GÜNCEL

İzmir'de aciller doldu! "Ağır viral enfeksiyon tabloları ile karşı karşıyayız"

Havaların soğuması ile beraber viral hastalıklarda büyük bir yükseliş yaşandı. Vatandaşların daha çok kapalı ortam ve toplu taşıtlara yönelmesi ile her beş kişiden üçü viral enfeksiyonlarla mücadele ediyor. Bu da akıllara 'tekrar bir Covid dalgası mı yaşanıyor?' sorusunu getirdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak uyarıda bulunarak, "Kamuoyu yeteri kadar uyarılmadığı için ağır viral enfeksiyon tabloları ile karşı karşıyayız" dedi.

Abone Ol

YAREN ÇÖRDÜK/ GÜNDEME BAKIŞ- Kış aylarının gelmesi ile birlikte gribal ve viral hastalıklar kendini daha fazla göstermeye başladı. Öyle ki Türkiye genelinde sağlık hizmetleri alanında viral enfeksiyon belirtileri ile gelen insanların sayısı normal zamankilerden çok daha fazla olduğu dikkat çekmeye başladı.

Sağlık hizmetinin ilk basamaklarından olan Sağlık Ocakları adeta AVM'ler kadar kalabalık hale geldi, başvuranların şikayetleri ise hemen hemen aynı... İzmir Tabip Odası Başkanı Prof Süleyman Kaynak, viral bir hastalık ile ilgili Eylül ayından itibaren kamuoyuna ve Sağlık Bakanlığına kış dönemi için gerekli uyarıların yapılması ve önemlerin alınması ile ilgili uyarıda bulunduklarını ifade ederek, "Covid kaybolmadı devam ediyor fakat klinik özellikleri itibari ile ilk anlarından itibaren daha farklı şekilde seyretmekte. Fakat kırılgan dediğimiz riskli grup olan yaşlılarda, KOAH hastalarında, diyabetiklerde, tansiyon hastalarında, hamilelerde ve zayıf bağışıklığa sahip insanlarda tehlikesini hala koruyor. Yani toplumsal risk gruplarında Covid hala ağır seyredebilir ve bunu neticesinde yoğun bakımlara ihtiyaç duyulabilir" dedi.

Riskli gruplar başta olmak üzere herkesin viral hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken 3 temel kural olduğunu belirten Prof.Dr. Kaynak, " Kış geldi havalar soğudu bu nedenle insanlar daha uzun süre kapalı alanda vakit geçirip daha çok toplu taşıta yöneldiler bunun neticesinde mesafelerde riskli derecede ortadan kalkmış oldu. Bu tür viral hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken üç husus var; Öncelikli olarak maske kullanımı, bunu başından beri söylüyoruz. Mesafe ve hijyen." dedi. 

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADI

Kış ayı gelmeden alınması gereken önlemlerin gecikmesi ve Covid'in geçtiği düşünülerek davranılması, mesafelerin ortadan kalkması ile viral enfeksiyonların yayılma hızının arttığı ve sağlık kuruluşlarında aşırı bir yoğunluğun yaşandığını vurgulayan Kaynak, "Biz çok söyledik maske takın ve çevrenizi uyarın diye hatta Sağlık Bakanlığı'na kamuoyunun uyarılması için talepte bulunduk, bakanlık Covid ortadan kalkmış şeklinde hareket etmekte. Covid konusunda gerekli önlemlerle ilgili bilgiler yeteri kadar paylaşılmadı bunun sonucunda da iş, okul dönemi başladığında da gerekli önlemler alınmadığı ve halk uyarılmadığı için çok yaygın ve ağır viral enfeksiyon tabloları ile karşı karşıya kaldık. Acıl servisler, klinikler ve yoğun bakımlarda kış enfeksiyonlarına bağlı ciddi bir yoğunluk dikkat çekmeye başladı." diye konuştu. 

ACİLLER YÜZDE YÜZ ÇALIŞIYOR

Türk Yoğun Bakım Derneği'nin yayınladığı veriler ve saha çalışmaları neticesinde Türkiye'de her zamankinden daha fazla bir yoğunluk yaşandığını vurgulayan Kaynak,  "Aslen yüzde 25 demek bile aciller için yoğundur fakat geri kalanı acil vakalar için hazır tutmak isteriz fakat günlük gözlemler ve derneğin oranlara bakınca yüzde yüz bir doluluk görülmekte. Şuan acil servislerde Enflüanza A denilen eskiden domuz gribi de diye tabir edilen bir virüsün yoğunlukta olduğu ve en ağır tablonun bu yönde olduğuna dair görüşler var. İnsanlar acillere en çok yüksek ateş, vücut ağrısı, yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, bulantı, kusma hatta ishal şikayetleri ile başvuruyor. Bazen hastalar sağlık kuruluşlarına gelemeyecek kadar bitkin oldukları için evde kendi imkanları ile mücadele ediyorlar. Fakat bizler bunun Enflüanza A mı yoksa mevsimsel Corona mı olduğuna dair kesin bir bilgimiz yok çünkü belirtileri çok benzer hatta kimi zaman gelen hastada birden fazla viral hastalık olabiliyor." dedi. 

CORONA KAYBOLMADI!

Neredeyse İzmir'i kırıp geçiren viral hastalığın tam olarak hangi viral hastalıktan kaynaklandığı konusunda net bır sonuça varamadıklarını bunun nedenin ise artık PCR testlerinin yapılmamasından kaynaklı olduğunu belirten Kaynak, " Gelen hastalarda tanısal ve tedavi açısından elimizdeki verilere dayanarak çok farklı uygulamalara gitme şansımız olmuyor. Covid kayboldu gibi davranıyoruz fakat büyük bir yanıldı çünkü şuan Omicron gibi alt grupları seyrediyor bu yüzden gerekli testler yapmamız gerekiyor viral hastalık belirtileri ile gelen hastalarda. Sağlık Bakanlığı PCR testinin rutinlerde uygulamasının kaldırdığı için  gelen hastaya net bir tanı koyma şansımız olmuyor" dedi.