Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü, İzBB meclisinde kendisiyle ilgili yaşanan tartışmaları değerlendirerek, siyasi çıkışlarına yönelik soruları yanıtladı.

“ŞAHSI DENGİM OLARAK GÖRÜP CEVAP VERMEM”

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız’ın kendisini eleştirmesine,“Siyaset artık eskisi gibi yapılan bir şey değil. Siyaset artık bir grup cahilin yaptığı şov amaçlı, kandırma amaçlı yaptıkları bir şeye dönüştü. Ne bu şahsı tanırım ne de bu şahsı dengim olarak görür cevap veririm” yanıtını veren Üzümcü, Türkiye’de yaşanan konser tartışmalarına ilişkin de çarpıcı açıklamalar yaptı.

“AK-MHP’Lİ BELEDİYELER DENETLENMİYOR!”

AK Partili ve CHP’li belediyeler arasında yaşanan konserlere ayrılan bütçe tartışmalarının sorulması üzerine konuşan Üzümcü, “Bizim 2010 yılında yaptığımız referandumda milletçe aldığımız kararlardan bir tanesi, herhangi bir belediyenin sorgulamasının İçişleri Bakanlığı'nın iznine kalmasıydı. 'Yetmez ama evet' diyen şahıslar bunu onayladılar. Bugün Türkiye'de AK-MHP'nin yönettiği belediyelerle ilgili araştırma yapılmamaktadır. Bu belediyelerde konserde, otoparklarda, kültür sanat alımlarında ne gibi tezgahlar döndürdüğünü öğrenemiyoruz. Bugün aklı, fikrî, vicdanı hür insanların oyları ile seçilmiş belediyelerde Sayıştay denetçileri ile mülklere çöküp hizmetin önüne geçmeye çalışıyorlar. Bu sadece konser değil, çöp toplamak da bunun içinde. İşçileri sendikalar üzerinden değişen dünyaya ayak uydurmadığı için gazlayarak sendikalarla eylem yaptırmaları  da bu yüzden. Hem belediyelere para vermiyorlar, belediye para alamayınca yapamadığı zamlar yüzünden  işçileri alevlendiriyorlar. Devlet tüm imkanlarıyla bazı şeyleri defterden silmiş durumda” açıklamasında bulundu.

BAKAN KURUM’A SERT ÇIKIŞ: “SENİN GÖREVİN NE SEKRETER?”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İzmir körfezine ait olduğunu iddia ettiği suyu göstermesi ve üzerine yaşanan tartışmaları değerlendiren Üzümcü, “Çevre ve Şehircilik Sekreteri İzmir Körfezi'nden bir bardak su alarak ve halka göstererek, 'bunlar böyle yapıyorlar' demesi kadar bu durumu özetleyen facia göremiyorum. Çevre ve Şehircilik Sekreteri burada şunu söylemek istiyor; ' biz görevimizi yerine getirmiyoruz, belediyeyi aşan bir problemi halkın karşısına getirip, halka belediyeyi şikayet ediyoruz.' Senin görevin ne sekreter? Sen bu işleri düzeltmekle görevli değil misin? İzmir senin yaptığın sekreterliğin parçası değil mi? Biz Van Gölü kirlense sevinecek miyiz? Tuz Gölü kurusa sevinecek miyiz? Bu aymazlık ve kutuplaştırmayı yaparken  Maraş'taki, Hatay'daki depreme ilk kimin koşturduğunu unutmamanızı isterim.  İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Samandağ'a gemilerle gittiğini ve bu belediyelerin tüm imkanlarını kullanarak insanlarımıza ayrım gözetmeksizin yardım götürdüğünü unutmayınız. Bu insanlar kötülüğün suyuna batıp çıkmış insanlar ve kötülüğün kitabını bir daha yazmış insanlardır. İnanın bana o kitabı okumayacaklar. Çünkü okuma alışkanlıkları yok” çıkışında bulundu.

“ONLAR SANATÇI DEĞİL”

Üzümcü, sanatçıların siyasi düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmaması noktasında yapılan eleştirilere ise, “Ben sanatçı değilim, ben tiyatro oyuncusuyum, tiyatro yöneticisiyim. Bahsettiğiniz şahısların çoğu zaten sanatçı değiller. Bir dizide durup, 15 dakika uzaklara bakıp, yüzü güzel olup da oradan para kazanan insan sanatçı olmuyor ve mikrofonlar da bu insanlara tutuluyor. Başta yaptığımız hata bu insanları sanatçı sınıfına koyarak, onlardan sanatçı yorumları bekliyor oluşumuz. Magazinciler bu soruları da sadece ortamı karıştırmak için soruyorlar. Onun rakibi olan kişiler tarafından tutulanlarca soruluyor. O orada umulmadık bir laf ederse, onun oynayamayacağı rollerin kendilerine düşeceğini düşünebilirler. Bu sadece farazi… Ama olsa şaşar mısınız” yanıtını verdi.

“SANATIN ÖNÜNE KİM GEÇİYORSA DÜZGÜN POLİTİKA YAPMIYOR”

Üzümcü, “Türkiye’de yapılan siyaseti eleştirdiğin zaman sen siyaset yapma diyorlar. Politika karar verme demektir. Kendi seçtiğimiz insanların hayatımızla ilgili böyle köklü kararlar alıyor olmaları, Milli Eğitim’de, Milli Savunma’da, ekonomide ve onların almış oldukları yanlış kararların efektinin bizim hayatımızı direkt etkiliyor olması, bizi de herkes kadar bu yapılan politikaların yanlışlığı noktasında politika yapmaya itmelidir. Herkesin boş olan filesinden, cebinden, tenceresinden dem vurabilme, boş olan bomboş bırakılan kültür sanat hayatından dem vurabilme özgürlüğü olmalıdır. Bunun önünü kim tıkıyorsa, sanatın ve sanatçının önüne kim geçiyorsa, bunların, bu insanların asla doğru düzgün politikalar yapmadığını bilmenizi isterim. Sanat her zaman için özgür düşünceyi ve özgür hareketi ister. Bizler birer süs eşyası değiliz. Lafı, sözü olan, hayata karşı bakışı olan ve bunu mesleğiyle dile getirmeyi bir görev sayan insanlarız. Mesleğimizin dinamikleri çok sağlamdır. Milattan önceye dayanır bizim dinamiklerimiz. Bugün dünyanın en çok antik tiyatrosu olan Anadolu’yu gezmelerini isterim. Tiyatroların sözünün anlamı, önemi olmasaydı, insanlardan kentlerindeki temel mobilyalardan olan tiyatroları inşa etmezlerdi” diye konuştu.

“TİYATROLARIN ISTIRABI BİLGİ SAHİBİ OLMAYAN YÖNETİCİLER”

İzmir Şehir Tiyatrosunda inançlı insanlarla karşılaştığını kaydeden Üzümcü, “Mesleki olarak inançlı bir takım insanla karşılaştım. Umarım onların bu istekleri kaybolmadan işlerini yapmaya devam etmek isterler. Yapı olarak bir takım yapısal problemleri var, yeni kurulan her yerde olduğu gibi… Tabi ki burası özel bilgi gerektiren bir iş, sadece yapanlar bilir. Tiyatronun, özellikle de ödenekli tiyatroların çektiği bütün ıstırap bu mesleğin işleyişi, işleyiş dinamikleri noktasında bilgi sahibi olmayan ama bu işin kendilerine tevdi edildiği yöneticilerdir” dedi.

“YERDE GÖRSENİZ ALMAYACAĞINIZ PARAYA OYNUYORUZ”

“İzmir’de tiyatro izleyicisi nüfusun 10’da 1’i” diyen Üzümcü, “Bu da 500 bine falan denk düşüyor. Kamu tiyatrosunun görevi aslında, normal şartlarda bin – bin 500 TL vererek izleyeceğiniz oyunları bizde yerde görseniz almayacağınız paraya izlersiniz. Ama bu bizim kötü oynadığımız anlamına gelmez, kooperatif gibi çalışırız. Kamu tiyatrosunun işi budur. Özel tiyatroların cesaret edemeyecekleri prodüksiyonları yapmak ve en iyi şekilde yapmak” diye konuştu.