Evi dönüşüme giren vatandaşlara devlet tarafından verilen kira desteklerinde artışa gidildi. Yapılan değişiklikle İstanbul için aylık destek tutarı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de ise 3 bin lira olan kira desteği yeni yılda 4 bin 500 liraya yükseldi. Diğer illerde 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında olan kira yardımı da 3 bin ila 3 bin 750 lira seviyesine çıkarıldı.
KİRACILARIN DURUMU
Ev sahipleri aylık olarak kira desteği alırken, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olanlar) defaten ödeme yapılacak. Kiracılar, bulundukları ildeki iki kira bedeli kadar bir kereye mahsus ödeme alabilecek. Sınırlı ayni hak sahiplerine ise illerine göre değişmekle birlikte 15 bin ila 27 bin 500 lira arasında destek sağlanacak. Riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında ise en fazla 48 ay kira yardımı verilecek.
Eski binalarda yaşayan yüzbinlerce hanenin merakla takip ettiği kampanyada vatandaşın merak ettiği sorular yanıtını buldu.
1. Kampanyada destek miktarı maliyete göre değişecek mi, sabit mi kalacak?
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; İstanbul’da her binanın yenilenmesinde maliyetler çok farklı çıkıyor. 2 milyon TL maliyeti olan da var 1.5 milyon TL olan da. Ancak destek miktarı maliyete göre değişmeyecek. Yarısı Bizden kampanyası ile her bağımsız bölüm için toplamda 1.5 milyon liralık destek verilecek.
2. Kredi ödemeleri ne zaman başlayacak, faiz nasıl hesaplanacak?
Kampanyada, 100 bin lirası kira desteği olmak üzere 800 bin lira hibe, 700 bin lira da uygun şartlarda kredi uygulaması olacak. Kredilerin ödemesine evler tamamlandıktan sonra başlanacak, ilk yılı faizsiz tahsil edilecek. Kalan yıllarda kredi maliyet oranı TÜFE’nin yarısı kadar olacak. Mesela TÜFE yüzde 60 ise yıllık maliyeti yüzde 30 olacak.
3. Yeni evleri kim yapacak?
Kampanya ilk açıklandığında TOKİ sürecin içindeydi. Ancak bakanlık kaynaklarına göre, yeni dönemde vatandaş evini kendisi yenileyecek. Deprem bölgesindeki Yerinde Dönüşüm gibi uygulamalarla vatandaş özel sektörle anlaşarak süreci başlatacak.
4. Kimler hibe alabilecek?
Kentsel dönüşüm yasası kapsamında rezerv alanda, riskli alanda yer alan ve riskli yapı kararı olan yapılar destek alabilecek. Vatandaş ruhsatı aldıktan sonra anlaştığı müteahhidi bildirecek, kamu inşaat seviyesine göre aşama aşama ödeme yapacak. Dönüşüm için hak sahiplerinin yüzde 50+1 anlaşma oranına ulaşması yeterli olsa da hibe için yüzde 100 uzlaşı istenecek.
5. Kiracılara destek verilecek mi?
Mevcutta İstanbul’da dönüşüm kapsamında kiracılara bir kereye mahsus 7 bin lira ödeme yapılıyor. Yarısı Bizden’de ise farklı bir yol izlenmesi gündemde. 100 bin liralık kira desteğinin evde ikamet edene ödenmesi üzerinde çalışılıyor. Konu henüz netlik kazanmış değil.
RAKAMLARLA KENTSEL DÖNÜŞÜM
6 milyon: Ülkedeki riskli bağımsız birim sayısı (konut, dükkân, ofis)
2.2 milyon: Bugüne kadar dönüşen bağımsız birim sayısı
480 milyar TL: 2012’den bu yana dönüşüme ayrılan kaynak
400 bin: Dönüşümü süren bağımsız birim sayısı
1.5 milyon: İstanbul’daki riskli birim sayısı
YARISI BİZDEN KAMPANYASI ÖDEME PLANI
"Yarısı Bizden" kampanyası ile İstanbul'da her bir bağımsız bölümün dönüşümü için;
700 bin lira hibe
700 bin lira kredi
100 bin lira da tahliye desteği olmak üzere Toplam 1,5 milyon lira destek sağlanacak.