Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - (Özel Haber ) İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 1923 yılında ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çağrısıyla toplanan İzmir İktisat Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve 1979'da yıkılan İzmir'in simge yapısının bulunduğu alana aynı binayı yapmak için geçtiğimiz aylarda düğmeye basmıştı.

AÇIKLAMA YAPTI

Vali Köşger’den konuyla ilgili müjde geldi. Köşger,  “İzmir'imizin önde gelen kültür varlıklarından İzmir İktisat Kongresi Binası artık anılarda kalmayacak. Yıkılan binanın yer tapusu alındı. Kongrenin 100. yılında, aslına uygun şekilde inşa edilecek yeni kongre binasını, 2023'te hizmete alacağız ve İzmir'e çok yakışacak” açıklamasında bulundu.

VALİ KÖŞGER DUYURDU: TAPUSU ALINDI... İZMİR'E ÇOK YAKIŞACAK! HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İKNA SÜRECİ İKİ HAFTA SÜRDÜ

Gündeme Bakış, iktisat kongresinin yapıldığı ve şu anda boş duran arsanın nasıl alındığını araştırdı ortaya ilginç bir süreç yaşandığı ortaya çıktı. İzmir Valiliği arsayı almak için tapu kayıtlarını inceledi ve arazinin Ali Fuat Erden'in (Ali Fuat paşa) torununa ait olduğu ortaya çıktı. Arsa sahibini ikna çalışmaları sonuç verdi ve binanın yapılacağı arsa satın alındı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de bu süreçte yoğun mesai harcadı. 

ANITLAR KURULUNUN KARARI GEREKİYOR

Aslına uygun olarak yapılacak iktisat kongresi binasıyla ilgi proje çalışmaları sürüyor. Proje hazırlandıktan sonra Anıtlar Kurulu’nun onayına sunulacak. Kurulun onay vermesinin hemen ardından da ihale sürecine geçilecek.

ACİL KAMULAŞTIRMA 6 AY SÜRECEKTİ

Gündeme Bakış’a bu konuda özel açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, özetle şunları söyledi:

“Göreve geldikten sonra böyle bir konu olduğundan bana bahsedildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün çağrısıyla toplanan iktisat kongresinin binası 1970’li yılların sonunda yıkılmış. İzmir iktisat kongresinin 100. yılını 2023 yılında kutlayacağız. Kongreyi yapabileceğimiz bir bina bulunmuyor. Biz de binanın aynı yerine yapılması için çalışma başlattık. Acil kamulaştırma kararı alınsa bu 6 ay sürecekti. Bizim böyle bir zamanımız yok. Arsa sahibini  ikna ettik. Tapusu aldık.  İktisat kongresi binasını aslına uygun bir şekilde yapacağız. Dışı 100 yıl önceki gibi olacak. İçi ise modern ve son teknolojiyle inşa edilecek. Kongreler orada yapılacak. Binaya girenler tarihi atmosferi yaşayacak. İktisat kongresini 100. yılında büyük bir toplantıya İzmir olarak ev sahipliği yapacağız”