İçerisinde sanat, oyun, müzik, drama ve bilimsel deneylerin olduğu İZMO Deprem Kitabı'yla ilgili bilgi veren Okul Öncesi Öğretmeni İzzet Güldoğan, ""İZMO kitabımız, İzmir'in simgesi olan Saat Kulesi'nden esinlenerek hazırlandı. Hem ilimizin zenginliklerini bu kitap içinde vermeye çalışıyoruz hem de çocuklara deprem farkındalığı yaratmak istiyoruz" dedi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteği ile okul öncesi çocuklar için deprem konusunda erken bilinç geliştirme duygusal fiziksel hazırlık kitabı İZMO Deprem Kitabı hazırlanarak uygulanmaya başlandı. Alanında uzman birçok öğretmenden ve AFAD'tan destek alınarak hazırlanan kitabın ilk uygulaması Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu'nda yapıldı. İçerisinde sanat, oyun, müzik, drama ve bilimsel deneylerin olduğu İZMO kitabı ile yaşları 5 ile 6 arasında değişen minikler deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapacaklarını öğrenmeye başladı. Kitabın yazarlarından olan ve ilk uygulamanın yapıldığı Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu Okul Öncesi Öğretmeni İzzet Güldoğan, "İZMO kitabımız, İzmir'in simgesi olan Saat Kulesi'nden esinlenerek hazırlandı. Hem ilimizin zenginliklerini bu kitap içinde vermeye çalışıyoruz hem de çocuklara deprem farkındalığı yaratmak istiyoruz. Bir İzmir depremi geçirdik. İzmir'de bulunan öğrencilerimizin, velililerimizin bu konuda farkındalıklarını, deprem anında, öncesinde ve sonrasında yapabilecekleri kazanımları anlatan bir kitap. İçerisinde sanat, oyun, müzik, drama ve bilimsel deneylerin olduğu bir etkinlikler barındırıyor. İzmir ilinde bulunan öğretmenlerimize bu kitaptan hediye ettik. Erken Çocukluk Eğitimi (EÇE) programına ve Maarif modeline uygun olarak hazırlamaya çalıştık. 23 kişilik bir kadromuz vardı. Birçok alanında uzman öğretmenlerden destek aldık. Ayrıca AFAD ile görüşerek kitabımızı derlemeye çalıştık" dedi.

'İZMO E-DERGİ OLARAK YAYIMLANIYOR'

İZMO Deprem Kitabı'nın e-kitap olarak İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sayfasında 81 ildeki okul ve velilere açık kaynak olarak yayımlandığına da dikkati çeken Güldoğan, "Kitabımız bütün okullarda uygulama yapılan bir kaynak haline geldi. Bunun ilk uygulamasına da Karşıyaka Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu'nda, 'Sarı Sınıf' olarak biz başladık. Yaklaşık olarak 1 yıl önce kitap için hazırlıklar için adım attık. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan'ın desteği ve katkıları ile programı başlattık. Bir kitap komisyonu oluşturduk ve iyi bir kadro ile kitabımız için destek alarak hazırladık" diye konuştu.

'DEPREM ANINDA DA ÇÖK, KAPAN, TUTUN TEKNİĞİNİ ÖĞRENDİK'

Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu'nda Sarı Sınıf Öğrencisi olan Elif Su Temel (6), "Bu kitap ile deprem anında ne yapacağımızı ve deprem durduğunda neler yapacağımızı öğreniyorum. İZMO'da çok eğlenceli etkinlikler, oyunlar ve bilim etkinlikleri var. Deprem öncesinde çanta hazırlayıp, bir şeyler koyduk. Deprem anında da çök, kapan, tutun tekniğini öğrendik" dedi.

Aynı sınıfta olan Arhan Kılıçoğlu (6) ise "Kitap ile oyunlar oynuyoruz ve depremde neler yapacağını biliyoruz. Deprem çantasının için düdük, pil, radyo ve konserve koyuyoruz. Kitap ile öğretmenimiz depremin nasıl oluştuğunu anlattı" diye konuştu.

Duru Pehlivan (5) da eğlenceli deneyler yaptıklarını ve kitabın içindeki etkinlikler ile deprem anında ne yapacağını öğrendiğini belirtip, "Depremden sonra aşağı inerken merdivenleri kullanacağımızı öğrendik" dedi.

'ÖĞRENDİKLERİNİ ANNEANNE VE BABAANNESİNE DE GÖSTEREREK ANLATIYOR'

Asya Zeynep Aydın'ın annesi Kübra Aydın(35), "Proje çocuklarımıza deprem konusunda ciddi bir bilinç kazandırdı. Deprem öncesi, anında ve sonrasındaki yapılacakları öğrenebilmeleri için daha çok oyun, hikaye, müzik ve sanatla bu bilinci kazanmalarına çok fazla destek oldu. Özellikle güvenli alan olan evde eşyaların sabitlenmiş olup olmaması ya da yatağının camın kenarında olup olmamasına ilişkin önemli bilgiler edindik. Çocuklarımızın yanında bize de ayrı bilinç kazandırdı" dedi.

Öğrencilerden Nil Kurban'ın annesi Emine Kurban (37) da kitabı sınıfta inceleyip, öğrendikleri için birçok önemli geri dönüşlerin olduğunu dile getirip, "Artık çocuğum, 'Biz deprem bölgesinde yaşıyoruz. İzmir'de her zaman deprem olabilir' diyor. Bu kapsamda yaşam üçgeni alanları belirledik. Deprem çantası hazırladık. Bunların hepsini daha önce yapsak da çok anlamıyordu. Artık daha bilinçli. Anlayarak öğrenmenin desteği ile bilinç kazandı. Odasındaki eşyalarını duvara sabitledik" diye konuştu.

Elif Su Temel'in annesi Seda Temel (41), kızının İZMO etkinliğinde çok güzel şeyler öğrendiğine dikkati çekip, "Daha önce deprem konusunda korku duymaması için ayrıntıya girmemiştik. Ancak bu proje sayesinde deprem anında neler yapacağını çok güzel bir şekilde evde kim varsa gösterip, anlatıyor. Ayrıca İZMO etkinliğinden sonra deprem çantası hazırlama telaşına girdik. Çantaya neler konması gerektiği, nasıl hazırlanması gerektiği ve deprem anında nasıl kullanılabileceğine dair her ayrıntıyı öğrenmesi çok güzel" dedi.(DHA)