yap-İşlet-Devret ile hayata geçiriyoruz, daha sonra bu belediyelere gelir olarak yansıyor.

“KARDEŞ BELEDİYE ROMATİK ALGILANIYOR”

Kardeş belediye denildiğinde romantik bir şey algılanmaya başlandı. Avrupa Birliği Kentleri artık kardeş belediye olalım dediğinizde uzak duruyor. Eskiden ortak projeler vardı, şu anda bu projeleri yapıp, sonrasında kardeş kent olmayı ortaya koymak daha etkili.

“FİLİSTİN’E DÜNYA SESSİZ KALIYOR”

Savaşlardan, çatışmalardan etkileniyoruz. İsrail’in zulmü, 40 binin üzerinde Filistinli kardeşimiz hayatını kaybetti ve dünya sessiz kalıyor. Kitlesel göçler, mülteci krizleri ülkemizi tehdit ediyor. Bizler eğer doğru çalışırsak, yerelde halkın birinci temsilcisi olan belediyeler çalışırsa adil, demokratik bir geleceği inşa edebiliriz diye düşünüyorum. Halkın isteklerine özverili yaklaşıyoruz. Hepimiz, personelimiz canla başla çalışıyor.

“BELEDİYELERİMİZİN KURUMSAL GÜCÜNÜ ARTIRACAĞIZ”

Yoksulluk, eğitimde fırsat eşitliği, kadına yönelik şiddette büyük sorumluluklar alıyoruz. Sanki merkezi hükümetin görevlerini bize devretmesi söz konusu değil, merkezi hükümetimiz görevlerini tam olarak yapmak durumundadır. Bu çağrıyı hep yapıyoruz. Toplumun her kesimini kucaklıyoruz, tüm belediyelerimiz aynı. Bizler dayanışma ve işbirliğine dayalı bir anlayışla, çok daha fazla çalışacağız. Sosyal, kültürel sürdürebilirliği merkeze alıyoruz, belediyelerimiz kaynakları etkin ve adil bir şekilde kullanacak. Bu çabaları daha geniş etki alanına yaymak içinde belediyelerimizin kurumsal gücünü artıracağız.

BALÇOVA BELEDİYE BAŞKANI YİĞİT’E TEŞEKKÜR

Şu anda aramızda değil, bir iş için Ankara’da ama Balçova Belediye Başkanımız Onur Yiğit’e bize bu organizasyonu yaptığı için teşekkür ediyorum.