Bölge

Vali Elban duyurdu... İzmir'de İRAP yürürlüğe girdi

İzmir'deki İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) konusunda bilgilendirme yapan İzmir Valisi Süleyman Elban, "1 Şubat 2024 tarihinde Valiliğimizce ilimizdeki İRAP yürürlüğe girmiş durumda. Bu planda 23 hedef ve 218 eylem görüyoruz. Afet öncesinde harcanan her 1 liralık kaynak, bizleri afete maruz kaldığımızda 7-10 liralık zarardan kurtarmaktadır" dedi.

Abone Ol

İzmir Valisi Süleyman Elban, Valilik Toplantı Salonu'nda, İRAP İzleme ve Değerlendirme Komisyonu üyeleri ile birlikte İzmir'de konuyla ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin basın açıklaması yaptı. 13 Ekim tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Afet Riskleri Azaltma Günü olarak ilan edildiğini dile getiren Vali Elban, çalışmaların afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası olarak üçe ayrıldığını söyledi. Afet öncesinde mevcut işlerin tespit edilerek ona göre önlem almak gerektiğini kaydeden Vali Elban, "81 ilimizde İRAP hazırlanmakta. Ve bu planlar hazırlanırken öncelikli afet türleri ve riskleri belirleyerek çeşitli eylemler tanımlanmakta. Bu eylemlerin gerçekleştirilmesinden sorumlu ana çözüm ortağı ve destek çözüm ortağı kurum kuruluşlar belirlenmektedir. İlimizde İç İşleri Bakanlığımızın genelgesine uygun olarak il afet riski azaltma planı hazırlandı ve yürürlüğe kondu" dedi.

'23 HEDEF VE 218 EYLEM GÖRÜYORUZ'

İzmir'de İRAP'ın çeşitli başlıklar altında düzenlendiğini ifade eden Vali Elban şöyle konuştu: "Deprem, tsunami, kütle hareketleri yani heyelan, kaya düşmesi, çığ, taşkın, sel, su baskını, endüstriyel kazalar yani kimyasal, biyolojik, radyolojik olaylar, orman yangınları ve kentsel yangınlar, meteorolojik ve iklim değişikliğinden kaynaklanan afetler, tıbbi jeolojik afetler ve son olarak da bulaşıcı ve salgın hastalıklar olarak başlıkları hazırladık. 1 Şubat 2024 tarihinde Valiliğimizce ilimizdeki İRAP yürürlüğe girmiş durumda. Bu planda 23 hedef ve 218 eylem görüyoruz. Birçok kurum ve kuruluşa görev olarak tanımlanan bu eylemlerin gerçekleşme durumu; yıl içerisinde iki komisyon toplantısında, yıl sonunda da Valilik başkanlığında yine bir kurul toplantısında değerlendirmeye tabi tutuluyor."

'218 EYLEMDEN 93'Ü TAMAMLANDI'

İRAP'ta toplam 37 sorumlu kurum ve kuruluşun bulunduğunu dile getiren Vali Elban, 63 tane de destekleyici kurum ve kuruluşun faaliyette olduğunu belirtip, "Yazılım sistemimize 218 eylem girilmiş. Bunların 93'ü yapılıp tamamlandı. 107'sinde ise çalışmalar devam ediyor. 18 eyleme ise henüz başlanmadı. İl afet riski azaltma planlarındaki eylemler gerçekleştikçe bunlar gündemden düşürülüyor. Zaman içinde ilimizin afetselliği de o oranda azalmış oluyor. Afetleri önlemeye yönelik olarak afet öncesinde harcanan her 1 liralık kaynak, afete maruz kaldığımızda bizi 7-10 liralık zarardan kurtarmaktadır" ifadelerini kullandı.

'HASTANELERDEKİ YATAK KAPASİTESİNDE SORUN YOK'

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Vali Elban, kent genelindeki hastanelerin hazırlık durumuna yönelik soruya ilişkin, "Son olarak Şehir Hastanesi'nin de devreye girmesiyle birlikte ilimizdeki gerek normal hastalarla ilgili yatak kapasitemiz gerek yoğun bakım kapasitemiz ihtiyacımızı karşılayacak niteliktedir. Ancak afetlerle ilgili de elbette çalışmalarımız var. Ancak şu an için bizim açımızdan büyük bir sıkıntı gözükmüyor" dedi.

'EL BİRLİĞİYLE ÇALIŞMASI GEREKİYOR'

İzmir'in depreme hazırlığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Vali Elban, şunları söyledi: "Fayların olduğunu biliyoruz. Ancak ne zaman ne büyüklükte bir deprem üreteceği konusunda kimsenin kesin bir bilgisi yok. 6 Şubat depreminde Adana valisiydim. Depreme hazırlık çok yönlü çalışmayı gerektiriyor. Birçok kurum ve kuruluşun bu konuda el birliğiyle çalışması gerekiyor. Sonuca etkili olacak çalışma topyekûn bir iş birliğiyle olabilecek durumda. Mevcut yapı stoğu maalesef 30 Ekim'de yaşadığımız depremden daha büyük bir sonuçlara yol açabilir."

'YANGINA DİRENÇLİ ORMANLAR'

Karşıyaka'da yanan orman alanlarının ardından yapılan çalışmalar konusunda da bilgi veren Vali Elban, "Karşıyaka yangını olan bölgede ağaçlanmaya başlayacağız. Aynı zamanda dirençli ormanlar oluşturup erozyon ve taşkına yönelik de ormanlık alanda çalışma yapıyoruz. Taşkına dirençli orman yaparken olabildiğince yapraklı ve yangına dayanıklı türleri de tespit ettik. Olabildiğince yangın havuzlarını çoğalttık. Bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.(DHA)