Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinancan Öziçer, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma sebep olan depremi değerlendirdi. Öziçer, depremin suni olduğu, birçok ilde büyük depremler olacağı ve depremden önce duyulan uğultu iddialarını yanıtladı. Öziçer, Güneydoğu Anadolu'da yaşanan depremin İzmir fay hatlarına etkilerine yönelik de önemli açıklamalar yaparak, olası bir depremde etkilenecek ilçe ve alanları açıkladı.
"ŞEYTANIN AVUKATLIĞINI YAPSAK KUZEY ANADOLU FAY HATTINI TERCİH EDERLER"
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7'lik depremle birlikte HAARP teknolojisi ile yapay deprem üretimi yeniden gündeme geldi. Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Öziçer, iddiaların asılsız olduğunu, depremin doğal bir deprem olduğunu anlattı. Öziçer, Amerikan Savaş Gemisi aracılığıyla yapay bir deprem oluşturmak isteyenlerin, çok daha büyük bir yıkıma sebep olabilecek Kuzey Anadolu fay hattını tercih edeceğini kaydederek, "Biz bunun tamamen doğal bir deprem olduğunu söylüyoruz. Herhangi bir şekilde yapay ile ilgisi yok. Böyle bir iddia, biraz fantastik bir yorum. Bu tamamen doğal bir deprem. Zaten 7 kilometre derinliğinde bir fayın kırılabilmesi için enerjinin birikimi olması gerekiyor. Hangi fayda ne kadar enerji birikimi olup olmadığını da bilmiyoruz. Şeytanın avukatlığını yapsak, böyle yapay bir deprem gerçekleştirmek isteyenler Doğu Anadolu fay hattı değil, Kuzey Anadolu fay hattını kullanmak isterler ki, oradaki afetin daha büyük olabileceğinen dolayı. Bunun için böyle bir şey söz konusu değil" dedi.
"TAMAMEN HURAFE"
Sosyal medyada yer alan asılsız çok sayıda paylaşım olduğunun altını çizen Öziçer, "Depremi takip eden gece ve gün birçok depremin olabileceği gibi bir durum da yok. Bununla ilgili de paylaşımlar yapılıyor. 7-8 tane il yazmışlar, 'Bu gece kimse uyumasın, 8 büyüklüğünde deprem meydana gelecek' gibi... Bunlar da tamamen hurafe" açıklamasında bulundu.
"DEPREMDEN HEMEN ÖNCE VE DEPREM SIRASINDA SES DUYULABİLİR"
Sinancan Öziçer, bir diğer iddia olan, çok sayıda kişinin sosyal medyadan depremden birkaç saat önce büyük ve korkutucu bir ses duyduklarına dair paylaşımlarının sorulması üzerine ise, "Deprem anı ve depremden hemen önce deprem ışıkları dediğimiz,kayaçların sürtünme sesleri duyulabilir ama bu birkaç saat önceden, uğultu anlamında olmaz. Depremden hemen önce olabilir" yanıtını verdi.
"İZMİR VE MARMARA'YI TETİKLEMEZ"
Öziçer, yaşanan depremin İzmir'de herhangi bir tetiklemeye sebep olmayacağını belirterek, "Bu deprem ne Marmara ne de İzmir'i tetiklemez ancak kendi çevresindeki illerde biriken enerji ile ilgili bir tetikleme olabilir ki, dün de ilginç bir şekilde bunu yaşadık. 7.7 büyüklüğünde ve ardından da 7.6 büyüklüğünde depremi yaşadık. Çok sık denk gelmediğimiz sismolojik bir olayla karşı karşıya kaldık" ifadelerini kullandı.
"İZMİR'DE 7 VE ÜZERİNDE DEPREM BEKLEMİYORUZ"
İzmir'de 7 ve üzeri bir depremin özellikle karasal alanda beklenmediğine dikkat çeken Öziçer, "Çünkü buranın tektonik yapısı ve özellikleri tamamen normal fay, yani çökmeden meydana gelmiş faylar. Graben ve horst ile meydana gelmiş ama hem Doğu Anadolu hem Kuzey Anadolu'daki deprem karakteri doğrultu atımlı yan fay, bunların enerji birikimleri daha yüksek. Periyotları da daha uzun, 20 - 30 yılda bir meydana gelebilecek depremler ve üretebileceği deprem büyüklüğü 7 ve üzeri. Ancak İzmir'in faylarında böyle bir özellik olmadığı için 7 ve üzeri bir deprem beklemiyoruz" dedi.
EN ÇOK HANGİ İLÇELER ETKİLENİR?
Öziçer, olası bir İzmir depreminde en çok etkilenecek bölgelere ilişkin de bilgi vererek, "Ege açıklarında 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebilir, geldi de veya İzmir açıklarında olabilir. Karasal bölgedeki son 120 yıllık döneme baktığımızda 6.6 ve 6.5 büyüklüğünde depremlerin olduğuna şahidiz. Bu büyüklüğe kadar çıkabilecek potansiyelde yerleşim bölgelerinde depremlerle karşı karşıya kalabiliriz. 6.9'luk bir depremde İzmir körfezindeki kıyı bölgelerinde dolgu zemine yapılmış alanlar yani Çiğli, Karşıyaka, Manavkuyu, Bayraklı, Güzelyalı, Alsancak, Kordon en çok etkilenen yerler olur. Çünkü dolgu zemindir, buralardaki yapılaşmada 50 yaş üzerinde olduğu için bu bölgeler daha çok etkilenir şayet bu büyüklükte bir deprem yaşarsak" açıklamasında bulundu.