YEREL POLİTİKA

İzmir’in sembol yapısının kaderi belli oldu! Müze olacak!

Abone Ol

GÜNDEME BAKIŞ - İzmir’in sembol yapılarından Alsancak’taki atıl bir şekilde duran tarihi Elektrik Fabrikası akıbetinin ne olacağı merak konusuydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2019’un Nisan ayında fabrika binası için ihale çıkılmış,  Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin (ADÜAŞ) mülkiyetindeki fabrika ve arazisinin satışına yönelik yapılan ihaleye sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Grand Plaza Şirketi katılmıştı.

35 MİLYONA ALINDI AMA  

Grand Plaza ihaleyi 35 milyon lira kazandı. Geçtiğimiz Eylül ayında  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Büyükşehir’e şok bir yazı geldi. Yazıda, “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz. Bu yüzden de teklifiniz uygun bulunmamıştır” denildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise ihaleye Grand Plaza şirketiyle girildiğini, bu şirketin yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesi’nin diğer bölümünün ise belediyeye bağlı diğer şirketlere ait olduğunu, Grand Plaza’nın yapısının farklı olduğunu, bu yüzden de hukuki bir problem olmadığını belirterek yazı yazdı. Büyükşehir Özelleştirme İdaresine buranın kamu yararına kullanılacağını, bunun için buranın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini resmi yazıyla talep etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DEVREDE: TEKNOLOJİ VE SANAYİ MÜZESİ GELİYOR

Gündeme Bakış’ın edindiği bilgiye göre; hükümet kentin sembol yapısını müzeye dönüştürmek noktasında harekete geçti. Elektrik Fabrikasının teknoloji ve sanayi müzesi yapılması için fikir birliğine varıldığı öğrenildi. Gündeme Bakış’ın edindiği bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir vakıf aracılığıyla atıl şekilde duran fabrikanın müzeye dönüşmesi için İzmir’deki bazı önemli isimlerle temasa geçti. Konunun önümüzdeki günlerde netleşeceği ve kamuoyuna açıklanacağı ifade edildi.  

BİZZAT CUMHURBAŞKANINA SÖYLEDİM! HAZİNE BAKANI ‘GEREKENİ YAPACAĞIZ’ DEDİ AMA YAPMADI!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu bizzat aktarma fırsatı bulduğunu söylemişti. Soyer, “Elektrik Fabrikası ile ilgili Hazine Bakanı “gerekeni yapacağız” dedi. Yapmadı. Orada acayip bir şey var. Umursamazlık mı iş yoğunluğu mu bilmiyorum! Bina çürüyor ve dökülüyor. Bu bence bir tehlike ve kayıp. İzmir’in sembol yapılarından biri. Son derece kritik bir bina. Burayı çevresiyle birlikte ikinci bir Alsancak yaratabiliriz” açıklamasında bulunmuştu.

SÜREKLİ: “TAHSİSİ İÇİN UĞRAŞILIYOR” DEMİŞTİ!

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “ Özelleştirme İdaresi’nin son yaptığı işlemin düzeltilmesi ve ihalenin gereğinin yapılarak yapıya bağlı araziyle birlikte Büyükşehir’e tahsisi için Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak da konuyla yakından ilgileniyor. Tarihi yapıların ayağa kaldırılması, tescilli binaların korunması için ilgili bakanlıklarımız da büyük gayret gösteriyor. Ben de şahsen eski bir İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi olarak durum karşısında hassas davranıyorum. Kentimizin önünü açmak, sorunları aşmak gayretiyle tıpkı milletvekilliğim dönemindeki gibi özveriyle yaklaşmaya devam ediyorum” demişti.

YIKILMAK ÜZERE!

Gündeme Bakış kentin sembol yapılarından, tarihi elektrik fabrikasını yerinde incelemişti. Atıl vaziyette duran ve bir bekçi tarafından kontrol edilen fabrikanın birçok yeri çökmüş durumda.

ELEKTRİK FABRİKASININ TARİHİ! 61 YIL ARALIKSIZ HİZMET

İzmir Elektrik Fabrikası’nın yapımına, Havagazı Fabrikası’nın hemen yanında, 1926’da başlandı. Belçikalı Traction-Elektricite Şirketi tarafından 1928’de hizmete açıldı. 61 yıl aralıksız hizmet verdi. Türkiye’nin linyit kömürü kullanan ilk enerji üretim tesisiydi. Yarattığı çevre kirliliği ve artık verimli olmaması nedeniyle 1989’da kapatıldı. Bina o günden bu yana atıl durumda kaldı. Yıllardır kaderine terk edilen tescilli eski Elektrik Fabrikası alanının mülkiyeti Özelleştirme İdaresi’nde bulunuyor.