Hale Halime YILDIRIM / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, 2025 yılında et fiyatlarında bir zam beklentisi olmadığını ancak büyükbaş hayvan üreticilerinin enflasyonun altında ezildiğini kaydetti. Birçok büyükbaş hayvan üreticisinin sektörden çıkmaya hazırlandığını kaydeden Şenkara, ithal etlere, kanatlı ürünlere ve tek tırnağa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Melih Senkara Izmir Kasap Odasi Baskani

“PERAKENDECİ MEMNUN, ÜRETİCİ ZORDA”

Şenkara, “Et ve süt kurumunun yaptığı büyükbaş hayvan ithalatı üreticinin üzerinde büyük yük oluşturmakta. Biz bu yıl kaç üreticimizi kaybedeceğimizi düşünüyoruz. Kasap esnafının beklentisi tabi ki zam değil, esnaf fiyatların sabit olmasından memnun. Çünkü vatandaşın alım gücü düşük, zam gelirse tüketim azalacak. Bizler yaklaşık 10 aydır aynı fiyattan ürün satıyoruz. Ancak burada dikkat çekmek istediğimiz önemli nokta; üretici açısından durum hezeyan. Ülkede her şeyin fiyatı yükselirken TUİK’in oranları herkesin malumu iken, büyükbaş hayvan üreticisinin aynı fiyattan ürün satması üreticiyi zora sokuyor.  Beklentimiz, açıklanan enflasyon oranı kadar etin fiyatının da yükselmesi yönünde. Perakende esnafı ise bu fiyattan satmaktan memnun” dedi.

“İTHAL ET SATANLAR ETİKETE YAZSIN”

İthal et satışı yapan marketlerin, sattıkları ürünün üzerine “İthal” etiketi yapıştırması gerektiğini dile getiren Şenkara, “İthal etlere yönelik çalışmayı sürekli yapıyoruz, büyük marketler et ve süt kurumun aracılığıyla ithal hayvanları alıp satıyor ama vatandaş yediği etin ithal mi yerli mi olduğunu bilmiyor. Vatandaş sanıyor ki  markette bu fiyata, kasapta bu fiyata, perakende satan kasap çok kazanıyor. Aslında durum hiç vatandaşın sandığı gibi değil. Et satan kurum ithal mi değil mi bunu vatandaşın göreceği şekilde ortaya koymalı” ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZ KASABINDAN GÜVENLE ALIŞVERİŞ YAPIYOR”

Tek tırnaklı ürünler kapsamında odaya kayıtlı esnafın güvenilir olduğunu kaydeden Şenkara, “Halkımız zaten kasabından güvenle alış veriş yapıyor. Bizim sucuk basmamız yasak, biz büyük tesislere gidiyoruz, sucuklarımızı o tesislerde bastırıyoruz.  Tarım müdürlükleri de güzel biçimde çalışıyor ki tek tırnaklı etler yakalanıyor. Kasap esnafı sucuğunu kendi basabilse yine temiz yapacak. Dışarda doldurduğu zaman kontrol mekanizması nasıl çalışıyorsa yine içerde de yapılacak. Ancak zaten basamıyor” dedi.

“HAZIR PİLİÇ FİRMALARINA MAHKUM EDİLDİK”

Kanatlı etlerinin fiyatlarına ilişkin de açıklamada bulunan Şankara, “Bizler hazır piliç firmalarına mahkum edildik, vatandaş da fiyattan şikayetçi. Bizlere en azından günde 10 kiloya kadar izin çıksa biz bu konuda da halkımıza yardımcı olacağız. Komple parçalama için izin istedik ama 6 yıldır sonuç alamadık, en azından bu izin çıksa biz halkımıza daha ekonomik fiyata, kaliteli tesislerde kesilmiş ürünü sunabiliriz” ifadelerini kullandı.