İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odaları iş birliğiyle bu yıl 3-4 Ekim tarihleri arasında 5. kez düzenlenen Uluslararası Katılımlı Yangın Sempozyumu ve Sergisi başladı. Tepekule Kongre Merkezi'nde yapılan sempozyumun açılışına İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkan Vekili Yaşar Korkmaz, İngiltere, Danimarka, Amerika'dan ve Türkiye’nin pek çok bölgesinden uzmanlar katıldı. Sempozyumda; yangın, sel gibi afetlere yönelik alınabilecek önlemler konuşuldu.
 03102024 154445
“İzmir İtfaiyesi büyük bir ciddiyetle çalışıyor”
Programın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, sempozyumun her yıl büyüyerek, gelişerek devam etmesini amaçladıklarını vurguladı. Yangınların artık ciddi bir tehdide dönüştüğünün altını çizen İnanç, “Bunda kentlerin büyümesi, sanayileşmenin etkisi de büyük. Özellikle ülkemizin büyük şehirlerinde bulunan endüstri tesislerinde meydana gelecek yangınlara hazırlıklı olmak, büyük önem taşıyor. İzmir büyük bir şehir. Ciddi yangınlar atlattı. Yamanlar yangınının kente inmesini engelleyen itfaiyeci kardeşlerime teşekkür ediyorum. İzmir İtfaiyesi kadim bir kurum. Yakın zamanda yaşadığımız büyük orman yangınlarına da müdahale etmekte büyük başarı sağladık. Şehirlerimiz hızla gelişiyor. Büyük alışveriş merkezleri, büyük organize sanayi bölgeleri var. Bu büyüme sorunları da beraberinde getiriyor. Sel ve su baskınları, yangınlar büyük bir tehdit oluşturuyor. Şehirlerimizi daha güvenli hale getirmek, şehirlerde yaşayanların güvenliğini sağlamak çok önemli. Bu nedenle itfaiye teşkilatının güçlenmesi, kendini yenilemesi, teknolojik gelişmeleri takip etmesi gerekiyor. Bizim itfaiye kurumumuz böyle bir kurum. Büyük bir ciddiyetle çalışmaktayız” diye konuştu.
 
“Yangınlar en büyük tehdit”
Meslek odaları adına konuşan Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ziya Haktan Karadeniz ise yangınların, doğal afetler içerisindeki en büyük tehditlerden biri olduğunu söyledi. Karadeniz, “İklim değişikliğinin de etkisiyle hem yangın sayıları hem de yangının yıkıcılığı artıyor. Bu felaket sadece doğal zararlara neden olmuyor. Çevresel etkiler nedeniyle insan sağlığı için de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle yangın güvenliği konusu sadece mühendislik ve teknoloji sorunu değil. Aynı zamanda çevresel bir sorumluluk” dedi.  
 
“İzmir İtfaiyesi teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Serkan Korkmaz da sempozyumda yangını önleme, denetleme ve söndürme konularına odaklandıklarını anlattı. Korkmaz, “Düzenlediğimiz bu sempozyum Türkiye’de meslek odaları iş birliği ile yapılan tek sempozyum. Yurttaşları, bu alanda çalışan insanları bilinçlendirme, teknolojik gelişmeleri takip etme anlamında önemli bir çalışma. Teknolojik gelişmeleri takip ederek, yangınları önleyebiliyoruz. Daha hızlı müdahale edebiliyoruz” dedi.
 
“İtfaiyecilik meslek olmalı”
Kamu Yönetimi Derneği Başkan Yardımcısı Sonay Bayramoğlu Özuğurlu ise itfaiye ekiplerinin sadece yangınlara müdahale etmediğini belirterek, şunları söyledi: “İtfaiyecilerin kaza, sel olayları, hayvan kurtarma gibi büyük bir sorumluluk alanı var. O nedenle itfaiye teşkilatı çok önemli. İtfaiyeciliğin bir an önce meslek olması gerekiyor.”
 
Endüstriyel yangınlarla mücadele yönetmeleri
Uluslararası Endüstriyel Acil Durum Hizmetleri Yönetimi Örgütü (JOIFF) Başkanı Kevin Deveson da bu alanda meydana gelecek yangınları önlemek için atılacak adımları anlattı. Deveson, “Endüstrinin risk durumunu ele alıyoruz. Buna karşı acil olarak nasıl hemen müdahale edebiliriz? Bunun mücadele yöntemleri nasıl olmalı? Ekipman üreticileri için, kullanılan ekipmanlar ve çalışanlar için önemini anlamaya çalışıyoruz. Yanma sonucu çok yüksek riskli kimyasal madde çıkarbilir. Bunların önlenmesi, bunlara müdahale için neler yapabiliriz? Endüstriyel yangınların sadece topluma ve çevreye zararı yok. Pazar ve müşteriler için de ciddi sorunlar yaratıyor. Doğru risk analizleri, risk yönetimleri ile bunları önleme, azaltma eğitimleri veriyoruz. İnsanları doğru şekilde eğitmek istiyoruz” dedi.
 03102024 154445 3
Bildiri yayınlanacak
Yangını önleme, denetleme ve söndürme konularının kapsamlı şekilde ele alındığı ve sektörün uzman isimlerinin bilgilerini katılımcılarla paylaştığı sempozyumda, yenilikçi çözümler ve teknolojiler tanıtılıyor. Geniş bir bilgi alışverişi imkanının sağlandığı programda, şehirler ve ülkeler arasında iş birliği olanakları arttırılıyor. 4 Ekim’de sona erecek sempozyumda 59 bildiri sunulacak, 18 oturum, 1 panel düzenlenecek. Sempozyumun sonunda, tavsiye niteliğinde bir bildiri yayınlanacak.