Hale Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Yunanistan’ın Samos Adası’nın kuzeyinde, 30 Ekim 2020 tarihinde saat 14.51’de 6,9 büyüklüğünde yaşanan deprem, İzmir’de felaketle sonuçlanmış,  9 bina yıkılmış ve 117 vatandaş hayatını kaybetmişti.

Depremin üzerinden 4 yıl geçti ancak depremin bıraktığı acılar yüreklerde ilk günkü gibi taze. Depremin ardından kurulan ve depremzedelerin barınmadan sağlığa, eğitimden psikolojik desteğe birçok ihtiyacını karşılamak ve dayanışmayı artırmak için kurulan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) depremzedelere destek için çalışmalarını sürdürüyor.

“DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Depremin 4. Yılında en büyük ihtiyacın konut olduğunu, en büyük sıkıntının ise belediyelerin ruhsat işlemlerinde yaşandığını anlatan İZDEDA Başkanı Bilal Çoban, GÜNDEME BAKIŞ’a özel açıklamalarda bulundu. Çoban, “30 Ekim depreminin 4. Yıldönümü. Biliyorsunuz ‘deprem şehitleri’ terimini ilk bizim derneğimiz kullandı, bir kez daha tüm deprem şehitlerimize rahmet diliyoruz. 4 yıl geçtikten sonra bir daha bu acıyı bir daha yaşamamak için neler yapmamız gerektiğini konuşmalıyız artık. Biz insanlara riskli binalarını dönüştürmek için yol gösteriyoruz. İzmir’de yapı stokunun yüzde 90’ı riskli. Biz elimizden geleni yapıyoruz, dönüşümü hızlandırmaya çalışıyoruz” dedi.

“BELEDİYELER RUHSAT SÜRECİNİ HIZLANDIRMALI”

Belediyelerin ruhsat süreçlerini hızlandırması gerektiğini vurgulayan Çoban, “Belediye yetkilerimiz süreci hızlandırsın, birisi yerele diğeri hükümete atıyor. Onlar ruhsatları, evrakları hızlandırsın. 5 bin konutluk dünya kredisi var. Şu ana kadar 2 bina 65 kişi bu krediyi kullandı bireysel olarak. 2 binanın da kredisi onaylandı. Önce müteahhidin yani binanın kredisi onaylanıyor, sonra da bankaya bireysel başvuru yapılıyor. Bu süreçte bunun hızlanması için ben 2 ay önce Sayın Hamza Dağ’ın desteğiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum ile görüştüm. Kredisi onaylananlar 2,5 milyon kredi kullanıyor. Ben krediden faydalanan depremzede sayısının artırılması gerektiğini söyledim. Bakan Bey kaynağın çok olduğunu ifade etti, biz İzmir’de bunu yürütmeye çalışıyoruz. Bizim amacımız riskli yapıların dönüşümünü hızlandırmak” diye konuştu.

“ORTA HASARLILAR ORTADA KALDI”

Çoban şunları söyledi:

Biz İzmir’de tüm depremzedeler aile gibiyiz, birbirimizin yanındayız, birbirimize desteğiz. Biz depremzedelerimizi orta hafif ağır hasarlı diye ayırmıyoruz. Ağır hasarlılar evlerini aldı, orta hasarlılar bir şey yapamadı. Deprem şehitlerimizin ailelerine de devletimiz evlerini verdi, Ticaret Odası da birer daire verdi. Bunun dışında kalan özellikle orta hasarlılar evlerini nasıl dönüştürebilirler dünya bankası kredisi nezdinden yol gösteriyoruz.

“BELEDİYELER HALK KONUT’U İSTEMİYOR”

Biz sadece yıldönümlerinde hatırlanmak istemiyoruz, bu felaketleri önleyici şeyler yapılmasını istiyoruz. Biz bu konuda herkesten destek bekliyoruz, insanların çok sıkıntısı var. Ruhsatlarla alakalı, belediyelerle alakalı ciddi problemler var. Biz kendilerine iletiyoruz ama bir ilerleme göremiyoruz. Biz Halk konut kurduk, belediye başkanları bunu istemiyor, halk konut da bu koşullarda yakında kapanır, ayrıca çok umursadıklarını da düşünmüyoruz. Biz bundan 2 sene önce devletimize 5 bin konut yaptınız ama durmayın imalata devam edin dedik. Emlak konut yapsın dedik. Kentsel dönüşüm başkanlığının 9 projesi var, İzmir’de 1000’e yakın konut yapıyor. Biz de depremzedelerimize 5 bin konutluk parayı nasıl kullanmaları gerektiğini anlatıyoruz. 600 malik bu krediden faydalandığında daha farklı konuşacağız. Parayı biz buluyoruz, kredileri buluyoruz, yerel yönetimlerden tek isteğimiz ruhsatların hızlandırılması.